’Gizli maden belgeleri yabancıya satıldı’ kuşkusu

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
’Gizli maden belgeleri yabancıya satıldı’ kuşkusu
MTA’ya yönelik "Kazı" operasyonunu yürüten polis, Türkiye’nin maden rezervlerini gösteren "gizli" belgelerin, yabancı şirketlere satılıp satılmadığı araştırıyor.

Ankara organize polisinin MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne düzenlediği operasyonda dün beş işadamını daha gözaltına aldı. İlk gün gözaltına alınan 19 kişi arasında yer alan MTA Maden Analizleri ve Teknoloji Daire Başkanı Duran Serdar K., sorgusunda hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Ruhsat işlemlerinin yasalara uygun yapıldığını söyleyen Duran Serdar K., hiçbir firmaya köstebeklik yapmadığını söyledi. 24 zanlı dün sabah saatlerinde Keçiören Adli Tıp Kurumu’nda sağlık muayenesinden geçirildi.

GİZLİ BELGELER: Operasyonda, maden rezervleri açısından çok gizli bazı bilgi, belge ve haritaların, kurum arşivinde yer alması gerekirken, işadamlarında yakalanması olaya başka bir boyut kazandırdı. Türkiye’nin maden rezervlerini gösteren belgelerin uluslararası şirketlere satılıp satılmadığı da araştırılıyor. Bürokratların akrabaları adına kurulan şirketlere verilen maden ruhsatlarından bazılarının Enver Ören’in sahibi olduğu İhlas Holding’e bağlı İhlas Madencilik’e satıldığı ileri sürüldü. Müfettişlerin yaptığı incelemelerde, 100’ün üzerinde maden sahasının ruhsatlandırılmasında yolsuzluk yapıldığı belirlendi.

AKRABA ŞİRKETLERİNE: Polisin belirlemelerine göre zanlılar, şöyle çalışıyordu: Değerli yeni maden sahası bulunduğunda, cevher oranı yüzde 40’ın altında gösterilerek, değerinin düşmesi sağlanıyor. Binlerce dönümlük maden sahasının işletme ruhsatı ardından küçük bir ücret karşılığı zanlıların yakınlarının üzerine kurulu olan Yerküre Madencilik şirketine tescil ediliyor. Daha sonra bu şirketler, işletme ruhsatını üçüncü şirketlere astronomik rakamlarla satıyor. Akraba şirketlerinin dışında, 6 anlaşmalı şirkete de menfaat karşılığı ruhsat verildiği ileri sürülüyor.

Hürriyet
 
Geri
Üst