sandalyede namaz kılınır mı

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
sandalyede namaz kılınır mı
sandalyede namaz kılmak
sandalyede namaz nasıl kılınır



Dizlerinden ya da her hangi bir hastalığından ötürü, namazını sandalyede kılanları yakından ilgilendirecek bir konuya değiniyor ve "sandalyede namaz kılınır mı?" diye soran misafirimizinde sorusunu yanıtlıyoruz bu sayfamızda Melek'ler!

namaz-78.jpg


Ayakta duramayan hasta oturarak kılar. Oturamayan da yatarak ima ile kılar.

Hadis-i şerifte; Hasta, namazını ayakta kılamazsa, oturarak, buna da gücü yetmezse, sırtüstü yatarak ima ile kılar buyuruldu. Âl-i İmrân suresinin, Onlar ayakta iken, otururken, yanları üzerine yatarken Allah’ı zikrederler mealindeki 191. âyetindeki zikir, namaz demektir. Namazı, gücü yeten ayakta kılar, ayakta kılmaktan aciz olan oturarak kılar, bundan da aciz olan, yatarak ima ile kılar demektir. (Bahr-ür-râık)

Ayaklarınızı bükemiyorsanız, yere oturup ayaklarınızı kıbleye doğru uzatarak ima ile kılarsınız. Yere oturamazsanız, kıbleye karşı uzatılmış yatak üzerinde, ayaklarınızı sarkıtmadan oturarak kılarsınız.

Eğer sandalyeye veya koltuğa oturmak gerekiyorsa, o zaman önünüze başka bir sandalye veya sehpa koyarak ayaklarınızı onun üstüne koyarsınız, yani ayaklar kıbleye karşı uzatılarak namaz kılınır. Ayaklarını bükebilen büker, kıbleye karşı uzatmaz.
 
Geri
Üst