bebeklerde infantil kolik

mislinay

Yeni Üye
Üye
bebeklerde infantil kolik
Bebeklerde Gaz Sancısı (İnfantil Kolik), Bir Hastalık Gibi Algılanmamalı

İnfantil kolik, bebeklerde 10-15 günlükken başlar ve sıklıkla 3-4 ay kadar devam eder. Kesin nedeni bilinmeyen ancak bağırsakların olgunlaşma eksikliğine bağlanan ve toplumumuzda gaz sancısı olarak bilinen bir durumdur. İnfantil kolik için çeşitli tanımlar yapılmaktadır.

Ancak en çok kullanılan tanım; sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az günde 3 saat, en az haftada üç gün ve en az 3 hafta süren periyodik ağlamalardır. Ancak çok ağlamanın ölçüsü her anne baba için değişebilmektedir. Bu nedenle en basit tanım belirli aralıklarla oluşan ve ilk üç ay boyunca süren sebebi belli olmayan ve aileyi rahatsız edecek düzeydeki ağlamalar olarak yapılabilir. Bu sancılar birçok bebekde görülür.

Karın bölgesinde gaz toplanması ve bunun yarattığı huzursuzlukla kendini gösterir. Bu bir hastalık gibi algılanmamalı ve küçük önlemlerle azaltılmaya çalışılmalıdır. Gazın en önemli göstergelerinden biri bebeğin bacaklarını karın bölgesinde toplayarak ağlaması ve yüzünde kızarma ve morarmalar görülmesidir. Buna göre, öncelikle bebeğin gaz nedeniyle ağlayıp ağlamadığını tespit etmek gerekir. Çünkü tüm ağlamaların sebebi de “gaz” değildir. Örneğin açlık, diş çıkarma, ishal, kulak ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu gibi nedenlerle de bebek uzun süreli ağlama krizlerine girebilir.

Gazın nedenleri nedir?
Aslında gazın tam nedeni bilinmemektedir. Gaz sancısı; bebeğe zarar vermeyen, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olay olduğundan, belirgin bir tedavisi de henüz yoktur. Kesin tedaviden çok gazı azaltıcı bir takım önlemler ve davranış biçimleri uygulanması gerekir.

Gaz sancısını azaltmak için neler yapılmalı?
- Bebeklere hiçbir yararı olmadığı halde şekerli su içirilmesi, emziklerin bala veya pekmeze batırılarak verilmesi, çok erken aylarda nişastalı gıdalara başlanması,
uzun süre açıkta kalan yiyecekler (özellikle süt ve sütlü yiyecekler), iyi temizlenmemiş şişe, kaşık ve emzikler, uzun süre kapağı kapatılmamış şuruplar (vitaminler, antibiyotikler, ateş düşürücü, ağrı kesiciler) basit mikrobik kirlenmeler nedeniyle gaz yapabilir.
  • Altının uzun süre ıslak bırakılması, bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olması, uzun süre aynı konumda yatırılması gazı artırabilir.
  • Bebeğin kundaklanması, hareket kabiliyetini sınırlayan kuşaklarla sarılması gazı artırabilir.
  • Annenin beslenmesinin gaz oluşumundaki rolü sanıldığı kadar belirgin değildir. Böyle durumlarda anne ve babanın sakin, hoşgörülü ve sevecen olması çok daha önemli.
  • Aşırı sıcak veya soğuk ortamlar oluşturulmamalı.
  • Dar ve sıkıcı veya üst üste kalın giysiler giydirilmemeli.
  • Besinler hazırlanırken hijyen (temizlik) kurallarına uyulmalı.
  • Bebekler hep aynı pozisyonda yatırılmamalı, sağ ya da sola dönük yan olarak veya karın üstü yatırılmalı (karın üstü yatırılırken (yüzükoyun) lütfen yanında bulununuz).
  • Her beslenmeden sonra en az yarım saat ve en az iki ya da üç kere geğirene kadar gazı çıkartılmalı.
  • Sakin olduğu bir zamanda bebeğe uygun masaj yapılmalı. Özellikle altının değiştirildiği zamanlarda ve banyo yapıldığı zamanlarda masaj çok yararlıdır.
  • Gereğinden fazla emzirilmemeli, gereksiz yere ek besinler verilmemeli.
  • Hekime danışılmadan gereksiz yere gaz ilacı verilmemelidir.
 
Ce: bebeklerde infantil kolik

önemlı bılgıler ıcın teşekkurlr
 
Geri
Üst