2007, Türk sineması için ‘ödülün’ yılı oldu

M

Misafir

Forum Okuru
2007, Türk sineması için ‘ödülün’ yılı oldu
2007, Türk sineması için ‘ödülün’ yılı oldu


Geride bırakmaya hazırlandığımız 2007, Türk Sineması açısından başarılı ve bol ödüllü bir yıl oldu.

ANKARA - “Yaşamın Kıyısında”, “Takva” ve “Yumurta” filmleri uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönerken, yılın en çok izlenen filmi unvanını 1 milyon 503 bin 14 seyirciyle “Beyaz Melek” elde etti.

Türk sanatçıları, bu yıl uluslararası film festivallerine damgasını vurdu.

Almanya’da yaşayan yönetmen Fatih Akın’ın yönettiği “Yaşamın Kıyısında”, 60. Cannes Film Festivali’nde en iyi senaryo ödülünü kazandı.

Türk-Alman ortak yapımı olan ve Nurgül Yeşilçay, Tuncel Kurtiz ve Nursel Köse’nin başrolünü paylaştığı film ödül kazanırken, festivalde Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da jüri üyeliği yaptı.

Akın’ın filmi, Eylül ayında Almanya adına Oscar’a aday gösterildi. German Films tarafından Münih’te yapılan açıklamada, jürinin Fatih Akın’ın yönetmenliğini yaptığı yapımı, “En İyi Yabancı Film” kategorisi için seçtiği ifade edildi.

Yönetmen Akın, Ekim ayında, Avrupa Parlamentosu’nun bu yıl ilk kez verdiği sinema ödülü “Le Prix Lux”u kucakladı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans Gert Pottering, genel kurulda düzenlenen törende ödülü, Fatih Akın adına “Yaşamın Kıyısında” adlı filmin oyuncularından Hanna Schgulla’ya verdi.

Yönetmen Fatih Akın, Aralıkta ise başarılı filmiyle, “En İyi Senaryo” dalında Avrupa Film Ödülü aldı. Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ödül töreninde, “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” dallarında Rumen yönetmen Christian Mungiu’nun “4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün” filmi ödül kazanırken, “En İyi Senaryo” ödülü “Yaşamın Kıyısında” filmiyle Fatih Akın’a verildi.

“TAKVA” ÖDÜLE DOYMADI
Senaryosunu Önder Çakar’ın yazdığı, Özer Kızıltan’ın yönettiği, Erkan Can, Meray Ülgen ve Güven Kıraç’ın başrolünü üstlendiği “Takva”, yıl boyunca pek çok ödül aldı. Türkiye’nin Oscar’da “En İyi Yabancı Film” dalında aday adayı da olan yapım, yıl boyunca isminden söz ettirdi.

Başarısını Türkiye sınırlarının dışında da gösteren yapım, Berlin Film Festivali’nde “Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği-FİPRESCİ” ödülünü kazandı. Festivalde gösterilen ikinci Türk filmi olan Nesimi Yetik’in “Annem Sinema Öğreniyor” adlı yapım da Alman Akademik Değişim Kurumu’nun kısa metrajlı film ödülünü kazandı.

Film, başarısını 13. Saraybosna Film Festivali’nde de tekrarladı. Başarılı yapım, bu festivalden de “En İyi Film” ödülüyle döndü.

“Takva”, ayrıca, Avrupa Film Ödülleri’nde, ilk filmini çeken ve gelecek vaat eden yönetmenlere verilen “European Discovery” ödülüne de aday gösterildi.

Filmin yanı sıra, oyuncuları da yıl boyunca ödüllendirildi. Takva’nın başrol oyuncusu Erkan Can, Asya Pasifik Sinema Ödülleri kapsamında “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü aldı. Bölgenin “Oscar”ı olarak nitelendirilen Asya Pasifik Sinema Ödülleri’ne 3 dalda aday gösterilen filmin başrol oyuncusu Erkan Can, ödülle ilgili, “Almış olduğumuz her ödül bize manevi destek olarak geri dönüyor. Asya Pasifik Sinema Ödüllerinde bana layık görülen en iyi erkek oyuncu ödülü de Oscar yolunda çok önemli bir adım oldu” dedi.

ÖDÜLLER “YUMURTA”YA
44. Altın Portakal Film Festivali’nde 6 dalda ödül kazanan “Yumurta”, yılın en başarılı yapımları arasında yer aldı.

14. Valdivia Uluslararası Film Festivali’ne katılan filmin yönetmeni Semih Kaplanoğlu “En İyi Yönetmen”, Saadet Işıl Aksoy da “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı.

13. Uluslararası Saraybosna Film Festivali’nde gösterilen filmin oyuncularından Saadet Işıl Aksoy, burada da “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

Portekiz’de düzenlenen Estoril Avrupa Filmleri Festivali’nde de “En İyi İkinci Film” seçilen “Yumurta”, 5. Bangkok World Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde yarıştı. Film, bu yarışmada da yönetmeni Semih Kaplanoğlu’na “En İyi Yönetmen” ödülünü getirdi.

“Yumurta”, ayrıca, İspanya’nın Sevilla kentinde düzenlenen Sevilla Film Festivali’nde ise “Eurimages Ödülü”ne layık görüldü.
Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun, senaryosunu Orçun Köksal ile birlikte yazdığı “Yusuf Üçlemesi”nin son filmi “Yumurta”nın başrollerini Nejat İşler ile Saadet Işıl Aksoy üstlendi. Film, annesinin vefatının ardından doğduğu kasabaya dönen Şair Yusuf’un yaşadıklarını konu alıyor.

GİŞE YARIŞI
Türk filmlerinin gişe yarışı ise yılın son aylarında “Beyaz Melek” ve “Kabadayı” adlı filmler arasında kızıştı.
278317.jpg



Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği ve başrolünü üstlendiği “Beyaz Melek”, 16 Kasım 2007 tarihinde seyirciyle buluştu. Bu tarihte 165’i Türkiye, 60’ı yurt dışında olmak üzere 225 kopyayla 260 salonda gösterime giren film, şimdiye kadar Türkiye’de 1 milyon 503 bin 214, Avrupa’da da 246 bin seyirciye ulaştı.

Almanya, İngiltere, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsviçre, Danimarka ve Fransa’da da gösterimde bulunan film, Kırmızıgül’ün ilk yönetmenlik denemesi niteliğini taşıyor.

Mahsun Kırmızıgül, Sarp Apak, Ali Sürmeli, Arif Erkin, Bilge Zobu, Cihat Tamer, Cezmi Baskın, Deniz Oral, Emel Sayın, Erol Demiröz, Erol Günaydın, Fadik Sevin Atasoy, Fırat Danış, Gazanfer Özcan, Hüseyin Avni Danyal, İlkay Saran, Lale Belkıs, Necmi Yapıcı, Nejat Uygur, Nurşin Demir, Salih Kalyon, Suna Selen, Tanju Tuncel, Toron Karaca, Tomris Oğuzalp, Yağmur Dilan Bozacı, Yavuz Bingöl, Yıldız Kenter ve Zeynep Tokuş’un rol aldığı film, bir grup insanın hayata ve birbirlerine duyduğu aşk ve sevgiyi konu alıyor.

Şener Şen’in başrolünü üstlendiği “Kabadayı” da yılın gişede en başarılı filmleri arasına girdi. Ömer Vargı’nın yönettiği, Şener Şen, Kenan İmirzalıoğlu, İsmail Hacıoğlu, Rasim Öztekin ile Aslı Tandoğan’ın rol aldığı film, ilk hafta 540 bin 259 kişi, ikinci haftasında da 380 bin 50 kişi tarafından izlendi.

Filmacass ile Fida Film ortak yapımı olan film, Türkiye’de 920 bin 309, yurt dışında da 100 bin seyirciye ulaştı. Film şirketi yetkilileri, bu rakamın 2007 yılının ilk 10 gün açılış rekoru olduğunu kaydetti. Film, geçmişinde “namlı bir kabadayı” olan Ali Osman’ın bu hayata tövbe ederek kendini güçsüzlere yardıma adamasını, ancak eski sevgilisinin ölümüyle o güne kadar varlığını bilmediği oğluna kavuşmasının ardından yeniden kendini kanunsuz dünyanın içinde bulmasını anlatıyor.

Yılın gişe açısından en iyi yapımları arasında 1 milyon 238 bin 23 seyirciyle “Maskeli Beşler: Irak”, 1 milyon 84 bin 448 izleyiciyle “Son Osmanlı-Yandım Ali”, 783 bin 120 seyirciyle “Çılgın Dersane” ile 590 bin 104 izleyiciyle “Mutluluk” da yer aldı.


 
Geri
Üst