Aşırı Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

AyseOda

Yeni Üye
Üye
Aşırı Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Aşırı Terleme Problemi
Terleme, egzersiz esnasında, sıcak veya soğuk havalarda vücut sıcaklığını ayarlamak için gerekli fizyolojik bir mekanizmadır. Gün içinde yaptığımız aktiviteler karşısında vücut terleyerek reaksiyon göstermektedir. Vücut kendisini soğutmak için normal şartlarda günde 4 – 5 defa terlemektedir. Terleme aşırı bir şekilde yaşanır ise, kişiyi huzursuz edebilir, can sıkıcı, endişe verici, stresli bir gündem yaratabilir. Aşırı terleme problemi kişinin başkalarıyla ilişki kurmasında, kariyerinde, ruhsal sağlığı, kişisel görüntüsü ve yaşam standartlarını olumsuz etkilemektedir. Hiperhidroz; kişinin fizyolojik terlemesi dışında gelişen, günlük hayatını etkileyecek kadar terleme sorunu akseden durumlara denir. Bu sorun vücudun her yerinde bulunan ekrin ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak gözlenmektedir. Hiperhidroz bölgesel ve yaygın olmak üzere iki gruba ayrılır. Bölgesel hiperhidroz el, yüz, ayak ve koltuk altında aşırı terleme olarak görülür. Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Yaşam boyu aralıklı veya sürekli devam eder. Her cins, ırk ve yaş grubunda görülebilir. Sıcakta artış gösterir, bunun yanı sıra kış aylarında hafifler. Sinirlenme, kaygı, stres ve heyecan terlemeyi arttırır. Terleme olan bölgelerde bakteri tutunması kolaylaşır. Bu yüzden de koku olur. Geçici bir durum değildir, ancak aralıklı veya devamlı olabilir. Ayrıca hipertiroidi, psikiyatrik hastalıklar, menapoz, şişmanlık, diyabet, böbreküstü bezi hastalıkları ve vücutta oluşan enfeksiyonlar kendini aşırı terleme ile gösterebilir. Hastaların yüzde 30-35\’inde aile hikayesi vardır.
Aşırı Terlemenin Tedavi Yöntemleri
Hiperhidroz, altta yatan bir nedene bağlı ise hasta ilgili branşa yönlendirilerek tedavisi planlanır. Bir nedene bağlı olmayan aşırı terlemede ise aşağıdaki tedaviler uygulanabilir.
Aşırı Terlemenin Tedavi Yöntemi – 1 :
Terleme önleyici kremler

Terleme problemi yaşayan kişilere ilk önerilen basit tedavi yöntemidir. Özellikle koltuk altı terlemelerinde ilk önerilen yöntemdir. Terleme önleyici kremler el ve ayak terlemelerinde ki hafif ve orta şiddetteki durumlarda da kullanılabilir. Bu kremler sıkıştırma etkisi ile ter kanalının ağzımıfiziksel olarak tıkar ve ter bezlerinin ter atılımını önler.
Aşırı Terlemenin Tedavi Yöntemi – 2 :
İyonoforez Tedavisi

Aşırı el ve ayak terlemesinde kullanılır. Eller ve/veya ayaklar, içinde elektrolit solüsyonu veya metal plaka bulunan küvete konur. Solüsyon veya plakadan insanı rahatsız etmeyen düşük şiddette elektrik akımı verilir. Etki şekli elektrik akımının oluşturduğu iyonların ter kanallarını belirli bir süre kapatılması olarak tanımlanabilir.
Aşırı Terlemenin Tedavi Yöntemi – 3 :
Botox Tedavisi

Botok tedavisi özellikle koltuk altı terlemelerinde kullanılır. El ve ayak terlemelerinde de uygulanabilir. Terlemeye neden olan sempatik sinirleri felç ederek ter bezlerinden ter üretimini önlemek için kullanılmaktadır. Lokal anestezik krem uygulandıktan sonra botox olarak bilinen botulinum toksini deri içine enjekte edilir ve sinir uçlarında geçici blok yapar. Özel Dr. Nuran Polikliniğin’de Aşırı Terleme Problemine Son Veren UygulamalarYapılmaktadır. Tedavi yöntemleri ve sorularınız için ilgili uzmanlara buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak Link : Aşırı Terleme Problemi ve Tedavi Yötemleri
 
Geri
Üst