Fast-Food’un zararlı etkilerini hafifletme taktikleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Fast-Food’un zararlı etkilerini hafifletme taktikleri
gebelikte fast food hamburgerin zararları nelerdir fast food zararları ingilizce hamilelikte hamburger nelerdir
Son yıllarda iyice yaygınlaşan fast food beslenme insan sağlığını son derece tehtit etmektedir

İş temposu yaşayanların çocuk ve gençlerin en fazla rağbet ettiği bu beslenme alışkanlığının zararlarını en aza indirme adına neler yapılabilir?

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre şu önlemler alınabilir

Sadece gençler ve çalışanlar değil, beslenmesine özen gösterenler de fast-food’dan kendini alamayabiliyor. Ev dışında yemek yemek demek bazen pizzaya, hamburgere ya da patates kızartmasına mahkum olmak anlamına gelebiliyor. Fast-food tarzı beslenme de doymuş yağlar, tuz, şeker tüketimini dengesiz bir biçimde arttırmaya yol açabiliyor. Öte yandan bu şekilde beslenerek sağlığınız için çok gerekli olan liflerden, vitaminlerden ve minerallerden de mahrum kalabiliyorsunuz.
fast-food2-4190.jpg

Küçük bir paket patates cipsi (yaklaşık 50 gramlık), 15 – 20 gr. yağ içeriyor ki bu da 2 tatlı kaşığına eşdeğerdir. 250 kalorilik besin değeriyse atıştırmalık bir yiyecek için biraz fazla. Peki ne yapmalı? Patates cipsi gibi yağlı yiyeceklerin, kayısı gibi A vitamini, antioksidanlar ve potasyum açısından zengin bir yiyecek tüketerek zararlı etkilerini hafifletmek mümkün. Ayrıca kayısıda bulunan potasyum, metabolizmanızın cipsteki sodyumu elimine etmesini kolaylaştıracaktır.

Yağlara karşı lifler
Hamburgeri çok seviyorsanız, ara sıra yememeniz için hiçbir neden yok. Sadece bol miktarda doymuş yağ, tuz ve şeker ihtiva ettiğini bilin yeter! Bunu bilmenizi pişmanlığınızın artması için tavsiye etmiyoruz… Doymuş yağları, tuzu ve şekeri dengelemek için bol miktarda yeşil salata tüketmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyoruz sadece. Evet, hamburgerle birlikte yiyeceğiniz, vitamin ve kalsiyum açısından zengin kıvırcık ve göbek salata, büyük oranda lif içerdiği için sindirim sisteminizi ve bağırsaklarınızı büyük ölçüde rahatlatacak.

Radikallere karşı likopen
Sabah kahvaltısında açma ya da kruvasan vazgeçemediğiniz yiyeceklerse, o zaman onların yanına birkaç domates eklemeyi sakın ihmal etmeyin. Domates, doyurucu ve tok tutan bir besin olduğu için, öncelikle, yediğiniz açma sayısının artmasını engelleyecek. İkinci göreviyse, bol miktarda içerdiği likopen sayesinde serbest radikallere karşı açacağı savaş. Açma ve kruvasan gibi bol yağ, şeker ve kalori içeren yiyeceklerde bulunan serbest radikaller, hücrelerin yaşlanmasında başlıca rolü oynuyorlar.

Şekere karşı beta-karoten
100 gramlık bir çikolatalı kek ya da pasta dilimi, yaklaşık 350 kalori ve bu kalorinin tamamı şekerden ve yağdan geliyor. Pastayla aynı öğünde tüketeceğiniz beta-karoten açısından zengin sebzeler içinizin daha rahat olmasını sağlayabilir. Havuç, E ve C vitaminlerinin yanı sıra, selenyum, çinko gibi mineraller ve antioksidan maddeler içeriyor. iki adet çiğ havuç ve bir bardak yağsız sütle pastadaki yağ ve şekeri nötralize etmeniz ve serbest radikallerle savaşmanız mümkün.

Kızartmaya karşı enzimler
Kızarmış tavuk parçaları? Yemesi çok kolay ve zevkli, ancak sindirimi için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Sadece bir porsiyonunda 300 kalori var ve bunun çoğu yağdan geliyor. Hamburgerler için geçerli olan kural burada da aynı; sindirimi rahatlatmak için yağlı yiyecekleri salatayla beraber tüketmek gerek. Ama söz konusu kızartma olunca daha fazla şey yapmak gerekebiliyor. Burada da imdadımıza ananas yetişiyor. Kızartmalardan sonra bir dilim taze ananas yerseniz, ananasta bulunan enzimler sayesinde yağları ve proteinleri sindirmeniz çok daha kolay hale gelecek.

Kalorilere karşı elma tüketin
Pizza, lezzetini, onu oluşturan hamura, peynire, domates sosuna ve salam, sucuk gibi malzemelere borçlu; tabii yüksek kalori ve yağ değerlerini de! Buna rağmen pizzadan vazgeçemeyenlerdenseniz tavsiyemiz ‘pizza’lı bir öğünü iki adet elmayla tamamlamanız. Yavaş yavaş çiğneyerek tüketeceğiniz iki elma besinlerin fermante olmasını engelleyeceği gibi diüretik etki de sağlayacak. Elmanın kolesterol düşürücü etkisini de unutmamak gerek. Ayrıca elmada bol miktarda bulunan suda çözülebilir nitelikteki lifler yemekten hemen sonra görülen glisemi ataklarını da önleyecek.
 
Geri
Üst