gebe
  1. gökçe

    gökçe Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    20 Mart 2008
    Mesajlar:
    669
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Ordu

    zengin osmanlı mutfağının püf noktaları

    Konu, 'En İlginç Bilgiler' kısmında gökçe tarafından paylaşıldı.

    “Kültür” başlığı altında değerlendirildiğinde başlangıcı 15. Yüzyıl olarak ele alınan Osmanlı Saray yemekleri ilk kez büyük bir organizasyonla Türkiye’nin ünlü otellerindeki şeflerin katılacağı yarışmayla tanıtılacak. Yarışma, dünyanın üç büyük mutfak kültüründen biri olan Osmanlı mutfağının günümüzde de bilinirliğinin artırılmasına katkı sağlayacak. “Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması”nın ilki Amasya Valiliği’nin desteğiyle gastronomi yayıncılık grubu Food İn Life moderatörlüğünde Anadolu Halk Mutfağı Derneği’nin koordinatörlüğünde yapılacak. İşte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler.. *Saray mutfaklarında sıradan halkın tükettiği bulgur yerine pirinç, bal- pekmez yerine şeker, esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi.
    *Osmanlı sofralarında su yerine şerbet ve hoşaf içilirdi.
    *Koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.
    *Ekmeğe çok önem verilirdi. Has beyaz ekmek, en has beyaz ekmek, sıradan ekmek gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. Sultan en has ekmeği yerdi.
    *Ençok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu'dan değil Çin'den gelen bir sebzeydi.
    *Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi.
    *Bamyanın özel bir yeri vardı.
    *Misk ve gül suyundan helva, keten helva, bademli helva gibi yedi-sekiz çeşit helva vardı.
    *19 yüzyılda saray mutfağında et ve balık pişirilirken tarçın kullanılırdı.
    *Koruksuyu (olmamış üzümün suyundan yapılır) mutfakların demirbaşıydı.
    *Tencere yemekleri koruk, limon suyu, nar ekşisi, ve tabii ki soğan ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılırdı.
    *Yemekler her zaman sadeyağ yani tuzsuz tereyağı ile pişirilirdi.
    *Domates, 18. yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı. Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı.
    *Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı. Sıcaklıkla birlikte bunların aromaları ete geçer.
    *Sultanın yemeğini önce çaşnigirbaşı, yani çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi. Yemekler sahanda gelirdi.
    *Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı.
    *Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi. Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı. Fatih`in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi. Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı.
    *Sultan II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtaydı. Soğanlı yumurtayı kim iyi yaparsa o ödüllendirirdi. Soğanlı yumurtanın yapılması, pişirilmesi çok büyük bir marifet gerektirirdi. Soğanlı yumurtanın pişirilmesi üç buçuk saat sürerdi.
    *Sultan Abdülhamit sade yemekleri severdi. En çok sevdiği yemek yoğurt ve çılbır (yoğurtlu yumurta) idi.

    Habertürk.com

     
zengin osmanlı mutfağının püf noktaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. mutfakta süper püf noktaları

    mutfakta süper püf noktaları

    PATATES PÜRESİ İÇİN Patates püresini yaparken dha lezszetli olmasını istiyorsanız,içine süt de katabilirsiniz.Ama ne kadar süt atacağınızı kestiremiyorsanız,süt yerine süt tozu kullanabilirsiniz.Böylece hem patates püresinini kıvamıı rahatça tutturabilirsiniz hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz. TART HAMURU TOPAKLAŞIYOR MU? Tart hamurunu karıştırırken topaklanmasını önlemek için içine...
  2. şte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler..

    şte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler..

    osmanlı mutfağı yemek tarifleri osmanlı mutfağı yemekleri tarifleri yemekleri resimli mutfağından tarifler İşte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler.. *Saray mutfaklarında sıradan halkın tükettiği bulgur yerine pirinç, bal- pekmez yerine şeker, esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi. *Osmanlı sofralarında su yerine şerbet ve hoşaf...
  3. Mutfağı Düzenlemenin Püf Noktaları

    Mutfağı Düzenlemenin Püf Noktaları

    Meleklerim evde en sık kullanılan ve dolayısıyla en sık dağılan bölüm mutfaktır.:DKendinize bir düzenleme planı çıkarıp, doğru saklama teknikleriyle mutfağınızı düzenleyebilirsiniz.Nasıl olacak diye düşünmeyin:) İşinizi kolaylaştıracak püf noktalarını sizlere sunuyorum:)Buyrunuz meleklerim... Mutfağı Düzenlemenin Püf Noktaları İşe başlamadan önce kendinize uygulayabileceğiniz gerçek...
  4. Mutfakta Püf Noktaları

    Mutfakta Püf Noktaları

    Mutfakta her bayanın işine yarayacak pratik bilgiler... Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Ayrıca mısır kabuklarını da yıkayıp, onları da koyabilirsiniz. Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir. Sebze haşlarken kokmasın istiyorsanız;...
  5. mutfaktaki bazı püf noktaları

    mutfaktaki bazı püf noktaları

    Artan Pilavlar Artan pilavınızı değerlendirmek için, miktarına bağlı olarak bir ya da iki yumurtayı çırpıp pilavla karıştırdıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirip fırına verin Balı Bozulmadan Saklamak Için Balı bozulmadan saklamak için, cam kavanozda ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edin. Balıgın Taze Kalması Icin Balık aldınız ama hemen pişirmek istemiyorsunuz....

Sayfayı Paylaş