gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Zararlı bakterilerden kurtulmanın yolları

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    Besin kaynaklı hastalıkların teşhisini koymak oldukça güçtür. Yorgunluk, üşüme, hafif ateşlenme, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bozukluğu, ishal hatta ölüm gibi birçok değişik sonuç ortaya çıkabilir.




    Bakteriler yaşamak için besine, neme ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Proteinli ortamlarda ise oldukça güçlenirler. Bu sebeple, mutfaklar bakteri üremesi için en uygun ortamlardır. Bakterilerin hepsi zararlı değildir. Örneğin, yoğurt, peynir, sirke gibi bazı besinleri oluşturmak için kullanılan yararlı bakteriler de vardır. Besin kaynaklı hastalığa yüzlerce bakteri neden olabilir. Ancak en sık görülenler ve dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
    Salmonella: Çoğunlukla çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütte bulunur. İyi pişirilen besinlerdeki bakteriler ölür. Çiğ ve pastörize edilmemiş süt içilmemesi önemlidir.
    Staphylococcus aureus: Besinle uğraşan kişilerin deri, burun, boğaz enfeksiyonlarının besine geçmesi ile bulaşır. Bu nedenle, hasta veya elinde kesik yara olan personelin mutfakta çalıştırılmaması önemlidir.
    Clostridium perfringens: Oda sıcaklığında ürer. Özellikle tezgâh üzerinde unutulan yemekler, soslar bu konuda tehlikelidir. Büyük tencerelerdeki yemeklerin soğutulup, hemen dolaba konulması gerekir.
    Clostridium botulinum: Çok fazla görülmez ama ortaya çıktığında oldukça tehlikelidir. Konserveler bu konuda ciddi risk oluşturabilir. Açıldığında içi fışkıran kutulara veya bombeli kavanozlara dikkat edilmelidir.
    Esherichia coli: Bağırsaklarımızda bulunan bir bakteridir. Ellerin iyi yıkanmaması, bu konuda risktir. Yemek hazırlayanların kendi kişisel hijyenlerine çok dikkat etmesi gerekir.

    Yemekleri dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın. Çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın. Çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün.
    Gıdaları iyi pişirin Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir.
    Pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir.
    Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaştırılmasıdır.
    Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdaların birbiri ile temas etmesin Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir. Örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın,
    Ellerinizi sık yıkayın Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın . Gıdaları hazırlamadan önce eğer elinde her hangi bir kesik veya enfeksiyon varsa onun üzerini iyice kapattığınızdan emin olun.
    Mutfak yüzeyi ve ekipmanları temiz tutun . Zemin temizliğinde kullanılan bezler , el havlusu veya bulaşık kurulama havlusundan ayrı tutulmalı ve onlarda sık sık yıkanmalıdır.
    Güvenli su kullanın Gıdaları hazırlamak içinde temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir.

    Bakteriler her yerde
    Bakterilerin üremeleri için besin, sıcaklık ve nem yeterlidir.Oda sıcaklığında 24 saat içinde sayıları trilyonlara ulaşabilir.
    Bakterilerin kontaminasyonunu engellemek için elinizi en az 20 saniye süreyle sabunla sık sık yıkayın.
    Kurulama bezlerini sık değiştirin ve besinlerle temas ettirmeyin. Kullandıktan sonra sık yıkayın.
    Buzdolabını fazla doldurmaktan kaçının. Soğuk havanın dolaşması için gerekli alanı sağlayın.
    Besin kullanırken mutlaka son kullanma tarihlerini kontrol edin.
    Artan yemeklerinizi mutlaka buzdolabında bekletin, dışarıda, oda ısısında bırakmayın.
    Kesme tahtalarınızın temizliğine çok dikkat edin. Et, balık veya tavuk için farklı renkler kullanabilir veya çok iyi yıkadıktan sonra aynı kesim tahtasını kullanabilirsiniz. Et ve sebze için aynı kesim tahtasını kullanmayın.
    Yemeği karıştırdığınız kaşık ile tadına bakmayın.
    Evde dondurucuya atacağınız paketlerin üzerine etiket koyarak, mutlaka tarih yazın.


    milliyet.com

     
Zararlı bakterilerden kurtulmanın yolları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ağız Kokusuna BakteriLer YoL Açıyor.

    Ağız Kokusuna BakteriLer YoL Açıyor.

    Ağız kokusunun önemli sebeplerinden biri diş taşlarıdır. Diş taşları ağızda kalan yemek artıklarının üzerine tükürükten gelen minerallerin çökelmesiyle oluşur. Ağız kokusuna ayrıca sigara ve alkol, ağızdan nefes alıp verme, ağız kuruluğu, solunum ve sindirim yolu iltihapları da yol açıyor. Ağız kokusunun başlıca sebebi bakterilerdir. Bunları azaltmak için ise her yemekten sonra dişleri...
  2. Göbeğinizden Kurtulmanın Yolları

    Göbeğinizden Kurtulmanın Yolları

    Kilolar özelliklede göbekler bütün kadınların sorunudur...Özellikle yaz aylarında büyük sorun olur....Yaz gelmeden göbeğinizden kurtulmak istiyorsanız işte size öneriler :tik: YİYECEKLER... Fasulye nohut mercimek gibi gıdalar ile kiraz çilek vişne gibi küçük meyveler en iyi yiyeceklerdir. Kuru fasulye böğürtlen kuru kayısı kış meyvelerinin taze sıkılmış suları kilo vermede en etkili...
  3. Böceklerden ilaçsız kurtulmanın yolları

    Böceklerden ilaçsız kurtulmanın yolları

    Bu konu; böceklere ilaçsız çözüm hakkında bilgi verir. Benim gibi allerji sorunu olanların yüzünü güldürecek olan bir öneriyle geldik. Böcek sokmalarından her yaz şikayetçi oluruz, öğrendiğimiz yöntemlerle böcek ısırıklarının etkisini azaltmaya çalışırız ancak esas çözüm kesinlikle böcekleri eve sokmamaktan geçiyor. Peki bu o kadar kolay mı? Kimyasal ilaçları evinize sokamıyorsanız...
  4. astımdan kurtulmanın yolları

    astımdan kurtulmanın yolları

    astım nasıl geçer,astım tedavisi,astım geçer mi,astıma ne iyi gelir,astım tedavisi hakkında bilgiler Ergenlikte düzeldiği iddia edilen hastalık hayatın ilerleyen evrelerinde¸ kimi zaman hamilelik sırasında, kimi zaman askerlikte yeniden kendini gösteriyor ancak buna engel olmak mümkün. Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, astımın nedenlerini, korunma yöntemlerini ve...
  5. Bahar Yorgunluğundan Kurtulmanın Yolları

    Bahar Yorgunluğundan Kurtulmanın Yolları

    Yorgunluk, neşesizlik, uyuşukluk, bitkinlik, eklem ağrıları, uykuya dalamamak ve uyanamamak gibi şikâyetleriniz varsa bahar yorgunu olma ihtimaliniz yüksek. Uzmanlar yorgunluğun ciddiye alınması gerektiğini hatırlatarak basit önlemlerle bahar yorgunluğu etkilerinin en aza indirilebileceğine dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi Np İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Uzman Klinik...

Sayfayı Paylaş