Kalbin Kararmasının Sebepleri Nelerdir ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Kalbin Kararmasının Sebepleri Nelerdir ?
kalbin kararması kalp kararması sebepleri nedenleri ile ilgili bilgiler burada melekler. İslamiyette kalp kararması demek, kalpten Allah sevgisinin gitmesi yerine dünya sevgisi yerleşmesi, ibadetlerden uzaklaşması demektir melekler. Allah'ı anmak, ibadetle şükretmek kalbin temizlendiğinin işaretleridir. Bu makalemizde kalbin kararması nedenleri, kalp kararması sebepleri ile ilgili olarak alimlerin açıklamalarına yer vereceğiz..


kalp-c.jpg



Zünnun-i Mısri hazretleri buyurdu ki: Kalbin kararmasının dört alameti vardır:
1- İbadetin tadını duymaz.
2- Allah korkusu hatırına gelmez.
3- Gördüklerinden ibret almaz.
4- Okuduklarını, öğrendiklerini anlayıp kavrayamaz.

Muhammed bin Fadl Belhi hazretleri de buyurdu ki:
Kalbin kararmasına dört şey sebep olur: 1- Öğrendiği ile amel etmemek. 2- Bilmeyerek yapmak. 3- Bilmediklerini öğrenmemek. 4- Başkasının öğrenmesine mani olmak.

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Allahü teâlânın emirlerini yapmamak kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, dine tam inanmamaktır. İmanın alameti, dinin emirlerini seve seve yapmaktır. Kalb, sevgi yeridir. Sevgi bulunmayan kalb ölmüş demektir. Kalbde, ya dünya sevgisi veya Allah sevgisi bulunur. Allah’ı anarak, ibadet yaparak, kalbden dünya sevgisi çıkarılınca, kalb temiz olur. Bu temiz kalbe, Allah sevgisi, kendiliğinden dolar. Günah işleyince, kalb kararır, hastalanır, dünya sevgisi yerleşir ve Allah sevgisi gider. Kalbin bu hâli, bir şişeye benzer. Su doldurunca, havası çıkar. Suyu boşaltınca, hava kendiliğinden dolar. Namaz kılmayıp günah işleyenin, (Benim kalbim temiz, sen kalbe bak) demesinin çok yanlış olduğu buradan da anlaşılır.

Biri, haram işlemeye niyet edip, Allah’tan korktuğu için vazgeçerse, niyetinden dolayı günaha girmez. Nefse ve şeytana uymadığı, Allahü teâlâya itaat ettiği için büyük sevaba da kavuşur. Eğer o haramı işlemeyişi Allah korkusundan değil de, insanlardan utandığı için ise, sevaba kavuşamaz.

Bazı âlimler, “Haram işlemeyi hatırından geçirse, fakat azmetmese günahkâr olmaz” buyurdu. Azmederse günahkâr olur, ama o işi yapma günahı kadar değildir.
Bazı âlimler de, “Yalnız kalbe gelen şeyler günah olmaz” buyurdu. Bir hadis-i şerifte, “Kötü düşünce, söylenmedikçe ve buna uygun hareket edilmedikçe affolur” buyuruldu.
 
Geri
Üst