Bahçe Ziraatı Teknikeri

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bahçe Ziraatı Teknikeri
bahçe tarımı bölümü bahçe tarımı bölümü dersleri ziraat teknikeri ne iş yapar dgs
Sebze ve meyve kısmen de süs bitkilerinin üretimi ve ürünlerin pazarlaması alanında çalışan kişidir.

GÖREVLER Bahçe teknikeri, bahçe ziraatı alanında uzmanlaşmış ziraat mühendislerinin gözetimi ve denetimi altında, -Bilimsel yöntemlerle budama, ayıklama, gübreleme, ilaçlama işlerinde çalışır, -Sebzeciliğin ve meyveciliğin bilimsel yöntemlerle yapılması için araştırmalar yapar, -Sebze ve meyveleri hastalıklardan korunmak için önlemler alır, -Ambalajlama ve pazarlama ile ilgili karşılaşabilecek sorunlara çözümler bulmaya çalışır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER -Traktör, -Toprak işleme ekipmanları, -Budama ekipmanları, -Aşılama ekipmanları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Bahçe ziraatı teknikeri olmak isteyenlerin; -Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, -Açık havada çalışmaktan hoşlanan, -Bedence arazide çalışabilecek kadar sağlıklı, kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Bahçe ziraatı teknikerleri tüm işlerini açık havada yürütürler. Çalışırken çiftçilerle, ziraat teknisyenleri ve ziraat mühendisleri ile iletişim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI -Bahçe ziraatı teknikeri, kamu ve özel sektöre ait tarımsal işletmelerde çalışırlar. -Kendi bahçe ve sera işletmelerini kurarlar. -Bahçe ziraatı hiçbir zaman geçerliliğini yitirmeyen insanların sürekli ihtiyaç duyduğu ürünlerin yetiştirilmesi açısından herzaman gereksinim duyulan bir meslektir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğinin eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının Bahçe Ziraatı bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek Liselerinin, Çay Teknolojisi, Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel Ziraat, Makine(Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar “Bahçe Ziraatı” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ -Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; zirai botanik, kimya, genel meyvecilik, genel sebzecilik, bağcılık,budama, aşılama sulama, tarımsal mekanizasyon, hastalıklarla mücadele, tarımsal ekonomi, süs bitkileri yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, muhafaza teknikleri, bilgisayar ve programlama gibi dersler okutulur. -Eğitimini başarı ile tamamlayanlara Bahçe Ziraatı Teknikeri ön lisans diploması ve “Bahçe Ziraat Teknikeri” unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME -Bahçe ziraatı teknikeri ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Ziraat Fakültelerinin Bitkisel Üretim, lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

BENZER MESLEKLER: Bağcılık.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU -Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca yükseköğrenim ve harç kredisinden ve öğrenci yurtlarından faydalanabilirler. -Mezuniyet sonrasındaki kazanç çalışılan işyerine ve yapılan işe göre değişiklik göstermektedir. Asgari ücretin 3-4 katına kadar aylık ücret alabilmektedir. -Özel sektörde, çalışma durumu, çalışkanlık, tecrübe, teknolojiye açık olma, mesleğin erbabı olunması durumlarında her an iş bulabilirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
 
Geri
Üst