Barzani'ye elektrik satmıyoruz

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Barzani'ye elektrik satmıyoruz
Karadeniz Holding Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, holding grup şirketi Karadeniz Toptan Elektrik Ticareti A.Ş'nin (Kartet) Irak'a elektrik ihracatına ilişkin olarak, ''Devletin ali menfaatleri gereği olan tasarrufları, hem ticari düşünce ve gayelerimizin hem de ticari tasarruflarımızın önüne geçer'' dedi.
Karadeniz Holding yetkilileri, düzenledikleri basın toplantısında, grup şirketleri Kartet ile ilgili basına yansıyan haberleri değerlendirerek, holding faaliyetleri hakkında bilgi aktardılar.
Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, Türkiye'de enerjide önemli şirketlerden biri olmayı hedeflediklerini ve elektrik üreticisi bir şirket olmayı uygun bularak bu yönde çalışmalar yaptıklarını anlattı.
1999 yılında Silopi'de ilk enerji santralini kurduklarını ifade eden Karadeniz, 2000 yılında Irak'ın işgalinin ardından, elektrik ihracatı için geçici hükümetle görüşmeler yapmaya başladıklarını söyledi.
Karadeniz, 2003 yılında da kalıcı Irak hükümeti yetkilileriyle o günün koşulları ve fiyatlarıyla 10 yıl süreli bir anlaşma imzaladıklarını kaydederek, ''2003'te, işgale uğramış Irak halkı, bizim verdiğimiz elektrikten dolayı çok mutlu oldu. Elektrik ihracatımız çok iyi niyetlerle, çok iyi sonuçlarla devam ediyor'' dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Karadeniz, tezkerenin Meclis'ten geçtiğinin hatırlatılarak, bundan sonra Irak'la ilişkilerin nasıl süreceğinin sorulması üzerine, yeni süreçte de aynı şekilde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

''DEVLETİN ALACAĞI TÜM KARARLARA SAYGILIYIZ''-
''Şirketin PKK'ya elektrik sattığı'' yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise Karadeniz, esprili bir şekilde, ''PKK'ya elektrik satmıyoruz. Faturayı tahsil etmekte zorluk çekebiliriz diye...'' şeklinde konuştu.
Kandil Dağının elektriğini verdikleri yönünde de haberler çıktığını anımsatan Karadeniz, ''Kandil dağının elektriğini veriyormuşuz. Meraktan, baktık neresiymiş burası diye. Irak'ın sınırı çıktı'' diye konuştu.
Irak'a elektrik ihracatının çok basit bir olay olmadığını, elektriğin Doha, Zaho ve Musul'u kapsayan izole bir bölgeye verildiğini belirten Karadeniz, şu görüşleri aktardı:
''Devletin ali menfaatleri gereği olan tasarrufları, hem ticari düşünce ve gayelerimizin hem de ticari tasarruflarımızın önüne geçer. Devletin bu konuda alacağı tüm kararlara saygılıyız. Stratejik bir ticaret gerçekleştiren, hasbelkader bu konuma gelen bir şirketin başka türlü davranması mümkün değil.'' Barzani'ye elektrik verdikleri yönündeki haberleri de yalanlayan Doğan Karadeniz, ''Barzani'ye elektrik satmıyoruz. Barzani'ye elektrik satmak gibi flaş başlıklar çok ilgi çekiyor ama bizi çok üzüyor. Sonuç itibarıyla elektrik fazlası olan bir ülkeden, elektrik ihtiyacı olan bir ülkeye ihracatın yapılması çok uygulanabilir, düz bir mantıktı. Biz de onu yaptık'' diye konuştu.

''DAĞITIM VE İLETİM İHALELERİYLE İLGİLENİYORUZ''-
Karadeniz Holding Enerji Grubu Ticaret Direktörü Nuray Atacık da, hem elektrik tedarik ederek ihraç ettiklerini hem de alıp sattıklarını, iki ayrı kamu kuruluşundan elektrik alımı yaptıklarını belirterek, ''Her ikisi de bize elektrik sattıkları tüm dönemler boyunca en pahalısını hep Kartet'e sattılar'' dedi.
Atacık, Irak'a elektriği 7,032 centten sattıklarını, bunun normal bir rakam olduğunu ifade ederek, Elektrik Üretim A.Ş'den (EÜAŞ) aldıkları fiyatın 4,2 cent olduğunu ama bunun zaman içinde zamlandığını aktardı.
EÜAŞ ile yaptıkları gizlilik anlaşması nedeniyle şu anda satın aldıkları fiyatı açıklayamadıklarını kaydeden Atacık, ''Yani EÜAŞ'tan alıp Irak'a sattığımız elektriğin fiyatı bizim için çok cazip durumda değil. Hemen hemen Irak fiyatına denk geliyor'' dedi.
2006 yılında Irak'a satılan elektriğin yüzde 70'ini kendilerinin ürettiklerini, yüzde 30'unu EÜAŞ'tan satın aldıklarını belirten Atacık, EÜAŞ'tan alınan bu payın giderek azaldığını söyledi.
Irak'ın kendileri dışında da tedarikçileri bulunduğuna işaret eden Atacık, ''Irak, İran ve Suriye'den de elektrik satın alıyor. Ama bizim sattığımız elektrik, en yüksek paya sahip. Şu ana kadar 5 milyar kilovat saate ulaştık. Bu rakama ulaşan henüz yok'' diye konuştu.
Nuray Atacık, 2007 yılında İran'ın elektrik konusunda tek yetkili kurumu olan Tavanir ile İran'dan elektrik ithalatı için 10 yıl süreli anlaşma imzaladıklarını, İran tarafındaki tüm işlemlerin tamamlandığını, Türkiye'de işlemlerin tamamlanmasını beklediklerini ve bu yıl içinde İran elektriğinin Türkiye'de olmasını beklediklerini bildirdi.
Şirketin elektrik dağıtım ve iletim ihaleleriyle de ilgilendiğini anlatan Atacık, Afrika'ya ilişkin bir projeleri bulunduğunu, kıtada bir ülkeden diğerine elektrik satmayı planladıklarını aktardı.

KARADENİZ HOLDİNG FAALİYETLERİ-
Verilen bilgiye göre, Karadeniz Holding, çalışma alanlarının başında gelen enerjinin yanı sıra turizm, finans ve gayrimenkul alanlarında da faaliyet gösteriyor.
Enerji alanında şu anda 240 megavat üretim kapasitesine sahip Holdingin, yeni yatırımlarıyla birlikte toplam kapasitesinin bin megavatın üzerine çıkması amaçlanıyor.
Turizm alanında Karadeniz Yatçılık ve Turizm A.Ş. (KARYAT) aracılığıyla okyanus aşırı sularda yelkenli yat filosu işleten Holding, sektörde son yıllarda yaşanan hareketlenme sonucunda girdiği gayrimenkul alanında ise şu anda İstanbul Anadolu yakasında 240 bin metrekare ve 1 milyon metrekarelik iki ayrı alanda fizibilite çalışmalarını sürdürüyor.

Karadeniz Holding, 2006 yılında girdiği finans sektöründe ise Pamuk Leasing A.Ş. ve Pamuk Factoring A.Ş. ile hizmet veriyor ve Eti Menkul Kıymetlerin devir alınmasının tamamlanması için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayını bekliyor.
Karadeniz Holding Grubu, kurucusu olduğu Deva Holding A.Ş'ye de, Karadeniz Yatçılık A.Ş'nin doğrudan iştiraki nedeniyle yüzde 5,2 civarında iştirak ediyor ve halen en büyük azınlık haklarına sahip yatırımcısı durumunda bulunuyor.

Milliyet
 
Geri
Üst