Gebelikte 23. Hafta Doğuma Adım Adım hangi değişimler oluyor

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 23. Hafta Doğuma Adım Adım hangi değişimler oluyor
Gebelikte 23. Hafta- Adım adım doğuma yaklaşıyorsunuz. Bu haftaya kadar belki çok zorluklar atlattınız düşük riski ile karşı karşıya kaldınız ama işte 23. haftadasınız artık. Bu hafta içinde 22+0 ve 22+6 günlerini yaşıyor olacaksınız. Bebeğinizde epey gelişim gösterdi. Bu hafta itibariyle size ve özellikle de bebeğinize neler olduğunu merak ediyorsanız doğru yere geldiniz. Yazımızın içeriğinde detaylı bir şekilde bu bilgilere yer vermeye çalışacağım. Bebeğiniz bu hafta itibariyle artık büyük bir patlıcan kadar oldu bile. Bu haftada artık bebeğiniz daha etkili tekmeler atabilecek. Gelişen kemik ve kas yapısı sayesinde omuz dirsek vuruşları ile size kendini gösterecek :)

Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri



23 haftalik anne adayi.jpg


23. haftada anne adayları şunu çok merak ederler. 23. haftada hangi ay içindeyim. Bu hafta ile 6 ayın içinde olduğunuzu söyleyebilirim. 2. trimester döneminin de son ayına girdiniz demektir. Bebeğiniz artık 500-600 gr kadar 23-25 cm boyuna ulaştı diyebiliriz. Artık bebeğiniz hızla büyüme kilo alma çabası içine girecek bu sizde de kilo alma durumunu oluşturabilir. Bebeğinizin oluşan ciğerleri hala gelişimine devam ediyor. Bebeğinizin pürüzsüz cildi artık yağların dolmaya başlaması ile bu transparan görüntüsünü kaybetmesine yardımcı oluyor. Ciğerler gelişmeye devam ederken bebeğiniz dış dünyaya ayak uydurabilmek için bu deneme hareketlerini yapıyor. Ama oksijenini hala plasentadan aldığı için su alıp vererek bu deneme hareketlerini yapıyor. Doğumdan sonra ilk havayı solumuş olacak ciğerlerine kaçan hava belki ilk kez onun canını yakacak ve ilk ağlama sesini duyacaksınız.

Bebeklerin anne karnında en hareketli oldukları dönem 24-28 haftalarıdır. Bu haftalarda dediğim gibi kas kemik dokusu oldukça geliştiğinden ötürü ve yerleri henüz rahat olmasından dolayı hareketleri belirgin ve rahattır. Hareketler belirgin ama düzensiz olacaktır hareket hissetmediğinizde bu sizi korkutmasın. Özellikle 28. haftadan sonra hareketleri düzenli olarak saymaya başlayabilirsiniz. Bebeğin hareketleri nasıl sayılır konumuzu inceleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bebeğinizin içinde bulunduğu amniyotik sıvı mucize bir şeydir. Tuzlu olan bu sıvı bebeğinizi her türlü tehlikeden uzak tutar oldukça hijyenik ve bebeğinizi sıcak tutar. Bebeğiniz rahat bir şekilde hareket edebilir bu sıvı içinde. Üstelik bu sıvı 3-4 saatte bir kendini yenileyen bir yapıdadır. Kulakları iyice gelişen bir bebeğiniz var artık. Özellikle her türlü sesi duyabiliyor. Onun için bol bol konuşun ona kitap okuyun şarkılar söyleyin ki sizin sesinize daha çok alışsın.

Erken gebelik riski olan anne adaylarına ciğer geliştirici ilaçlar verilmektedir. Bu yazımız ciğer geliştirici iğneler konusunda detaylı bilgi edinebileceğiniz bir yazımız inceleyebilirsiniz. Doktorunuz zaten böyle bir risk gördüğünde size bununla ilgili bilgi sunacaktır. Örneğin ben ikiz gebeliğimde erken doğum riski yaşadığım için 28. haftada 24 saat ara ile iki iğne olmuştum. Bu bebeğin erken doğumuna karşın daha rahat solunum alabilmesi için gerekli bir ilaç. Şükür benim ikizlerim de 36. haftada doğdular ve yenidoğan bakım ünitesine gerek olmadan hemen yanıma verdiler. Artık karnınız daha bir büyüdü bu gece uykularınızın kesintisiz olmasını engelleyebilir. Ama hamile yastıkları ya da bacağınızın arasına koyacağınız bir yastık ile daha rahat uyku çekebilirsiniz. Özellikle sol yana yatmak bebeğiniz ve sizin için iyi gelecek.

hamile kadin.jpg


23. haftada anne adayında rahmin büyümesine bağlı olarak gerilmeler kasılmalar olabilir. Bu kasılmalar ağrılar sık sık devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurun. Daha önceki haftada da belirttiğim gibi demir bakımından takviye gıdalar almaya özen gösterin. Yine kalsiyum magnezyum da aynı şekilde. Kramplar oluşmaması için magnezyum çok gereklidir. Özellikle ne çok hareketsiz kalın ne de çok hareket edin. Hafif yorulmadan yürüyüşler iyi gelecektir. Özellikle hamileliğinizde çevreden çok fazla olumsuz düşünce duyabilirsiniz. Örneğin şunu yapma şöyle yapsan iyi olur her türlü görüşü duyabilirsiniz. Bu tür önerileri nazikçe cevaplandırarak aslında olumsuz hiç bir şeyi kafanıza takmamanız gerekir. Özellikle tecrübeli yaşı büyük annelerden çok fazla öneri duyabilirsiniz. Eğer ellerde ayaklarda yüzde şişlikler görülmeye başladıysa bu ödem ya da preeklampsi başlangıcı olabilir bu durumu mutlaka doktoruna bildir. Ellerde şişlikler görülebileceğinden mutlaka yüzüklerinize bir süreliğine veda etmeniz gerekebilir. Çok fazla şişlik olmadan yüzüklerinizi bir süre yerlerine kaldırın. Bol su içmeyi de kesinlikle ihmal etmeyin sevgili anne adayları.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst