AKP’li ’cüppeli darbe’ dedi Mobius’un aklına Tayland geldi

tuqqce

Daimi Üye
Üye
AKP’li ’cüppeli darbe’ dedi Mobius’un aklına Tayland geldi
Anayasa Mahkemesi’nin türban kararı bazı AKP’liler tarafından ’cüppeli darbe’ olarak yorumlanırken, bir darbe yorumu da ünlü yatırımcı Mark Mobius’tan geldi.

Akbank’ın davetlisi olarak geldiği İstanbul’da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’la yaptığı sohbetinde Mobius Tayland’da 2006 yılında yapılan darbeyi hatırlattı. Tayland’da darbe ile devrilen Başbakan’ın partisi ilk seçimlerle birlikte yine iktidar olmuştu.

GELİŞMEKTE olan ülkelerde yaptığı yatırımlarla bilinen ve Türkiye’de de önemli bazı şirketlerde yatırımları bulunan Uluslararası Templeton Growth Fund ortaklarından Mark Mobius, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a, Türkiye’de yaşanan siyasi sıkıntılarla ilgili olarak Tayland’da 2006’da yaşanan darbe örneğini verdi. Tayland’da 2006 yılında Ordu, yönetime el koyup yaklaşık 15 ay ülkeyi yönettikten sonra genel seçimler yapılmış ve görevden alınan Başbakan’ın partisi seçimi kazanıp geçen yıl yeniden iktidar olmuştu. AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt geçtiğimiz günlerde, Anayasa Mahkemesi’nin türban kararını ’cübbeli darbe’ olarak değerlendirmişti.

Konuklarını yalıda ağırladı

Ak Yatırım’ın düzenlediği ’Türkiye 2008 Yatırım Konferansı’na katılan 1.7 trilyon dolar büyüklüğe sahip 20’den fazla uluslararası fon yöneticisi arasında Templeton Growth Fund’un kurucusu Mark Mobius da vardı. Yabancı fon yöneticilerinin yanısıra ağırlıklı olarak banka aracı kurum yöneticilerinin katıldığı konferansın bitiminde, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, konuklarını Yeniköy’deki yalısında ağırladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetli olmasına karşın türbanla ilgili son gelişmelerin ardından tüm programlarını iptal etmesi nedeniyle gelemediği davete, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan katıldı. Unakıtan, yalıya özel bir tekne ile gelen Mark Mobius ile kısa süre baş başa sohbet etti.

Revizyon moral bozuyor

Mobius, konferans sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırırken Türkiye’de moralleri türbanın değil, enflasyondaki ’sapma’nın bozduğunu söyledi. Mobius, "Yabancı yatırımcı Anayasa Mahkemesi’nin türban ile ilgili kararından çok enflasyonda hedef revizyonuna takıldı" dedi. Sabancı’nın evindeki davette ise Mobius, Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili sohbeti sırasında, Maliye Bakanı Unakıtan’a Tayland örneğini verdi. Mobius, Unakıtan’a "Tayland’da bir süre önce işler karıştı, askeri darbe oldu ve hükümet devrildi. Ama daha sonra genel seçimler yapıldı ve işler normale döndü" dedi. Mobius’un bu sözleri üzerine Maliye Bakanı Unakıtan, ’Bizim gibi uluslar bir yolunu buluyorlar" diye karşılık verdi.

Siyaset değil, büyüme önemli

Mobius, bir sorumuz üzerine de, "Politik durum pek önemli değil. Ancak büyüme önemli. Biz Türkiye’de büyüme istiyoruz. Türkiye’de halen değerlerinin altında işlem gören şirketler var. Bu yıl için Türkiye’de yüzde 5 büyüme iyidir" karşılığını verdi.

Kart faizine müdahale popülizm olur

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, "Kredi kartı faizine sınır getirilmesi, serbest piyasa ekonomisine müdahaledir. Buna izin vermeyeceğiz. Bu tip uygulamalar popülist kararlardır" dedi. Unakıtan, yabancılarla sohbetinde de, şu mesajları verdi: "Mali disipline sadık kalacağız, ekonomik reformları yapmaya kesinlikli devam edeceğiz. Merkez Bankası enflasyon hedefini değiştirerek, herkesin önününe net görebileceği bir karar aldı. Biz Merkez Bankası’nın kararını destekleyeceğiz. Tüm dünyada enflasyon yükseliyor. Türkiye’de de artıyor."

Tayland’da ’turistik darbe’ 15 ay sürdü

GÜNEYDOĞU Asya’nın turistik cenneti Tayland, 2006 yılında ordunun 20’nci kez yönetime el koymasıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na gitrmesine hak kazanmıştı. Başbakan Taksin Şinavatra hükümete karşı giderek artan protestolar üzerine Nisan 2006’da, zamanından üç yıl önce erken seçim düzenlenmiş ancak muhalefet partilerinin katılmadığı bu seçim sonradan geçersiz sayılmıştı. Yönetime el koyarak Şinavatra hükümetini görevden uzaklaştıran askerler, yaklaşık 15 ay görevde kalmıştı. Ordunun ülkeyi idaresi sırasında generaller, Taylandlılar’ın kötü şeyler öğrettiği veya yönlendirdiği gerekçesiyle yabancılarla konuşmamalarını istemiş ve bu yüzden buna "turistik darbe" olarak anılmıştı. Darbeden 15 ay sonra Tayland yeniden seçime gitmiş, seçimden galip çıkan ise ordunun kansız darbesi sonucunda indirilen Thaksin yanlısı Halkın İktidarı Partisi olmuştu. Darbenin ardından Hong Kong’a giden Thaksin seçimi partisinin kazanması ile birlikte "Ülkeme yeniden döneceğim. Ancak sade vatandaş olarak yaşamak istiyorum" açıklaması yapmıştı.

Veraset vergisi kalktı fena mı oldu

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, en önemli gelir kalemlerinden olan veraset vergisini neden kaldırıldığı yolundaki sorumuza, "fena mı oldu" karşılığını verdi. Unakıtan, xunları söyledi: "Veraset vergisini kaldırdık çünkü insanlar gidip bürokrasiyle uğraşıyorlar, malını mülkünü akrabasına devrediyorlardı. Siz asıl biz veraseti kaldırdıktan sonraki gelişmelere bakın. Kurumlar Vergisi’nde yaptığımız indirimden sonra gelirlerde artış olduğunu gördük. Ancak KDV’yi birçok üründe indirdik, KDV tahsilatında aynı artışı bir türlü yakalayamadık."

Sabancı: İş dünyası uzun süreli belirsizliği sevmez

AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, sohbetimiz sırasında, yabancıların Türkiye’ye son gelişmeler ışığında bakışlarının olumlu olduğunu söyledi. Suzan Sabancı Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "İş dünyası uzun süreli belirsizliği sevmez. Ne olacaksa bir an önce olsun ister" dedi. Sonuçta buraya gelen yatırımcılardan aldığımız izlenim pozitif. Onlar Türkiye’nin orta ve uzun vadeli potansiyelinin farkındalar ve Türkiye’ye halen ilgi gösteriyorlar. Kısa vadede politik istikrarsızlık düzelebilir. Buna pek bakmıyorlar. Türkiye’de bankacılık sektörünün durumu iyi. Dünyadaki durumu bakıldığında oldukça iyi. Reel sektörde de bir problem olduğunu düşünmüyorum. Türkiye artık eski Türkiye değil."

kaynak:hürriyet.com
 
Geri
Üst