Denize girmeden önce içilen su ve ayran, krampı önlüyor

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Denize girmeden önce içilen su ve ayran, krampı önlüyor
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, deniz veya havuza girilmeden su, ayran veya mineralli içeceklerin içilmesi durumunda krampların önlenebileceğini bildirdi.
deniz.jpg
Denizdeki tuz ve güneş saçları olumsuz yönde etkiler. Denize girdikten sonra saçların yıkanması gerekir.
Kramplarla ilgili bilgi veren Dr. Türkmen, diğer meslek gruplarına göre daha ince el becerileri olan saatçi, berber ve terzilerde krampların daha sık görüldüğünü söyledi. Krampların sebeplerini açıklayan Türkmen, "Dolaşım bozukluğu sebebiyle bacaklara yeteri kadar kan gitmemesi, omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları, idrar söktürücü bazı ilaçlar, mineral eksikliği, aşırı tuz ve su kaybı ve bazı diğer dış etkenler krampların sebepleri arasında sayılabilir." dedi.
Kramplara yakalanmamak için aşırı sıcaklarda su kaybı ve terlemeye karşı önlem alınması gerektiğine işaret eden Türkmen, "Denize veya havuza girmeden önce su, ayran ve mineralli içecekleri fazla içmeliyiz." dedi. Alkolün krampı yedi kat artırdığına dikkat çeken Türkmen, denize girmeden önce ısınma hareketleri ve baldırları germe hareketleri yapılmasını önerdi. Türkmen şunları söyledi: "Mümkünse duş alıp denize koşarak değil, yürüyerek ve ıslak girmeliyiz. Yüzerken öncelikle suyun ısı derecesini tespit etmeliyiz, birden soğuk suya dalmak yerine önceden suda birkaç adım atmak, vücudumuzu soğuk su ile hafif sıvazlamak, sonra suya yavaşça dalmak daha doğrudur. Suda birden hızlı değil, yavaş yavaş ve su ile dans ederek yüzmeliyiz."
Dr. Beşir Türkmen, denizde veya havuzda kramp girdiği zaman şunların yapılmasını öğütledi:
"Hasta çok sakin ve sabırlı olmalı, yardım eden kişi de sakin olmalıdır. Çünkü heyecan, kas krampını beş kat artırır. Bir arkadaşınızla beraber yüzüyorsanız, sırt üstü uzanın, arkadaşınız ayağınızı bir elle kavrasın, diğer elle kramp girmiş baldırı hafifçe sıkarak veya hafifçe vurarak veya hafifçe ovarak masaj yaparak yumuşatmaya çalışsın. Eğer suda yalnızsanız iş ciddiye binebilir, bu yüzden hemen sırt üstü uzanıp kramp girmiş baldırı ters yönde yavaş yavaş geriniz. Bu esnada kollarınız yanlarda yelpaze hareketi ile sırtüstü yüzerek sakin sakin kıyıya ulaşmaya çalışınız. Uzaktaysanız yardım için bağırabilirsiniz; ama asla panik yapmamalısınız."
Klorlu su, saçın yıpranmasına sebep oluyor
Bursa Kuaförler Odası Başkanı Necati Sertel, havuzlara hijyeni sağlamak için konulan klorun ve ayrıca deniz suyu ile birlikte güneşin saçlar üzerinde birçok olumsuz etkisinin bulunduğunu söyledi. Yoğun bir şekilde klorlu ya da tuzlu suya maruz kalan saçların yıpranarak mat bir görünüme büründüğünü, kırılma ve yıpranmalara daha sık rastlandığını belirten Sertel, özellikle boyalı saçlara sahip kadınların, bu konuda daha hassas davranmaları gerektiğini kaydetti. Sertel, havuz ya da denize girildikten sonra saçların mutlaka yıkanması gerektiğine dikkati çekti.




alıntı
 
Geri
Üst