bebegi uyumayanlara,iste size 5 yol?

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
bebegi uyumayanlara,iste size 5 yol?


Çocuğunuz her gece sizinle mi yatma istiyor? Bu soruya “evet” yanıtı veren anne – babaların hiç de az değil! Siz ve eşiniz için kocaman bir aile yatağı sorun değilse çocuğunuza istediğini vermeniz çok kolay. Ancak bu durumdan kurtulmaya çalışıyorsanız, önerilerimize bir göz atmakta fayda var! Ufaklıkları yatağınızdan uzak tutabilmenin yolları bu yazıda…


Herkes geceleri uyanır!

“Neden benim çocuğum geceleri deliksiz uyumuyor?” Bu, gözleri uykusuzluktan kızarmış pek çok ebeveynin kafasını kurcalayan bir soru. Bunu öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz ama hiçbir çocuk ya da yetişkin bütün gece tamamen uyumaz! “Geceleri uyanmak uyku düzeninin normal bir parçasıdır ancak iyi uykucular yardım almadan yeniden uykuya dalarlar.” diyor yazar Jodi Mendell. Maalesef okul öncesi çağdaki çocukların çoğu bunu başaramıyorlar. Bir diğer deyişle eğer çocuğunuz hala sizin onu uyutmanızı bekliyorsa ya da uyumak için başka bir yardıma ihtiyaç duyuyorsa, bu kısa süreli uyanmalarla ilgili bir sorunu var demektir.

Gece yarısı ziyaretleriyle başa çıkmak!

Saat gece yarısı 3 ve siz uyuyorsunuz. Aniden küçük bir dürtme, hafif bir vurma gibi şeyler hissediyorsunuz. Onu ne kadar yok saymaya çalışsanız da küçük kızınız / oğlunuz yanı başınızda durmaya devam ediyor. Ve size gözünüzü açmaktan başka çare bırakmıyor! Önünüzde umutsuz bakışlarıyla, oldukça aşina olduğunuz sözlerle çocuğunuz duruyor. Bu durumda ne yapmalısınız? Eğer eşiniz için kocaman bir aile yatağı sorun değilse hatta her gece böyle kucaklaşıyorsanız; çocuğunuza istediğini vermeniz çok kolay. Ama eğer bu durumdan kurtulmaya çalışıyorsanız, önerilerimize bir göz atın. İşte ufaklıkları yatağınızdan uzak tutabilmenin 5 yolu!

Taktikleri sabırla uygulayın

Bu dönemde pek çok çocuk yatma zamanı geldiğinde bir emzik, oyuncak hayvan, özel bir ninni ya da siz olmadan uyuma konusunda sorun yaşıyor. Eğer bu yardımcılardan her hangi biri o uyandığında yanında olmazsa tekrar uyuma konusu problem oluyor. Çözüm olarak, yavaşça ve nazikçe bu yardımcıları ondan uzaklaştırın. Çocuğunuzu yatırdıktan sonra odadan hemen ayrılın. Hafif bir müziğin gece boyunca çalması çocuğunuzu rahatlatabileceğini unutmayın. Bu uzun ve zor bir süreç… Bir gecede bunu başaramazsınız o yüzden sabırlı olun.

●Tutarlı olun

Bir plan yapın ve bu plana sadık kalın. Gece yarısı saat 3 ve çocuğunuzun isteklerinden bıkmış olabilirsiniz. Ama ne olursa olsun uyumasına yardımcı olma konusunda taviz vermemelisiniz. Eğer çocuğunuz bir şekilde yolunu bulup istediğini yaptırırsa, -hatta sadece haftada bir kere bile olsa - denemeye devam edecektir. O yüzden yatağınızdan çıkın, odasına kadar eşlik edin, onu öpün ve yanından ayrılın. Bu durumu birkaç kere daha tekrarlamaya hazırlıklı olun. Eğer çocuğunuz hastaysa ya da gerçekten kötü bir rüya gördüyse kuralları biraz esnetebilirsiniz. Ancak, eğer onu sizin odanıza kabul etmektense siz onun odasına kamp kuruyorsanız bu kuralları esnetmekten fazlası olur; bunu da aklınızdan çıkarmayın.

●Korkularını belirleyin

Okul öncesi dönemdeki bir çocuğun karanlıktan korkması çok normaldir. Bu durumda ya odasına bir gece lambası alın ya da koridorun ışığını açık bırakın. Eğer onu korkutan doğaüstü bir şeylerse yatağının altını, dolapların içini ya da nereden korkuyorsa orayı kontrol edin. Ya da bir sprey şişesine su doldurun ve bunun canavarlardan koruduğunu söyleyip gece rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Bu sadece bir öneri siz anne, baba olarak çocuğunuza uygun başka taktikler geliştirebilirsiniz.

●Ödüller önerin

Dirençli bir çocukla başa çıkmak için ödüller oldukça etkili bir yoldur. Bazı ebeveynler bu yolu tercih etmezler çünkü çocuklarına rüşvet verdiklerini düşünürler. Ama kendi yatağında durmak onun çabalarını ödüllendirmekten daha zordur. Ebeveynlerden biri şöyle bir yöntem geliştirmiş; “çocuğuma şirin bir takvim aldım ve kendi başına uyumayı başardığı her gün takvime bir işaret koyuyor. Ve o gün için bir şeker kazanıyor. Birkaç gün üst üste bunu başardığında ödül daha da büyük oluyor.”

●Uyuma ve kalkma vaktini öğretin

Çocuğunuz henüz saat okumayı bilmediği için ona hava aydınlandığında gel diyebilirsiniz. Eğer biraz daha büyükse saatin üzerinde dakikaları göstererek uyuma ve kalkma vaktini öğretebilirsiniz. Böylece zamanı geldiğinde odasına gitmesi gerektiğini kavramış olur.



-alintidir-
 
Geri
Üst