5 duyu organımız ve vücudumuzun bölümleri

Ayşegül AYRANCI

Daimi Üye
5 duyu organımız ve vücudumuzun bölümleri
Anasınıfı etkinlikleri içindeki en eğlenceli bulduğum etkinlik grubunda yer alan duyular konusu görerek hissederek işlediğimiz konulardandır. Kulak ile duyma, burun ile koklama, göz ile görme, el ile hissetme, dil ile tat alma duyularını çok rahat kavrayabiliriz. Bu beş duyu organımızı deneyden sanat etkinliğine; okuma yazmadan hikaye etkinliğine kadar her çeşit etkinlikle bütünleştirerek öğretebiliriz. Çocuklara kulağınız olmasaydı nasıl duyardınız? Gözleriniz olmasaydı nasıl görürdünüz? Dişleriniz olmasa bir şeyi ısırabilir miydiniz? Elleriniz olmasa bir şeyi nasıl tutup kaldırabilirdiniz gibi farklı sorular yöneltilebilir. Böylece derse giriş öncesi bir beyin fırtınası gerçekleştirilmiş olur.

Sınıfa günün etkinliğine istinaden duyu organı resimleri asılarak dikkat çekme gerçekleştirilebilir. Ardından hangi duyu organına ne hitap ediyorsa sohbet ile giriş yapılabilir. Fen doğa etkinliği olarak her sene yaptırdığım bir etkinlik grubuyla sizlere örnek vermek istiyorum. Tat alma ve dokunarak anlama duyularına hitap eden gözleri bağlayarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte deney eğlenceli geçmektedir. Bir çocuk seçilir gözleri bağlanır. Tat alması amacıyla masamıza yerleştirdiğimiz limon, karabiber, tuz, ker, çikolata, acı, portakal gibi farklı tatlardaki yiyeceklerden tattırılır. Çocuk gözü kapalı tattırdığımız yiyeceği bilemezse dokunmasına rehber olabiliriz. Böylece dokunarak herhangi bir nesneyi algılama duyusunu da kontrol etmiş olabiliriz.

Duyu organlarımızı takiben iç organlarımız yani vücudumuzun içinde hangi organlarımız var sorusuna cevap aranır. Hangi organ ne görevi üstlenir, boşaltımdan kim sorumlu, dolaşıma hangi organ yardım eder, biz hangi organımız sayesinde düşünürüz ve bu organ nerededir? Kalbimiz olmasaydı ne olurdu? Bağırsaklarımız olmasa hayatımızda ne gibi değişiklikler olurdu gibi açık uçlu sorular sorarak çocukların neler bildiklerine yönelik bilgi toplayabilirsiniz. Ardından bilmedikleri hususlarda aydınlatıcı olabilmek adına sormak istedikleri soruları sorabilmelerine yardımcı olabiliriz. Fen doğa köşemizde iç organların takılıp çıkarıldığı maket mevcut ise o maket aracılığıyla organları görüp inceleme imkanı sunabiliriz. Tekerlemeler, organlarla alakalı hikaye okuma etkinliklerinden faydalanarak farklı duyu organlarına hitap eden etkinlik zincirleriyle devamlılık sağlanabilir. Organların yer aldığı bir insan vücudu maketi yapımı da bu konuyu bütünlemek açısından yardımcı olabilecektir.
Eğitici videolar:
Elif Öğreniyor- Duyu Organları
5 Duyu organımız


yüzdeki-organları-kes-ve-yerine-yapıştır-4.gif
yüzdeki-organları-kes-ve-yerine-yapıştır-7.gif
20151203_150705.jpg
12334283_973878849326709_227149304_o.jpg
 
Geri
Üst