Bir gıybet edeni Allhu Teala on şeyle cezalandırır

M

Misafir

Forum Okuru
Bir gıybet edeni Allhu Teala on şeyle cezalandırır
Peygamberimiz (sav) buyuruyorki:
Bir gıybet edeni Allahu Teala on şeyle cezalandırır:
1-Rahmetinden uzak tutar
2-Meleklerden uzak tutar
3-Taatini, iyliklerini yok eder
4-Resulullahın ruhunu ondan çevirir
5-Allahu Teala ona gadap eder
6-Ruhunu teslim ederken onu baş aşağı eder
7-Kabir azabını şiddetli eder
8-Ölüm zamanında amellerini sevabsız bırakır
9-Cehenneme yakın eder
10-Cennetten uzak eder
Mirac gecesi Cehennemi bana gösterdiler.Etlerinin parça parça edilip ,ağızlarına konduğu bir takım insanlar gördüm.Kendilerine, bu kokuşmış etleri yiyin diyorlardı.Bunlar kimlerdir dedim.Cehennem meleklerinin reisi Malik, bunlar gıybet edenlerdir ve gıybet edenler şeytanın dostlarıdır dedi.(sav)
Cehennemden en son çıkarılan kimse, gıybetten tevbe edendir. Cehenneme girenlerin ilki ise, gıybetten tevbe etmeden ölenlerdir.(sav)
Süfyan-ı Sevriden (ra) -Allahu Teala çok et yiyen ev halkını sevmez- hadisi şerifini sordular. Buyurduki.gıybet edenleri kast etmiştirki , müslümanların etini yerler.
Yine bir hadisi şerifte SAV - Sizden biriniz , din kardeşinin arkasından gıybet ederse, onun için mağfiret dileyip, ona dua etsin, gıybetine keffaret olur.- buyurdu. Yani Ya Rabbi gıybet ettiğim kimseyi mağfiret eyle demelidir.
Gıybet 4 çeşittir. Biri küfür, biri nifak, biri günah, biri mubahtır.
1-Küfür olan gıybet:Bir kimse bir müslümanı ayıplar, bir başkası onu bu işinden dolayı men ederde, birinci kimse,doğru söylüyorum, benim söylediğim gibi derse ,haramı helal tutmuş olup, yaptığı işte günah görmemiş olur.Bu küfürdür.
2-Nifak olan gıybet:Müslümanı gıybet eder ve gıybet olmasın diye ismini söylemiyorum der.Ama dinleyenler kimden bahsettiğini, kimi gıybet ettiğini bilirler.
3-Günah olan gıybet:Açıkça bir kimseyi gıybet eder, ismini söyler ve bilir ki bu haramdır.

4-Mübah olan gıybet:Bidat sahibi birisinden fasık diye bahs eder.Maksadı insanların ondan uzaklaşmaları sakınmaları ve onun tuzağına düşmemeleridir.


Gıybet etme kimseyi, madem aklın tamamdır,
Yanında olmayandan söz söylemen haramdır.
Muhammet Rebhami Müslümanlara Nasihat
 
Geri
Üst