Öfkenizi kontrol etmenin en iyi yolları

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Öfkenizi kontrol etmenin en iyi yolları
kendini kontrol etmenin yolları bir insanı sinir etmenin yolları öfke ve kızgınlıkları kontrol
meleklermekani21-7255.jpg


Pek çok kişi çeşili sıkıntılar nedeni ile öfkelenir. Bu durumlarda bazı hastalıklara davetiye çıkartır.
Burada öncelikle Öfkemizi nasıl konrol edeceğimizi okuyalım..
meleklermekani-8124.jpg


Öfke kontrolü ile amaçlanan tetiklenen zihinsel, duygusal ve biyolojik döngülerin denetlenebilinmesidir. Öfkeye sebep veren durumlardan kurtulmak ya da onları değiştirmek her an mümkün olmamakla birlikte onlarla kurulan ilişkiyi kontrol etmek öğrenilebilinir.


Gevşeme: Derin nefes alma, hayal kurma gibi yöntemler sakinleşmeyi sağlayabilir. Deneyebileceğiniz bazı basit yöntemler:
  • Diyaframı kullanarak derin nefes alın çünkü göğüsten alınan nefes sizi rahatlatmaz. “Rahatla” “Gevşe” gibi bir sözcük seçerek bunu nefes alırken tekrarlayın.Hayal gücünüzü kullanın, anılarınızdan ya da hayallerinizden en rahatlatıcı olanı hatırlayın ve bunu hayal edin.
  • Yoga veya benzeri egzersizlerle kaslarınızın gevşemesini sağlayabilirsiniz ve bu sizi uzun vadede daha sakin bir insan yapar.
Bu tekniklerin sıkça uygulanması öfke anında otomatik bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar.

Bilişsel Yapılanma: Bu yöntem düşünce yolunuzu değiştirmeye dayanır. Kızgın insanlar, duygunun yoğunluğunun etkisi altında genelde olayın bütününü görmeden belli bir bakış açısının etkisi altında düşünürler. Trenin kompartımanına odaklanmak yerine trenin tamamını görmeyi deneyebilirsiniz. Mesela “Bu çok korkunç bir şey” demek yerine “Bu çok sinir bozucu fakat dünyanın sonu değil ve kızgınlık bunu çözmüyor” diye düşünebilirsiniz.
Öfke insanı çabucak mantıksız bir hale getirebildiğinden, mantığı devreye sokmakta aktif çaba harcamakta yarar vardır. Öfkeliyken katı bir mantık uygulamak yardımcı olabilir.

Problem Çözme: Bazen öfke ve hayalkırıklıkları gerçek problemlere dönüşebilir. Problem çözerken sorunu nasıl ele alacağınıza ve sorunla nasıl yüzleşeceğinize odaklanabilirsiniz. Sorunun ilk anda çözülmesini beklemek yerine, bir plan yapıp, süreçleri değerlendirerek çözüme gidilmesinde yarar vardır.

İyi İletişim Kurmak: İlk yapılması gereken konuşurken sakin olmak ve düşünerek konuşmaktır. Aklınıza ilk geleni söylemeyin, sakinleşin ve düşünün. Aynı zamanda karşınızdakinin konuşmasına izin verin ve onu dinleyin. Eleştirildiğinizde savunmacı davranmanız doğal fakat kavga etmeyin. Onun yerine kelimelerin altında yatanı sezmeye çalışın.

Mizahı Kullanmak: Mizah size dengelenmiş bir bakış açısı kazandıracaktır. Mesela bir iş arkadaşınıza kızdınız ve onun “tek hücreli” olduğunu düşünüp bir amip olarak masada oturmuş şekilde resmedebilirsiniz. Mizahı kullanmak size öfkenizi kontrol altına almada ve rahatlamanızda avantaj sağlar. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken iki husus vardır: birincisi problemleri sadece gülerek geçiştirmeye çalışmayın, mizahın öfkenizle yüzleşmenizde size yapıcılık kazandırmasını sağlayın. İkincisi ise mizahınızla başkalarını incitmeyin.

Çevrenizi Değiştirin: Bazen değiştirilmesi mümkün çevresel etkenler sizi kızdırır. Rahatlamak için ara verin ve stresli zamanlarınızda size iyi gelen bir faaliyete kısa da olsa zaman ayırın. Mesela çalışan bir anne eve geldiğinde çocuklarına “Anne dinlenene kadar kimseyle konuşmayacak” diyerek kendine 15 dakikalık özerk bir zaman ayırıp kendini sakinleştirebilir.
 
Geri
Üst