Zerdaçal çayı yapılışı ve faydaları

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Zerdaçal çayı yapılışı ve faydaları
zerdaçal çayı yapılı
zeraçal çayı nasıl yapılır
zerdaçal çayının faydaları



Merhaba Melek'ler... Bu yazımızda zerdaçal çayının kanere olan faydalarından ve zerdaçal çayının yapılışı hakkında merak edilen tüm bilgileri, sizlerle paylaşıyoruz.

zerdacal-336.jpg



Yemeklere lezzet katmak için kullanılan zerdeçalın şifa veren etkileri de biliniyor

Baharatların yemeklerimize kazandırdığı güzel lezzet ve aromanın ötesinde sağlığımız için de önemli yararları bulunduğu deneysel çalışmalar ile de ortaya konuluyor. Baharatların yararlarını ortaya koyan bu bilimsel çalışmaları incelediğimiz yazılarımızda şimdiye kadar karabiber, tarçın ve zencefil üzerinde yayınlanmış çalışmalar ile etkinliğini yorumlamaya çalıştık. Bu hafta, Türkçe”de “zerdeçal, zerdeçöp, Hint safranı” gibi isimler ile bilinen ya da İngilizce”turmeric” olarak adlandırılan bir baharattan bahsetmek istiyorum.

Zerdeçal, (Latince adı; Curcuma longa) zencefil ile aynı bitki grubundan, yani akrabası (Zingiberaceae). Uzakdoğu”da yetiştirilen tropik bir bitki. Esasında Türk yemek kültüründe diğerlerine göre daha az aşina olduğumuz bir baharat. Suda kaynatılıp kurutulmuş kökleri (rizom) öğütülerek Hintlilerin meşhur baharat karışımı “köri”nin temelini oluşturuyor. Köriye karakteristik koyu sarı rengini ve lezzetini veren de zerdeçal. Bu sarı rengi nedeniyle peynirler, tereyağı gibi gıdaların haricinde deri ve giysi gibi malzemelerin renklendirilmesinde de yararlanılıyor. Bu nedenle Hint safranı olarak da adlandırılıyor. Bilhassa çorba, tavuk, balık çorbası/güveci gibi yemeklerde aranılan bir çeşni.

GELENEKSEL TEDAVİ


Zerdeçalın geleneksel Uzakdoğu tedavilerinde ayrı bir yeri bulunduğu belirtilmekte ve yüzlerce yıldır çeşitli amaçlar ile kullanılmaktadır. Hint tedavi sistemi olan Ayurveda”da çeşitli solunum sistemi rahatsızlıkları (astım, alerji, öksürük, sinüzit), karaciğer rahatsızlıkları, iştahsızlık, diyabetik yaralar, eklemlerde burkulma ve şişlik gibi durumlarda ve romatizmal ağrılarda zerdeçal önerilmektedir. Geleneksel Çin tedavi sistemindeise bilhassa karın bölgesindeki ağrılarda kullanılmaktadır.

Zerdeçal üzerinde yayınlanmış bilimsel çalışmalara ulaşmak için bilimsel kaynakları incelediğimde sadece 2007 yılından 2008 yılında günümüz kadar 103 bilimsel yayınla karşılaştım. Bilimsel kaynaklarda yer alan 654 çalışmanın 502″si 2000 yılından sonra yapılmış. Bu artan ilginin en önemli etkeni zerdaçalın ve etkili bileşenleri olan kurkuminlerin son yıllarda bilhassa çeşitli kanser tipleri üzerinde etkinliğini ortaya koyan çalışmalar. Yapılan deneysel çalışmalar ile gerek zerdeçal özütlerinin ve gerekse içerisindeki başlıca etkili bileşenleri olan fenolik yapıdaki kurkuminlerin ayrıca antioksidan, iltihap giderici, virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı, diyabet, allerjiler, artrit, Alzheimer hastalığı ve diğer süregen hastalıklarda etkili olabileceğine dair deneysel bulgular bildirilmektedir.

KANSERE ETKİSİ

Yapılan deneysel çalışmalar zerdeçalın etkili bileşeni olan kurkuminin kolon, cilt ve göğüs kanserleri üzerinde etkili olabileceğini ortaya koymuş. Muhtemel etki şekli üzerinde yapılan yorumlarda antioksidan etkisinin rolü bulunduğu, tümör hücrelerinin kan ile beslenmesini önleyerek (anti-anjiogenez) ya da kanser hücresi üzerinde doğrudan etkili olabileceği şeklinde. Ancak insanlarda kanser gelişimini önleyici bir rolü olup olamayacağı konusunda henüz bir bulgu bulunmuyor.

Yapılan çalışmalar kurkuminlerin kanserin oluşumu ve gelişiminde rol oynayan farklı hedefler ve kademeler üzerinde etkili olabileceğini ortaya koyuyor. Bu bakımdan kurkumin gerek tek başına uygulamalarda ve gerekse kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ile birlikte kullanılması halinde “çok-boyutlu/çok-hedefli” bir ilaç olarak ümit vaat ediyor. Bu konuda daha ayrıntılı çalışmalar var mı? Bu konuya daha sonra değineceğiz.

Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?

Zerdeçal çayı Bu şifalı çayı yapmak için eğer elinizde zerdeçal tozu varsa onu kullanabilirsiniz. Fakat zerdeçal kökü aldıysanız parçalayarak bir nevi bitkinin tozu haline getirmeniz gerekmektedir. Zerdeçalı toz halinde kullanırsanız bu çayı daha kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Biz bu tarifimizde hem tadının güzel olması için hem de daha etkili olması için zencefil ile birlikte olan tarifini sizlere anlatacağız.

Zerdeçal çayı hazırlamak için 2 bardak su bir demlikte kaynatılır.
Su kaynatıldıktan sonra da parçalanan zerdeçal kökü veya hazır halde aldığınız bitkinin tozundan 1 çay kaşığı alınarak bu şifalı bitkinin çayı yapılacak olan demliğe konur.
Ardından 1 çay kaşığı zencefil demliğin içine konur.
8-10 dakika demlenmesi için bekletilir.
Çayın demleme işlemi bittikten sonra çay süzülür ve sonra içilebilir.
Eğer, zerdeçal çayını içerken tadı kötü gelirse içine biraz bal ekleyebilir veya içine bir dilim limon kesip atabilirsiniz.
Afiyet olsun, şifanız bol olsun.

Zerdeçal Çayının Faydaları

Bu şifalı çay birçok ülkede çok uzun yıllardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Antioksidan özelliği ile vücuttan toksinleri atar ve vücudu istenmeyen toksinlerden kurtarır. Ayrıca bu sebepten karaciğerin işini kolaylaştırır ve karaciğere fayda sağlar. Kolesterolün düzenlenmesi ve kolesterol sebebiyle sorun yaşamamak için de bu bitkinin çayı tüketilebilir. Ayrıca şeker hastaları da kandaki şeker oranlarının dengede kalması için bu şifalı çayı tüketebilir.


Zencefil ile birlikte kullanılması da hem tadının güzel olmasına yarar hem de zerdeçal çayının şifasına şifa katar. Bu sayede zencefilin faydalarından da yararlanmış olursunuz. Zerdeçal çayının içine zencefil ilave ederek ishalden kurtulmanız mümkündür. Aynı zamanda soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara da çözüm bulabilirsiniz. Sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardım eder. Ayrıca bal ve limon ile zerdeçal çayını tatlandırmak da yine ekstra olarak fayda sağlar. Balın faydaları ve limonun faydaları zerdeçal çayına eklenmiş olur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Selamlar Figen konumuza yapılışı ve tarifi eklenmiştir. Saygılar.
 
Geri
Üst