Bebeğinizin Mutlu ve Sağlıklı Gelişebilmesi İçin 8 Yol

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Bebeğinizin Mutlu ve Sağlıklı Gelişebilmesi İçin 8 Yol
Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için bir uzman olmanıza gerek yok. Yapılan araştırmalar şu ana kadar tüm bildiklerimizin doğru olduğunu ortaya çıkardı. Sevgi, şevkat, dikkat ve bakım bebeğiniz ihtiyacı olan herşeyi kapsıyor.

Sevginizi gösterin:
Çocukların yaşayabilmesi için sevgi gereklidir. Araştırmacılar bebeğinizin ilk yıl içinde göreceği sevgi, şevkat ve ilginin onun ilerki hayatındaki fiziksel, duygusal ve zihinsel açıdan gelişmesine katkıda bulunduğunu söylüyorlar. University of California, Berkeley’den Marian Diamond Ph.D’ye göre, sevgi ve dokunma bebeğin beyninin gelişmesini sağlıyor.

Sevginizi onu kucaklayarak, gülümseyerek, dinleyerek, ve onunla oynayarak gösterebilirsiniz. Özellikle onun ilk yılında ağlamalarına karşı çok duyarlı olun ve hemen yanına giderek ihtiyacını gidermeye çalışın. Bebeğinizin mutsuz olduğu anlarda yanında olmanız, onunla aranızda güven duygusunun gelişmesine ve güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olacaktır. Aynı şekilde mutlu olduğu zamanlarda da yanında olmaya özen göstermelisiniz.

Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamak:
Bebeğinizin gelişebilmesi için çok iyi beslenmesi gerekmektedir. Sağlıklı olması, iyice dinlenmesi ve altının hep kuru olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sağlık kontrollerinin ve aşılarının düzenli olarak yapılması, çok fazla uyuması da gereklidir. Eğer bebeğinizin uyku ve yemek düzeninde bozukluk varsa doktorunuzla konuşabilir, yardım alabilirsiniz.

Çocuğunuzla konuşun:
Bebeklik çağında annelerin ve babaların sürekli onlarla konuşmaları onların kelime hazinesi genişlettiği gibi daha yüksek IQ seviyelerine ulaşmalarını sağlayacaktır. Daha bebeğiniz karnınızdayken bile onunla konuşmanız aranızdaki duygusal bağın hem güçlenmesini, hem de ses tonunuza kolayca alışmasını sağlayacaktır.

Altını değiştirirken, banyo yaptırırken onunla sürekli konuşun, ve yüzüne bakmaya çalışın çünkü bebekler ancak o zaman onlarla konuşulduğunun farkına varır. Mümkün olduğunca güzel kelimelerle konuşun çünkü bebek diliyle konuşmanız onun da kelimeleri yarım yamalak öğrenmesine neden olacaktır.

Çocuğunuza bol bol kitap okuyun:
Yüksek sesle okuyacağınız kitaplar sayesinde bebeğinizin kelime hazinesi genişleyecektir. Hayal gücü gelişir ve dil kabiliyeti artar. American Academy of Pediatrics bebeğiniz 6 aylıkken ona yüksek sesle kitap okumanızı tavsiye ediyor. Bu yaşta çocuk sizinle birlikte kitaba dokunacak ve resimlere bakabilecektir. Daha erken aylarda da bunu yapabilirsiniz.

Onun duyularını harekete geçirin:
Çocuğunuzun insanlar, yerler ve bazı şeyleri öğrenebilmesi, tanıyabilmesi için onlarla tanıştırılması gerekmektedir. Her yeni şey ona dünya ve yeri hakkında bilgi verir. Araştırmalar, zengin bir dünyada yetişen çocukların tecrübeler, yeni yerler ve değişik insanlar sayesinde daha büyük ve gelişmiş bir beyine sahip olabildiğini ortaya koyuyor. Çocuğunuzu 24 saat boyunca bunlara maruz bırakmanız gerekir demiyoruz tabii ki. Çocuğunuzun değişik obje ve oyuncaklarla oynamasına izin verin çünkü çabucak sıkılabilirler. Oyuncaklarını değişik şekiller, renkler, sesler, ve ağırlıklar şeklinde seçin. Her yeni değişik oyuncağın onun eğitilmesi ve gelişmesi için yarar sağlamasına dikkat edin. Onunla yürüyün, alışverişe çıkın, her yeni yapacağınız şey ona bir tecrübe kazandıracaktır.

Müziğin çocuğunuzun gelişmesine olan katkısını yadsımayın. Her yaşta ona hitab edecek müzikleri bulup onun dinlemesini sağlayın. Onun odasında rahatça dolaşabileceği, oynayabileceği alan olmasına dikkat edin. Sürekli ona dokunma, aman dikkat gibi sözler sarfedeceğinize onun güvenli bir ortamda rahatça oynayabilmesini temin edin.

Yeni şeyleri özendirin:
Çocuğunuzun her zaman yaşına göre oyuncak ve aktiviteler içinde bulunmasını sağlayın. Ona 3 yaşında binebileceği bisikleti 1 yaşında alırsanız o bu durumdan oldukça olumsuz yönde etkilecektir. Hediye aldığınızda ya da zor bir kutuyu açmak istediğinde bırakın uğraşsın, onunla baş edebilmek için yeni teknikler geliştirsin. Bebeğinizin iyi bir şekilde gelişmesini istiyorsanız böyle durumlarda asla müdahale etmeyin. Önce ona nasıl açıldığını gösterin sonra tekrar kutuyu kapatarak açmasını isteyin ki problem çözme yeteneği gelişsin.

Kendinize bakın:
Kendileri huzursuz ya da mutsuz anneler, çocuklarının ihtiyaçlarına da yetişmekte yetersiz kalırlar. Child Development and PsychopathologyJournal’da yer alan bir araştırmaya göre anneleri depresyonda olan çocukların kendilerinde de depresyon görülebiliyor.

Bazı şeylerde zorlanıyorsanız eşinizden ya da başka birinden yardım isteyebilirsiniz. Sadece anne ve baba olmak yeterince zor bir iştir, kaldı ki siz birçok işi bir arada yürütmeye çalışıyorsunuz. Böyle zamanlarda mutlaka kendinize ve eşinize zaman ayırıp aynı zamanda hayattan zevk almaya da özen gösterin.

İyi bir bebek bakıcısı bulun:
Eğer çalışıyorsanız ona mutlaka yukardaki tavsiyelerimizi uygulayabilecek birini bulmalısınız. Anneniz, yuva ya da bir dadı da olsa, siz onların bebeğinize gereken ilgi ve şevkati göstereceklerinden emin olmalısınız. Aksi taktirde bebeğiniz olumsuz yönde etkilenecek ve gelişimi yarım kalacaktır.

ailem.com
 
Geri
Üst