40 ünlü isimden 40 zeytinyağlı tarifi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
40 ünlü isimden 40 zeytinyağlı tarifi
sedef iybar yemek tarifleri sedef iybar yemek kitabı tarifleri yudum yudum lezzet kıtabı
demet akbağ, kardeşi, sedef iybar, zeytinyağlı, yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler


zeytinyagli-c1.jpg


Ünlü oyuncu Demet Akbağ'ın kardeşi Sedef İybar 40 ünlü isimden aldığı 40 zeytinyağlı yemek tarifi içeren bir kitap çıkarmış melekler...


Yemek Danışmanı Sedef İybar'ın, Yudum'un sponsorluğunda hazırladığı 'Yudum Yudum Lezzet - 40 Sevilen İsimden 40 Zeytinyağlı Tarif' isimli kitap, mutfağınıza sağlık ve hafiflik getirmeyi amaçlıyor. Birçok ünlü ismin zeytinyağı kullanarak hazırladığı birbirinden farklı tariflerden oluşan kitabı Sedef İybar anlattı...
Zeytinyağı mutfağınızın vazgeçilmezi midir?
Kesinlikle evet! Ben zeytinyağıyla besleniyorum ve yaptığım yemek programlarında "Zeytinyağından başka bir şey yemeyin, ne olur" diye yalvarıyorum. Katı yağ da bazı tariflerin olmazsa olmazıdır. Ama katı yağ olarak sadece tereyağı kullanırım. Mutfakta yüzde 15 oranında tereyağı kullanıyorum, kalan yüzde 85'inde de zeytinyağı...


GLUTEN İÇERMİYOR
Kitaptaki tariflerin bir özelliği var mı?
40 tarifin içinde sadece bir tanesinde un kullanılıyor. Onun dışındaki diğer 39 tarif gluten de içermiyor. Çünkü biliyorsunuz gluten tolere edemeyen çok fazla insan var. Dolayısıyla kitaptaki tarifler her açıdan çok sağlıklı ve hafif.

Kitapta yer alan 39 ünlüyü nasıl belirlediniz?
Hepsi çok yakınımda olan kişilerdi, ya bir mesaj çektim ya telefon açtım. İlk aklıma gelen 44 kişiydi, müsait olanların hepsi 48 saat içinde "Tamam" dedi. Hepsi bana tariflerini yolladı, ben de o tarifleri yaptım. Kitaba destek verenler sanki bana bestelerini verdiler, ben de sahneye çıktım ve onları yorumladım.


Tarifleri tek tek yaptınız mı?
Evet. Bazıları da birkaç kez yapıldı. Mesela barbunya fasulyelerin fotoğrafta iyi görünmelerini sağlayacak kıvamda pişirmek çok meşakkatli bir şeymiş meğer. Yemeği beş kere pişirmek zorunda kaldık.

Bu projenin bir de sosyal sorumluluk yanı var, değil mi?
Evet, biz tariflerin hepsini Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk) adına topladık. Her bir tarif vakfa bağış oldu yani. Kitabın satışından elde edilecek gelir de aynı vakfa bağışlanacak.

Kitaptaki tariflerden bir mönü yapmanızı istesem, nasıl bir mönü olurdu bu?
Dilek Hanif'in tarifi olan 'Köz biber çorbası' iyi bir başlangıç olur. Ne kadar hafif yiyoruz desek de ekmeksiz olmuyor. O yüzden Ümit Ünal'ın kurutulmuş domates ve taze fesleğenle hazırlanmış ekmeğini mutlaka mönüye koyardım. Enfes bir lezzeti var. Arkadan tabii ki benim pancarlı balıklarımı yapardık. Son olarak da İsmail Acar'ın çok değişik bulduğum bademli irmik tatlısını ikram ederdim.


AİLE DESTEĞİ ALDIM
Kitaba ablanız Demet Akbağ ile çocukluk arkadaşınız Dilek Hanif de tarifiyle destek vermiş. Aile-dost katkısı da var yani...
Dilek benim 12-13 yaşından beri arkadaşım ama biz Dilek'le bir dönem aile de olduk. Gerçi sonradan yollarımız ayrıldı ama ikimiz de aynı aileye gelin gitmiştik. Dolayısıyla kızlarımız kuzendir. Kitaptaki yemek fotoğraflarını da erkek kardeşim Kemal İybar çekti. Yani evet, aile desteği aldım.


SEDEF İYBAR (Yemek danışmanı)
Pancarlı dil balığı (2 kişilik)
Yapılışı: Pancarları rendeleyin, tuz ve limon suyu ile karıştırıp üzerini kapatarak dolapta 30 dakika bekletin. Tuz, kişniş tozu ve un karışımına buladığınız balıkları, yuvarlak gül şekline getirin ve bir kürdan yardımı ile açılmamalarını sağlayın. Yapışmaz bir tavaya zeytinyağı koyarak balıkların her iki yüzünü pişirin. Balık suyunu ekleyerek tavanın üzerini kapatıp altı-yedi dakika daha pişirin. Pancarları tabağa yerleştirin, üzerine balıkları yerleştirin ve garnitür olarak sotelediğiniz mantarları koyun. Taze kekik veya dereotu ile süsleyin.
Malzemeler
4 dilim dil balığı fileto
2 adet orta boy pancar
100 gr. mantar
4 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
1 çay bardağı sebze suyu veya balık suyu
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kişniş tozu
2 çorba kaşığı limon suyu
Birkaç dal taze kekik veya dereotu


ÜMİT ÜNAL (Moda tasarımcısı)
Zeytinli ekmek (8 kişilik)
Yapılışı: Fesleğen ve kurutulmuş domatesleri küçük küçük kesin. Unu birkaç kez elekten geçirin. Un, kuru maya, zeytinyağı, su, tuz ve toz şekeri karıştırıp hamur haline getirin. Yoğurma işlemi 20 dakika kadar devam edebilir, işlem tamamlanmadan beş dakika önce kuru domates, toz parmesan peynirini ve fesleğenleri harca ekleyin. Hamur haline gelen düz bir keramik tabak üstüne yerleştirerek hamurun üzerini pamuk dokuma bir kumaş ile kapatarak 30 dakika dinlenmeye bırakın. Maya etkisi için dinlenme yeri olarak ışıklı bir dolap ya da hafif ılık bir ortam seçebilirsiniz. Önceten 190-200 derecede ısıtılmış fırında hamuru en fazla 50 dakika pişirin.
Malzemele
3oo ml. ılık su
10 ml. (1 çorba kaşığı) natürel sızma zeytinyağı
450 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
6 gr (4 çay kaşığı) kuru maya
55 gr. toz parmesan peyniri
55 gr. kurutulmuş domates
10 yaprak fesleğen


DİLEK HANİF (Modacı)
Közlenmiş kırmızı biber çorbası (4 kişilik)
Yapılışı: Biberleri ocakta közleyin ve kabuklarını soyun. Soğanı ince doğrayıp patatesi rendeleyin. Patates, soğan ve zeytinyağını bir tencerede beş dakika kavurup biberleri ve suyu ilave edin. Sarmısak ve tuzu da ekleyerek 30 dakika kadar kaynatın. Rondodan geçirdiğiniz çorbayı rendelenmiş kaşar peyniri ve biberle servis yapabilirsiniz.
Malzemeler
1 litre kaynar su
500 gr. kırmızı çarliston biber
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
1 adet küçük boy patates
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı tuz
Servis yaparken rendelenmiş yağsız kaşar veya parmesan peyniri, değirmen karabiber de ekleyebilirsiniz...


İSMAİL ACAR (Ressam)
İrmik helvası (6 kişilik)
Yapılışı: İrmik, yağ ve bademleri 15 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Ayrı bir tencerede süt, su, şeker ve limon kabuğu rendesini kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. İrmikler kavrulduktan sonra şeker, süt, su karışımı ile karıştırın. Beş dakika sonra ateşten indirin ve yaklaşık 40-45 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenme esnasında, kapağın altına kuru bir bez veya havlu kağıt koyarsanız buharı çeker ve demlenme daha hızlı olur. Arzuya göre toz tarçın veya tarçın çubuğu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Malzemeler
300 gr. irmik
100 gr. riviera zeytinyağı
50 gr. file badem
200 gr. toz şeker
250 ml. yağsız süt
200 ml. su
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
 
Zeytinyağlılar

Tarifler süper ama irmik helvasına riviera yerine naturel sızma kullanmak gerekir mis gibi koksun.Talılarda değil de yemeklere daha iyi olur riviera zeytinyağı.
 
Dilek Hanif'in kırmızı biberli çorbası denendi.Önceden közlediğimiz.Buzluktan biberler çıkartıldı.Çünkü şimdi çarlistonun da kırmızı biberin de zamanı değil.Gayet lezzetliyid.Yazın yapıldığında taze taze daha lezzetli olacak
www.zeytinyagibutigi.com
 
Eti otu ve zeytinyağlı yemekleri ayırd etmeden yerim.Ama zeytinyağlı yemekler beni nedense doyurmuyor .Genelde meze şeklinde tüketiyorum. Bütün sebze yemeklerinde eti tercih ederim. Ama etsiz tercih ettiğim yemeklerde var tabi.Bugün mesela etli patates yemeği yanınada kurutulmuş biber patlıcandan zeytinyağlı dolma yaptım. Dolmanın hem etlisini hem zeytinyağlısını çok seviyorum.
 
Geri
Üst