Ankaralılar kentten kaçıyor!

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Ankaralılar kentten kaçıyor!
marmelatta marmelat çayyolu marmelat ümitköy ankara marmeletta
Ankaralılar, konut seçiminde tercih edilen semtler şirketler tarafından büro olarak kullanılmaya başlayınca iş merkezlerinin yoğunluğundan kurtulmak için Eskişehir yolu, Çayyolu-Ümitköy güzergahındaki konutları tercih etmeye başladılar

Önceleri cazibe merkezi konumundaki Maltepe, Mebusevleri, Gaziosmanpaşa ve Çankaya’da iş merkezleri yoğunlaşınca, konutlarda "kiralık-satılık büro" ilanları boy göstermeye başladı. Avrupa Emlakçılar Birliği Türkiye Temsilcisi ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ali Taylan, konut tercihinin, sosyal, ekonomik yapı ve kişisel isteklerle doğru orantılı olarak dönemsel değişim gösterdiğini söyledi.
Ankara’da geniş bir perspektifte ele aldıkları gelişim akslarının, her bölge ve semtte kendi şartları çerçevesinde talep aldığını ifade eden Taylan, bu taleplerin belirlenmesinde, fiyat, sosyal yaşam, sosyal çevre, merkezlere yakınlık, ulaşım kolaylığı ve çevre alışkanlıkları gibi bir çok kriterin rol oynadığını bildirdi.

‘Konut fiyatları yüzde 45-80 arttı’
Birçok şehirde olduğu gibi Ankara’nın da cazibe merkezlerinin artık değiştiğini bildiren Taylan, bir zamanlar başkentin en gözde yeri Gaziosmanpaşa, Çankaya olurken, şimdilerde Eskişehir yolu çevresinin en çok tercih edilen bölge haline geldiğini söyledi. Bu bölgedeki Bilkent, Ümitköy, Çayyolu, Beysukent gibi yerlerin de oldukça değer kazandığını ifade eden Taylan, şöyle devam etti:

"Şehir planlamasının doğru yapılması, ulaşım anlamında iyi bir belediyecilik örneği sergilenmesi, metro ulaşımına ağırlık verilmesi ve hızlandırılması ile Batıkent ve civarı prim yaparken Çayyolu ve çevresi de gözde semtlerden biri haline geldi. Yine yeni metro ağının temellerinin atılması ve sağlam altyapısı ile Keçiören bölgesine bakışı değiştirdi. Ankara’da konut fiyatları geçen yıl ortalama yüzde 45 ile 80 arasında değişen oranlarda artış gösterdi. Son 10 yılda Eskişehir Yolu, Çukurambar, Bilkent, Ümitköy ve Çayyolu’na doğru gelişen Ankara’daki fiyat artışı ve talep diğer bölgelere nazaran bu bölgelerde daha yüksek olarak gözlendi."

‘Alt ve orta kesime nitelikli konut yapılmalı’
Türkiye’nin konut sorununun, nitelikli konut diye adlandırılan, altyapısı tamamlanmış, çocuk parkı, okul, otopark ve yeşil alanı olan inşaat kalitesi yüksek, depreme dayanıklı konutlarla çözülebileceğini belirten Taylan, TOKİ ve belediyelerin Kentsel Gelişim Projeleri ile bu çalışmalarda epey yol aldıklarını kaydetti. Türkiye’de Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında yüzde 35 oranında konut açığı olduğunu ifade eden Taylan, "Yılda 400-500 bine yakın konut ihtiyacı olduğu söyleniyor. Bu rakam, alt ve orta gelir gruplarının ihtiyaç duyduğu konut sayısıdır. TOKİ bu anlamda çok ciddi çalışmalar yapıyor. 250 binin üzerinde bugüne kadar konut üretimi sağlamıştır. Ama yeterli değil. Çünkü alt ve orta gelir gruplarının ciddi anlamda bir konut açığı var. Biraz daha o kesime hitap edebilecek konutları artırmak gerekiyor" dedi.

Dövizin eski pozisyonlarını koruyamaması ve bazı yatırım araçlarında yaşanan istikrarsızlıkların, kişileri gayrimenkule yönelttiğini bildiren Taylan, "Ülkemizdeki güven ve istikrar ortamı devam ettikçe, gayrimenkul sektörünün önü açık, yıldızı parlak olacaktır. Önümüzdeki dönemde toparlanmaya başlaması ile birlikte, sektördeki büyüme hızla devam edecektir" diye konuştu. Türkiye’deki toplam yatırımların yaklaşık yüzde 50’sini inşaat sektörünün oluşturduğunu ifade eden Taylan, inşaat sektörünün, kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün üretime geçmesini ve 1 milyonun üstünde insana iş sağladığını kaydetti.
 
Geri
Üst