Aç kemik sendromu nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Aç kemik sendromu nedir?
Yirmili yaşlarda fark edilmeyecek kadar küçük oranlarda başlayan kemik erimesi menapoz dönemi ile büyük oranda artar ve etkisi tüm vücutta hissedilir hale gelir. Östrojen hormonunun azalması sonucu ortaya çıktığı için, menapoz dönemindeki kadınlarda rastlanması tesadüfi değildir. Menapoz döneminde kadınları vuran bir diğer hastalık ise aç kemik sendromudur.



Paratiroidi olarak da bilinen aç kemik sendromuna, Türkiye’de sık rastlansa da depresyon ya da romatizma gibi diğer hastalıklarla karıştırıldığı için gerekli önem ve dikkat gösterilmemektedir.




4.jpg







Paratiroid bezlerinin fazla çalışması sonucu kanda parathormon değeri artar. Parathormonun değerinin artması, kemiklerden kalsiyumun çekilmesine sebep olur. Kemiklerden çekilen kalsiyum değeri kanda artış gösterir. Kemikler kalsiyum kaybına uğradığı için bu sıkıntı ‘aç kemik sendromu’ olarak adlandırılmıştır.Kemik dinamik bir organdır. Hayat boyu yapım (formasyon) ve yıkım (rezorbsiyon) arası denge ile yapılanması devam eder. Kemik rezorbsiyonu iki şekilde osteoblast üzerinden kontrol edilir: osteoklast sayısı ve osteoklast aktivitesi ile. Matür osteoklastta PTH ve vitamin D reseptörü yoktur, kalsitonin reseptörü vardır.



Parathormon


Tiroid bezine komşu 4 bezden üretilit. Bezlerin her biri 40 mg. Esas hücreler, oksifil hücreler ve yağ hücreleridir. Paratiroid hücrelerde ekstrasellüler kalsiyum düzeyini ölçen reseptörler vardır. Hedef dokularda PTH-1 (PTH, PTHrP) ve PTH-2 (PTH) reseptörleri vardır. Parathormonu regüle eden faktörler: Kalsiyum. Magnezyum; hipomagnezemi PTH sekresyonunu geçici olarak paralize eder, hipermagnezemi PTH’yı inhibe eder. Katekolaminler; PTH salınımını stimüle eder. Vitamin D; gen düzeyinde inhibisyon.


PTH Etki Mekanizması


Parathormonu regüle eden faktörler: 1-Kalsiyum. 2-Magnezyum; hipomagnezemi PTH sekresyonunu geçici olarak paralize eder, hipermagnezemi PTH’yı inhibe eder. 3-Katekolaminler; PTH salınımını stimüle eder. 4-Vitamin D; gen düzeyinde inhibisyon.


Kalsitonin:


Parafolliküler C hücrelerinden salgılanır. Osteoklast ve proksimal renal tübül hücrelerinde reseptörü vardır. Osteoklast aracılı kemik rezorbsiyonunu inhibe eder. Böbreklerden fosfor emilimini inhibe eder, kalsiyum ekskresyonunu arttırır. Kalsitonin kandaki kalsiyum oranını düşürür. Total tiroidektomi yapılanlarda kalsitonin eksikliğine bağlı bir problem gelişmez. Medüller tiroid karsinomu olanlarda yüksek kalsitonin düzeyleri mineral homeostazını etkilemez. Fonksiyonu araştırılan bir hormondur. Paget hastalığı ve hiperkalsemi tedavisinde kullanılır.



Belirtileri;

-Yorgunluk,

-Kas ağrıları,

-Sırt ağrıları,

-Fazla su tüketimi,

-İdrara sık çıkma,

-Kabızlık,

-Depresyon,

-İştah kesilmesi,

-Mide bulantısı,

-Kaşıntı,

-Kemik erimesi,

-EKG'de bozulma,

-Hafıza sorunları ve uyku hali.



Görülme Riskini Arttıran Faktörler;

- Genetik,

-Östrojen hormonunun azalması,

-Yaşın ilerlemesi,

-45 yaşından önce yumurtalıkların alınması sonucu adet görmeme,

-Eklemlerdeki iltihaplı rahatsızlık

-D vitamini ve kalsiyum eksik beslenme alışkanlığı,

-Sigara tüketimi,

-Alkol tüketimi,

-Guatr ilaçları ve kortizon kullanmak,

-Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek.



Kemik Erimesini Önlemek İçin;

Daha fazla süt ve süt ürünü tüketin,
Sigara ve alkol tüketimini bırakın,
Yürüme egzersizlerinizi arttırın,
Yeteri kadar D vitamini alın,
Sağlıklı vücut kilonuzu koruyun.


Kemik Erimesi Tedavisi;

Gerekli miktarda kalsiyum ve D vitamin alınmalı,
Östrojen tedavisi uygulanmalı,
Östrojen tedavisi uygulanamayan hastalara klasitonin tedavisi uygulanmalı,
Bifosfonatlar kullanılmalı.


Fazla Kalsiyum Almanızı Sağlayacak Besinler;

Süt Ürünleri;

-Peynir
-Yoğurt,
-Süt


Proteinli Yiyecekler

-Fasulye,
-Soya fasulyesi,
-Kutulanmış somon,
-Yengeç,
-Midye,
-Humus
-Badem

Sebzeler

Ispanak,
Brokoli


Meyveler

Kuru incir,
Portakal
 
Geri
Üst