Sıcaklarda Tansiyon hastaları ne yapmalı?

M

Misafir

Forum Okuru
Sıcaklarda Tansiyon hastaları ne yapmalı?
Sıcak Havalarda Tansiyona Dikkat


Aşırı Sıcaklarda Tansiyona Dikkat



Canım annem, hipertansiyon hastası ve sıcaklara hiç gelemiyor. Ben de bu kavurucu yaz sıcaklarında annemin ve annem gibi tansiyon hastası olan tüm ablalarımız, abilerimiz, kardeşlerimiz için sıcaklarda tansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken durumları araştırdım ve edindiğim bilgileri paylaşmak istedim.


tansiyon-3bc.jpg



Yüksek tansiyon özellikle orta yaşlardan itibaren sağlığı tehdit eden önemli bir problemdir. Sessizce geliştiği, çoğu zaman belirti vermeden ilerlediği için “Sessiz Katil” olarak da bilinmektedir.

Uzmanlar, hava sıcaklıklarının gün geçtikçe yükseldiğine dikkati çekerek, özellikle belirli bir yaştan sonra, tansiyon hastalarında görülen beyin kanamalarının sıcak havalarda daha da artış gösterdiğini belirtiyor.

Yüksek tansiyon hastalarının, son derece ölümcül olan beyin kanaması riskine karşı özellikle sıcak havalarda tansiyonu yükseltecek her türlü nedenden kaçınmaları gerekiyor. Yaz aylarında görülen aşırı sıcaklar, havanın kuru olması, terin buharlaşmasını sağladığından vücut ısısının düşmesine de yardımcı olurken; nemli havalarda vücut, ısısını dengeleyemediğinden kan basıncı artmaktadır. Bu nedenle nemli havalar yüksek tansiyon hastaları için uygun değildir. Sıcak havalar, özellikle 50 yaşının üzerindeki yüksek tansiyon hastalarında, beyin kanaması riskini artırıyor.

Yazın aşırı sıcaklarda beyin kanamasına yol açabilen tansiyon genellikle ağrıyla belirti veriyor. Enseyle, başın birleştiği yerde şiddetli ağrı ortaya çıkıyor ve başın arkasına yayılıyor. Tansiyonun yükselmesine bağlı beyin kanaması oluştuğunda insanların yaşamlarında hissettikleri en şiddetli baş ağrısını hissediyorlar. Ağrı ile beraber hasta bilinç kaybına da uğrayabilmektedir.

Yüksek tansiyon hastalarının yaz aylarında alacakları önlemler:

-Güneşin dik olarak geldiği saatlerde güneş altında uzun süre kalınmamalıdır.

-Güneşe çıkılacak zamanlarda özellikle baş bölgelerinin korumasına özen gösterilmelidir.

-Artan su ihtiyacı uygun ölçülerde giderilmeli, şiddetli baş ağrısı önemsenmelidir. (Şiddetli baş ağrısı olduğu durumlarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.)

-Tansiyon ilaçları düzenli hekimin verdiği talimatlar doğrultusunda düzenli olarak kullanılmalıdır.

-Tansiyondaki iniş çıkışlar ölüm riskini de beraberinde getirdiğinden; uzman doktor gözetiminde gerekli ölçümler düzenli olarak yaptırılmalıdır.
 
Geri
Üst