Bebeklerde Sik Karşilaştiğimiz Sorunlar

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
Bebeklerde Sik Karşilaştiğimiz Sorunlar
bebeklerde kulak kaşıntısı çocuklarda kulak kaşıntısı bebekte bebeklerde kaşıntı burun

BEBEKLERDE SIK KARŞILAŞTIĞIMIZ SORUNLAR
Orta kulak enfeksiyonu (Otitis Media) :

6 ay ile3 yaş arasındaki çocuklarda doktora başvuru nedenleri arasında birinci sıklıkla gelir. Çocukta gece uykularının bozulması, sık uyanma,şiddetli bir huzursuzluk hali ,ateş,kusma,ishal ve öksürük ile kendini gösterir.

Bebekler kulaklarındaki enfeksiyon ve buna bağlı kaşıntı nedeniyle,ya kulaklarıyla oynar veya kulak bölgesindeki saçlarını çekerler.Aile ve bebek için uykusuz geceler başlamıştır.

Çoğu kez bebeğin ilk dişlerini çıkarma dönemine rastladığından bebek diş çıkarıyor, ateşi, huzursuzluğu ishali buna bağlı denilip geçiştirilen hastalıklardandır. Tedavisi erken tanı konulduğunda son derece kolay olan bu hastalık,ihmali halinde kulak zarında delinmelere, Menenjite ve ilerde işitme kaybına kadar gidebilecek dramatik tablolara neden olabilir. Orta kulak iltihabını oluşturan, bir çok neden olmasına rağmen ,en önemli nedenlerden biri orta kulak anatomik yapısıdır. 3 yaşına doğru kulağın bu yapısı düzelir ve çocuklar eskisi kadar sık orta kulak enfeksiyonu geçirmezler. yine orta kulak enfeksiyonunu kolaylaştıran nedenlerden biri, bebekleri yatar pozisyonda, biberonla beslemektir. Bu besleme modelide orta kulak enfeksiyonunu kolaylaştıracaktır.

Sizlere kısaca orta kulak enfeksiyonundan bahsettikten sonra, yine bebeklerde sık görülen hem bebeğe, hem aileye sıkıntılı saatler, uykusuz geceler geçirten tıbbi terminolojide İnfantil Spazm(bebeklerde gaz sancısı) olarak bilinen bir tablodan bahsetmek istiyorum.

Bebeklerde gaz sancısı: (İnfantil Spazm)

Yeni doğan bebeklerde görülen ve bebek 6 aylık olana dek bebeklerde şiddetli bir huzursuzluk,karın bölgesinde gaz toplanması ve bebekte gaz sancısına bağlı bacaklarını toplama,bebekte yüz bölgesinde kızarma morarma,saatlerce süren ağlama ve şiddetli huzursuzluk vardır. Bu tablo ,bazen anne ve babayı çaresiz ve bitkin düşürecek kadar uzayabilir Uzun yıllar özveriyle çalışmış bir bebek hemşiresi olan Nurse Harvey's bebeklerdeki bu tabloya biraz da mizahi yaklaşmış ve''Hasret sancısından daha şiddetli tek sancı vardır,oda gaz sancısıdır....'' diyerek bebeğin o anki ızdırabını dile getirmeye çalışmıştır yazdığı bir kitapta. Kısaca bu tabloyu özetledikten sonra sizlere pratikte uygulayabileceğiniz birkaç öneride bulunmakistiyorum.

1.Annede gaz sancısı yapan her türlü gıda bebekte de gaz yapacaktır. (karnıbahar,nohut fasulye,tırşu,soğuk süt alımı,vb.) Anne bu dönemde beslenmesine dikkat etmelidir.

2.Bebeği beslemeden önce mutlak her iki burun deliğinin açık olup olmadığını kontrol etmeli ve tıkalıysa serum fizyolojik içeren spreylerle önce burun deliklerini açıp 10-15 dakika bekleyip, sonra beslemeliyiz bebeklerimizi. Bebekler yaklaşık 1 yaşına kadar nefes alıp verirken bizler gibi ağız yolunu kullanamazlar. Dolayısıyla burnu tıkalı olan bebek beslenirken yorulacak ve bu arada bol miktarda hava yutacaktır.

3.Bebeğinizi besledikten sonra asla sırt üstü yatırmayınız.bir yastıkla destekleyerek sağ veya sol yana yatırmak daha uygun olacaktır. bu gaz açısından önemli olduğu kadar, bebeğimizin nefes borusuna gıda kaçmaması açısından da önemlidir.

4. Anne sakin bir ortamda ve oturur pozisyonda iken bebeğini beslemelidir .Yine sıkça karşılaştığımız bir durum bebek yatar pozisyonda iken annenin bebeği emzirmesi ki buda gaz sancısını arttıracaktır.

5.Bebeğinizin her beslemeden sonra sırt bölgesini yukardan aşağıya sıvazlıyarak gazını çıkartmalıyız.

 
Geri
Üst