Çikolata Kisti Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

T

TİTAN

Forum Okuru
Çikolata Kisti Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
çikolata kisti
çikolata kisti tedavi edilmezse ne olur
çikolata kisti tedavisi



Tıp dilinde endometriyoma olarak adlandırılan çikolata kistleri, üreme çağında en sık karşılaşılan ve kanser olmayan over kistleridir melekler. Üremeyi engelleyicidir ve derhal tedavisi gereklidir. Bu makalemizde çikolata kisti tedavisinin yaptırılması durumunda neler olacağı konusunda sizlerin dikkatinizi çekmek istiyoruz..


kist-372.jpg






Çikolata kisti; ağrılı adet görme, ağrılı ilişki, kronik karın ve kasık ağrısı ile kısırlığa sebep olabilen önemli sorunlardan birisidir.

Çikolata kisti ilerleyici bir hastalıktır yani her adet döneminde burada bir takım mikro kanamalar olacaktır ve lezyon büyüyecektir. Bu büyüyen lezyonun da başka taraflara yayılma riski vardır. Tedavi edilmezse çikolata kisti gitgide büyüyecektir. Bazen gizemli bir şekilde hastalık kendi kendine de iyileşebilir. Bu nadir görülen bir durumdur.

Genel olarak ilerleyici ve tekrarlayıcı bir hastalık olarak kabul edilir. Eğer bu kist yumurtalıklarda yerleşmişse yumurtalıkların rezervini olumsuz olarak etkileyebilir. Tedavi edilse dahi yumurta deposa tekrar geri gelmez yani yumurtalıkların gücünü etkiler.

Bu sebeple çikolata kisti teşhisi konur konmaz, hasta tedavi sürecine doktor kontrolünde başlamalıdır.

Ailesini tamamlamış (çocuk istemeyen) bir kadında özellikle ağır ve nükslerle seyreden endometriyozis durumlarında rahimin ve yumurtalıkların tümüyle alınması kesin tedavi sağlaması açısından avantajlı olabilir.
 
Geri
Üst