gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Zonguldak Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    yöresel yemekler yöresel yemek tarifleri ramazan yemekleri Karadeniz Bölgesinin şirin ili Zonguldak'ın yöresel yemeklerini paylaşıyorum kızlar...
    [​IMG]

    Yöre mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerindedir. Zonguldak ormanlarında belki dünyanın en lezzetli kestanesi "kuzu kestanesi" yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak "tuzlama" bütün olarak fırında kavrulmasıyla "kavşak", çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır. Ülkemizde sadece Kdz.Ereğli'de yetişen Osmanlı Çileği, orman altı bitki örtüsü içinde yer alan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir.

    Uğmaç Çorbası
    Malzemesi
    6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 su bardağı su, tuz.
    Yapılışı
    Un iki bardak su ile iyice ovulur. Tel tel dökülmesi sağlanır. Bir bardak su, bir miktar tuz atılarak kaynatılır. Kaynamakta olan suya un karıştırılarak atılır, pişinceye kadar kaynatılır. İçine süt ilave edilir, tuzu kontrol edilir. Servis sıcak yapılır. İstenirse, üzerine nane serilebilir.

    Cevizli Dolma
    Malzemesi
    250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, kimyon, maydanoz 1 fincan sıvı yağ, yatırım ekmek kaşığı salça.
    Yapılışı
    Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça konur. Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır. Kaynamış olan bu harç, bulgurun üzerine dökülür ve kabarması beklenir. İçine dökülmüş ceviz, tuz, baharat ve maydanoz konulup karıştırılır. .

    Yaprak Sarma
    Malzemesi
    300 gr. Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 1.5 su bardağı pirinç, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, dere otu, yeteri kadar margarin 2 adet domates ya da 1 çorba kaşığı salça, taze ya da salamura üzüm yaprağı.
    Yapılışı
    Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz küçük küçük doğranır (kıyılır), içine kıyma,pirinç,tuz, karabiber ve yarım çay bardağı sıvı yağ konur karıştırılır. Elde edilen dolma içi üzüm yaprağına sarılır. Sarılan dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve küçük olmasına özen gösterilir. Tencereye ya da güvece yerleştirilen sarmaların üzerine harcan suyu ve margarin konularak orta ateşte pişirilir. Pişen sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salça, kırmızı biber) gezdirilerek sıcak servis yapılır.

    Malay
    Ocakta kaynamakta olan su tenceresine yavaş yavaş mısır unu katılır ve sürekli karıştırılır. Elde edilen katı bulamaç yayvan kaplara kaşıkla küçük parçalar halinde dökülür. Üzerine süt şeker, 8toz şeker) dövülmüş ceviz kızdırılmış tereyağ ya da pekmez dökülerek tatlı malay; kıkırdak, dövülmüş ceviz, tereyağlı; küçük parçalar halinde doğranmış kavrulmuş kazciğeri, kaz yağı dökülür. Yörede ceviz bol olduğundan geçmişte cevizden elde edilen yağ ile tafta (yağı çıkarılan ezilmiş dövülmüş ceviz kırıkları) malayın üstüne dökülür.


     
Zonguldak Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kastamonu Yöresel Yemeklerini paylaşıyoruz

    Kastamonu Yöresel Yemeklerini paylaşıyoruz

    Kastamonu Yöresel Yemekleri Kastamonu,Kastamonu Yöresel Yemekleri, Kastamonuda yapılan Yemekler, Kastamonunun meşhur Yemekleri, etli ekmek, Kastamonu iline ait yöresel yemekleri ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Kaynaklara bakılırsa Kastamonu ve çevresinde tamı tamına 812 çeşit yemek tespit edilmişti. Mantar yemekleri bile başlı başına bir konuydu. Yeri gelmişken Türkiye’de en...
  2. Antalya Yöresel Yemekleri

    Antalya Yöresel Yemekleri

    antalya yemekleri antalyanın yemekleri antalyanın meşhur antalya yöresel yöresel Antalyanın Yöresel Yemekleri nelerdir,Antalyanın Yöresel Yemek tarifleri,Antalya Yemekleri, antalyanın meşhur yemekleri,Taratorlu Piyaz, Toros Salatası Antalya ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Antalya'nın turistik olarak dünyada tanınıyor olmasına rağmen yöresel...
  3. Mersin (içel) Yöresel Yemekleri

    Mersin (içel) Yöresel Yemekleri

    mersinin yöresel yemekleri mersin meşhur yemekleri mersinin meşhur Mersin'in Yemekleri,mersin yöresinin yemekleri,içel yemekleri,mersinin meşhur yemekleri,mersin'in ünlü yemekleri, tantuni Mersin ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz ürünleri, kırmızı et yemekleri, özel kebap çeşitlerini yeme imkanları...
  4. Kırşehir Yöresel Yemekleri

    Kırşehir Yöresel Yemekleri

    kırşehir yöresel yemekleri kırşehir yemekleri kirsehir Kırşehirin yöresel Yemekleri,Kırşehir Yemekleri,Kırşehir yöresine ait Yemekler,Kırşehirin meşhur Yemekleri,Kırşehirin ünlü Yemekleri Kırşehir ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Kırşehir Yöresinin en yaygın et yemeği tavuk yada hindi etinden yapılan "çullama" dır. Yağ ve unla pişirilen...
  5. Ardahan Yöresel Yemekleri

    Ardahan Yöresel Yemekleri

    yemek yozgat yemekleri ardahan yemekleri ardahanın ardahan Ardahan, Ardahan yemekleri, ardahan yemek kültürü, ardahan yöresel yemekleri, ardahanın meşhur yemekleri Ardahan ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz. Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde...

Sayfayı Paylaş