Dudak çatlaması nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Dudak çatlaması nedenleri ve tedavisi
Dudaklarımız güneşe, rüzgara veya soğuk havaya maruz kaldıklarında çatlayıp ve kuruyabilir. Dudak çatlaması sadece kışın gerçekleşmez.Özel bakım olmadıkça her zaman kuruyup çatlayabilir. Balmumu içeren dudak balsamı kullamak , bir bariyer sağlayarak nemlendirip korumaya yardımcı olacaktır . İyi bir balsam, hassas dudak derinizi elementlerle tamponlayabilir.


dudak çatlaması.jpg




Dudak çatlaması herkesi etkileyen olumsuz bir durumdur. Özellikle kadınlarda sıklıkla karşılaşılan bu durum çok az sıvı tüketiminde , güneşe direkt maruz kalındığında ortaya çıkmaktadır. Bu makalede dudak çatlamasının nedenlerini ve bakım önerilerini bulabilirsiniz.


Dudaklar nemi çok hızlı emerler. Nemi kaybeden dudaklar hızla kuruyup çatlayabilir.Kuruyan ve çatlayan dudakları çoğumuz ısırarak alırız. Aslında bu girişim sakıncalıdır.Dudaklar kanamaya başlar ve geç iyleşme eğilimi gösterirler. Kronik çatlamış dudaklar daha ciddi bir hastalığın semptomu olabilir. Alternatif olarak, ağzınızdan nefes almak veya dudak yalamak gibi bazı şeyler kurutmalarını hızlandırabilir. Egzama, belli alanları kuru hale getiren, kaşıntılı lekeler oluşturan deri koşullarıdır, dudaklarda oluşabilir. Bu gibi durumlarda, kuru yama sadece dudağın belirli kısımlarına yerleşebilir.


Hava koşulları

Dudak, vücudunuzun diğer herhangi bir bölümünden 3-10 kat daha hızlı nemi kaybedecek şekildedir. Hava koşulları kuru dudakların en yaygın nedenidir. Kurak iklim, kuru kış havası, yaz güneşine sık sık maruz kalma; Bunların hepsi dudaklarınızın çok hızlı nem kaybetmesine neden olabilir.




Bol miktarda sıvı tüketin.

Günde 8-10 bardak su içmek idealdir. Vücudunuz susuz kaldığında genellikle dudaklar etkilenir .

Dudakları yalama ve koparma

Dudaklarınızı sık sık yalamayın ve kuruyan dudağınızı ısrmaya koparmaya kalkmayın.Yalama geçici rahatlama sağlasada dudak kurumasını kötüleştirebilir

Ağızdan nefes alma

Burnunuzdan nefes alın. Ağzından nefes alamak dudaklarınızı kurutabilir.

Su kaybı

Kurumuş ve çatlamış dudakların nedeni su kaybı olabilir. Su kaybını önlemek için günde 8-10 bardak su için.



Dudaklarınızı nemlendirin

Dudakalrınızı hergün vazelin yada dudak nemlendiricileri kullanarak nemlendirin. Bunlara sahip değilsieniz dudağınıza salatalık dilimi koyun 15 dakika bekletin.

Dudaklarınızı ölü deriden arındırın

Kuruyan dudaklarınızı peeling yapar gibi temizleyin. Ölü deriyi diş fırçası kullanarakta temizleyebilirsiniz.

Dudaklarınıza zeytin yağı sürün

Kuruyan dudaklara hergün zeytinyağı sürün.Bu dudak çatlamasının önüne geçicektir.Aynı zamanda aşağıdaki yağlarıda kullanabilirsiniz.


Yağlar uygulayın.

Ultra nemlendirici bir dudak tedavisi için dudaklarınıza biraz yağ sürün. Dudakları nemlendirir ve aynı zamanda daha fazla hasar görmesini önleyecektir. Fındık yağı ve tohum tereyağı ile yapılan doğal nemlendiricileri kullanın. İşte bazı örnekler:

Hindistancevizi yağı

Badem yağı

Jojoba yağı

Zeytin yağı

Kakao yağı



Florür içermeyen diş macunu kullanmayı deneyin.

Bazı kişilerin florüre alerjileri vardır, bu da dudaklarını etkiler, aynı zamanda ağızda başka tahrişlere neden olabilir.

Tedavi edilmediği takdirde, çatlamış dudaklar oldukça şiddetli hale gelir ve inflamasyon, kanama, yara izi ve hatta enfeksiyona neden olabilir. Dudakları yalamak, genellikle kuruluk için doğal bir tepki olup, daha fazla çatlamaya yol açabilir. Dudak çatlamasına maruz kaldığınız zaman mümkün mretebe dudakları özel yağlarla nemlendirin.Piyasada bir çok dudak bakım kremleri yer alsada kendiniz evde doğal yöntemlerle bu bakımı sağlayabilirsiniz.
 
Benim dudaklarımda yaz kış sürekli kuruyup çatlıyor. Bepanthenin dudak kremini kullanıyorum . Çok iyi geliyor. Daha önce dudak nemlendiricisi çok kullandım ama hiç biri bepanthen kadar işe yaramadı. Evden dışarı çıkmadığım zaman da zeytinyağı dudaklarıma sürüyorum. Krem ve zeytin yağını sürmeden önce dudaklarımı ölü deriden arındırıyorum böyle daha iyi sonuç alıyorum.
 
Geri
Üst