Basilli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Basilli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi
Basilli Dizanteri Belirtileri
Basilli Dizanteri Tedavisi


Merhaba Sevgili Melek'ler, bu sayfamuızda Basilli Dizanteri nedir diyen misafirimiz için hastalık hakkında bilgilwer sunuyor ve Basilli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi hakkında merak edilwen tüm bilgileri sizlerle paylaşıyoruz Melek'ler.

84da45be586ea2.jpg



Savaş ortamlarında, stres ve huzursuzluğun etkili olduğu topluluklarda, sağlık koşullarına uyulmayan pis ortamlarda, uzun dönem pişmiş yemek yerine soğuk ve kuru gıdalar ile beslenildiğinde “şiggela” adında verilen hastalık yapıcı bir basilin oluştuğu belirlenmiştir. Şiggela basili, insandan insana doğrudan bulaşabilir. Hastalığın bulaşma yollarından bir diğeri ise gıdalara ve insan dışkısına konan sinekler tarafından hastalık mikrobunun taşınmasıdır.

Hastalık mikrobu taşıyıcı ile vücuda girdikten yaklaşık bir hafta sonra, bazı durumlarda ise daha önce etkisini göstermeye başlar. İlk olarak kalın bağırsak zarında yerleşerek bu noktada iltihap oluştururlar. Çıkardıkları zehirli maddeler bağırsaklar tarafından emilerek kana karışır. Dolaşım yolları ile zehirli maddeler tüm vücuda yayılır.

Basilli dizanteri belirtileri

Basilli dizanteri hastalığının başlangıç belirtileri normal bir bağırsak iltihabı gibidir. Karın ağrısı, ishal, kusma, baş ağrısı ve ateş görülür.

Hastalığın ilk gününde ishal şiddetlenir. Kanla karıştığında ise cama benzer saydam bir sıvı halini alır.

Hasta sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Dışkının vücuttan atılması sırasında çok şiddetli karın ağrıları hissedilir.

Hasta aşırı bir şekilde tuvalete çıktığı için vücutta aşırı sıvı kaybı oluşur. Kan dolaşımında oluşan bozulmaya doktor müdahalesi yapılmazsa hastalık ölümle sonuçlanır.

Basilli dizanteri hastalığı ile mücadelede için ne yapmalıyız.

İshalin şiddetlendiği ve kanla karışık geldiği durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Basilli dizanteri hastalığı için antibiyotik ve sülfamit tedavisi uygulanmalı, bol sulu gıdalar verilmelidir.

Kaynatılmış kuru böğürtlen suyu, rendelenmiş elma ve papatya çayının tedavide önemli bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.

Zamanında tedavi uygulanmadığı hallerde hastalık atlatılsa bile “dizanteri romatizması” adı verilen bir eklem romatizması bırakır. Bazı durumlarda ise göz iltihaplarına da sebep olmaktadır.

Hastalık mikrobunu taşıyan sineklerle mücadele edilmelidir.
 
Geri
Üst