Zerdeçal Bitkisi Hakkında

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Zerdeçal Bitkisi Hakkında
zerdeçal zararları zerdecal bitkisi zerdeçalın zararları zerdeçal çayı nasıl yapılır kök nasıl kullanılır
zerdec3.jpg


Hint zerdaçalı
Kurkuma
Sarıkök
Sarıboya
Familyası:
Zencefilgillerden, Ingwergewachhse, Zingiberaceae
Drugları:
Zerdeçal yumrusu(kökü), curcumae longae rhizoma
Zerdeçal yumrusu, çay, baharat, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.
Giriş:
zencefilgillerin bir alt grubuna dahil olan kurkumagillerin takriben 40 türü mevcuttur ve bunlardan en önemlileri Hint zerdeçalı, Curcuma Domerstica, Java Zerdeçalı, C. Xanthorrhiza, Malezya Zerdeçalı, C. Zedoaria ve Bengaldeş Zerdeçalı, C. Aromatica bu dört türü çay, tentür ve natil ilacı yapılır. Ayrıca süs bitkisi olarak yetiştirilen pembe zerdeçal, C. Rosea(C. Roseaana) gibi türlerde vardır. Zerdeçal binlerce yıldır Hindistan, Endonezya, Malezya, Bangladeş gibi ülkelerde bilinmekte ve kullanılmaktadır. Önce Arap ülkelerine sonra Türklere gelen bitki buradan 1500’lü yıllarda Avrupa’ya baharat olarak satılmaya başlanmıştır. Tarihte hekimler tarafından özellikle tropik ülkelerde görülen karaciğer rahatsızlıklarına karşı kullanılmıştır. Günümüzde yapılan modern araştırmalarda bitkinin gerçekten etkili olduğu anlaşılmış ve çeşitli bitkisel ilaçlar yapılmıştır.
Botanik:
Zerdeçal dikine yükselen bir bitki olup çok yıllıktır. Kökleri ana ve yan köklerden oluşur, ana kök yumru şeklinde, yan kökler parmak kalınlığında, yer elması şeklinde, dışı kahverengimsi içi sarı veya kırmızımsı sarı renktedir. Yaprak sapları iki bölümden oluşur. Birinci kısmı gövdeyi saran kısım, ikinci kısım gövdeden ayrılan kısımdır ve takriben bir metre uzunluğundadır. Yaprakları 50-80cm uzunluğunda 20-40cm eninde oval şekilde, kenarları dalgalı, ortada ana damar ve ondan paralel olarak uzanan yan damarlardan oluşur. Ve koyu yeşil renklidir. Çiçek sapı 10-20cm uzunluğunda olup üzerinde altın sarısı veya sarı renkli üçlü taç yapraktan meydana gelir. Ve gerisi koni olup ortada bir döllenme tozluğu bulunur ve sarı renklidir.
Yetiştirilmesi:
Kurkuma tropik iklimde yetişen bir bitki olduğundan Türkiye’de yetişmez, fakat Akdeniz ve ege bölgesinin sıcak yörelerinde kışın içeri alınarak yetiştirilebilir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen pembe çiçekli zerdeçal soğuğa dayanıklı olduğundan sıcak bölgelerde içeri almaya gerek kalmaz.
Hasat zamanı:
Aralık ocak aylarında (yaprakları solduktan sonra) kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır, 30-45 dakika haşlandıktan sonra güneşte kurutulur.


zerdec4.jpg


Çay Harmanları:

Homeopati:
Zerdeçal kök tozundan 20g bir şişeye konur üzerine 80ml %70’lik alkol ilave edilir. 4-6 hafta bekledikten sonra süzülerek homeopati “Lurcuma Longa” ismi ile anılan tentür elde edilir. Yukarıdaki çay harmanlarında aynı şekilde tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5 defa 10-15 damla 4-6 hafta süreyle alınır.
Baharat:
Zerdeçal kökü tozu genellikle baharat olarak kullanılır ve çok meşhur olarak kullanılan Curry’nin(köri) ana katkı maddesidir. Curry Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Endonezya ve Malezya’da farklı farlı karışımlardan olabilir.
Yan Tesiri:
Aşırı miktarda alınması halinde bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklara sebep olabilir, bu nedenle dozajını dikkatle ayarlamak gerekir.

Çok Yıllık


1-2m


5-9 Aylar


Ça,Ho,Na


Kökü


B) Cava Zerdeçal, Java Zerdaçal, Curcuma Xanthorrhiza ROXB

zerdec5.jpg


Büyük zerdeçal
Cava zerdeçalı hint zerdeçalı gibi olup yalnız daha büyüktür. Bu nedenle büyük zerdeçal diye de anılır. Çiçekleri öncekinden farklı olarak çiçek demetine dizilen çiçekleri kan kırmızısı veya kiremit kırmızı renkteki taç yapraklara sahiptir. Taç yapraklarının uç kısmının kenarı kırmızımsı geri kalanı koni şeklindedir. Kökleri yumru veya yumurta şeklindeki ana kök ve ondan çıkan parmak kalınlığındaki yan köklerden oluşur.
Kullanılması:
a) Araştırmalara göre Cava zerdeçal kökü hazımsızlık rahatsızlıklarından şişkinlik ve tıkanmaya karşı etkili olduğu belgelenmiştir.
b) Homeopatide safra artırıcı ve iltihapları önlemek için kullanılır.
c) Halk arasında; hazımsızlık rahatsızlıklarından şişkinlik ve tıkanma, safra yetersizliği ve iltihaplı rahatsızlıklara karşı kullanılır.
Çay:
Cava zerdeçal kökünün tozundan veya ince kıyılmış halinden yarım kahve kaşığı(2g) demliğe konur ve üzerine 300-400mlkaynar su ilave edildikten sonra 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.
Çay Harmanları:

Homeopatide:
Cava Zerdeçal kökünün tozundan 20g bir şişeye konur ve üzerine 80ml %70’lik alkol ilave edilerek 4-6 hafta dinlenmeye bıraktıktan sonra süzülerek homeopatide “Curcuma Xanthorrhiza” ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5 defa 10-15 damla 4-6 hata süreyle alınır. Yukarıdaki çay harmanlarından da aynı şekilde tentür elde edilir ve kullanılır.
Yan Tesiri:
Uzun süre ve yüksek dozajda alınması halinde mideyi tahriş edebilir.

Çok Yıllık


0,5-1m


5-9 Aylar


Ça,Ho,Na


Kökü


C) Cedvar, Zitwer, Curcuma Zedoaria ROSC.
zerdec6.jpg


Molezya zerdaçalı
Cedvar 50-100cm boyunda yaprakları 40-60cm uzunluğunda 7-10cm eninde mızrak şeklindedir. Kökleri ana ve yan yumrulardan oluşur. Ana yumruları armut şeklinde ve yan kökleri parmak kalınlığında olup ana yumruya bitişik şekildedir. Çiçekleri 10-15cm uzunluğundaki koçana başak şeklinde dizilmiş olan çiçeklerden oluşur. Çiçekleri 3-4cm çapında açık yeşil, kenarları kırmızımsıdır.
Kullanılması:
Mide hastalıkları, sindirim bozuklukları, kolitler ve kramplara karşı kullanılır. Safrayı ve mide asidini artırır.
Yan Tesiri:
Bilinen bir yan tesir yoktur.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir'i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.


Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, fakat karpuz da tatlıdır ve bu da mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içer.

alıntı
 
Geri
Üst