Başkalarının Eşyalarını Almak

mislinay

Yeni Üye
Üye
Başkalarının Eşyalarını Almak
Çocuklar uymaları gereken kuralları aile içinde uygulanan kurallar yoluyla öğrenirler. Arkadaşlarının eşyalarını izinsiz almamayı, alış-veriş merkezlerinde yada marketlerde istedikleri şeyleri almanın yolunun, ücretini ödemek olduğunu bilmelidirler. Arkadaş ilişkilerini 3 yaş sonrasında öğrenen çocuklar, arkadaşlığın kurallarını da en iyi bu yaşlarda öğrenirler. Komşu çocuğunun oyuncaklarını benim diyerek sahiplenen çocuklarımıza, istedikleri şeyleri elde etmenin düzgün yollarını olaylar sırasında öğretmek en etkili yoldur. Ziyarete gittiniz. Tam kalkmak üzere iken iki çocuk kavga etmeye başladılar. Oğlunuz Bu uçak benim diye tutturduğunda“Hayır Ahmetcim, o arkadaşının oyuncağı. Ama güzelce istersen belki bir süreliğine sana verebilir diyebilirsiniz. Bu durumda oğlunuz itaat edip, arkadaşından güzelce isteyebilir yada tam tersi şekilde davranıp, daha da aksileşebilir. Bu durumda verdiğiniz kararda sabırlı davranmak en önemli noktadır. Bir iki ısrardan sonra çocuğunuzun dediğini kabul etmek, aynı olayın ilerde tekrarına sebep olur. Başlangıçta, sabırla çözmenin mümkün olduğu bir sorunu ilerde çaresizlik içinde seyretmek zorunda kalabilirsiniz.

Çocuğunuzun arkadaşlarının eşyalarını yada misafirliğe gittiğiniz yerlerdeki oyuncakları, siz fark etmeden cebine atmasına sebep olur.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında, sakin olun, çocuğunuza bağırmadan, yaptığının ne kadar feci hatta korkunç bir şey olduğunu söylemeden, yanlışlığını sade ve suçlamayan cümlelerle anlatın. Onunla inatlaşmanız, sorunun büyümesine ve bunu defalarca yapmasına sebep olur. Her tekrarında aynı yolu sabırla devam ettirin, kızmayın.
Çocuğunuzun gözünde sahip olduğunuz yer kararlı bir ebeveyn tablosuna uymalıdır. Başlangıçtaki hayır , ısrarlardan sonra evet olan bir anne-babanın kararları, çocukluk yıllarında delinir, ilk gençlik ve ergenlik yıllarında ise, ciddi bir şekilde sorgulanır.
Sizin, eşinizin cüzdanından yada ailenizin ortak kullandığı para kavanozundan para aşırmakla çocuğunuz hırsız olmaz. Bu paraları kullanabileceğini, yapması gerekenin izin almak olduğunu ona hatırlatın.
Ona her hayır dediğinizde hayal kırıklığına uğramasını engellemek için, her istediğini anında yerine getirmeyin. Her istediği yerine getirilen çocuklar, istedikleri her şeyin anında yerine getirilmesini bekleme eğilimi içine girerler.
Çocuğunuzun kendi sorumluluğunda olacak eşyalarının olmasına izin verin. Eşyalarını paylaşmalıdır, ancak buna da kendisi karar vermelidir. Oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşması kendi sorumluluğundadır ve bunun için zorlanmamalı, ancak teşvik edilmelidir.
Çocuğunuza ödünç alma, ödünç verme ve fark ettirmeden alma arasındaki farkı anlatın, bu konuyu birlikte tartışın.
Sahip olmadığı eşyaları izinsiz alması durumunda neler olacağını ona açıklayın. Kendisine ait olmayan eşyaları izinsiz alması halinde Selmanın kitabını izin almadan almana çok üzüldüm. Biliyorsun ki sadece sana ait olan eşyaları alabilirsin. Şimdi kitabı arkadaşına geri vereceksin ve bu durumu düzeltmek için bazı şeyler yapacaksın. Yapmanı istediğim şey ev işlerini yaparken bana yardım etmen, balkonu sen yıkayabilirsin deyin.
Eğer sorun büyümüş, bir alışkanlık halini almışsa, çocuğunuz kendisini bu davranıştan soyutlayamaz. Çocuğunuzu davranıştan ayırın, unutmayın düşmanınız çocuğunuz değil yanlış davranıştır.senin bu hatanın sebebini öğrenmek istiyorum, böylece bir daha ki sefere sana yardımcı olabilirim deyin. Nedenini bilmiyorum derse; gel birlikte bulmaya çalışalım. O istediğin şeyi gördüğünde neler düşündün? diye sorun.
Konuşmayı reddederse, ısrar yada tehdit etmeyin. Onun yerine konuşmak istemediğini anlıyorum, ancak bu önemli bir konu. Bu konuda konuşmamaya kararlıysan bu akşam çizgi film seyretme saatini iptal etmemiz gerekecek. Sen karar ver diyebilirsiniz.
Çalmaktan başka ne yapabilirdi diye düşünmesini sağlayın, bu konu hakkında birlikte fikir üretin. Örneğin, arkadaşının oyuncağını izinsiz almak yerine acaba güzelce isteseydin sana verir miydi?
 
Geri
Üst