bebekte enfeksiyona dikkat

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
bebekte enfeksiyona dikkat
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Ebru Kutsal, bebekte görülen enfeksiyonların kontrol altına alınmamasının böbrek yetmezliğine etken olabileceğini kaydetti.

"İdrar yolu enfeksiyonu, anatomik yapılarından dolayı özellikle kızlarda daha yaygın" diyen Kutsal, idrar yolu enfeksiyonunun 1 yaşından önceki çocuklarda daha sık görüldüğünü, bunun nedeninin ise bağırsaktaki bakterilerin idrar yoluna bulaşarak yukarıya doğru yol almalarından kaynaklandığını söyledi.

Kutsal, enfeksiyonun bebeklerde huzursuzluk, ateş, kilo alamama, kusma, idrarda renk değişikliği ve koku olarak görüldüğünü, biraz daha büyüklerde ise karın ağrısı, az veya sık idrara çıkma, yanma, kanlı idrar ateş ve idrar kaçırma gibi şikayetlerin ortaya çıktığını belirtti.

Kutsal, idrar yolu enfeksiyonu şüphesi görülen çocukta idrar tahlili ve kültürün yapılarak zaman kaybetmeden tedavisine başlanılması gerektiğini de anlattı:

"İdrar yolu enfeksiyonu, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık rastlanan hastalıktır. Bakteriler öncelikle genital bölgede yerleşir, daha sonra idrar yapılan yerden içeri girerek önce mesaneye ve daha yukarılara taşınıp böbreğe ulaşabilir.

Enfeksiyon, böbrekte, kalıcı ve ilerleyen zedelenmelere neden olabilir. Bundan dolayı idrar yolu enfeksiyonu, anatomik yapılarından dolayı özellikle kızlarda daha yatkın olduğundan, genital bölgenin mutlaka önden arkaya doğru temizlenmesi gerekir. Erkek çocuklarda ise sünnet, idrar yolu enfeksiyonu riskini azalmaktadır."

Kutsal, idrar yolu enfeksiyonunun önlenmesi için bebeklerin bezlerinin sıklıkla değiştirilerek altlarının kirli kalmamasına dikkat edilmesi gerektiğini de anlattı:

"İlk kez idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuğun idrar yolları ve böbrekleri ultrasonografi ile incelenmelidir. Ayrıca böbreğe idrar kaçağı olup olmadığını saptayacak özel grafikler çekilmesi gerekebilir.

Çocukta yüksek ateş, kusma, yan ağrısı varsa bu böbrek iltihabını düşündürür. Böbreklerin zarar görmemesi için vakit kaybetmeden tedaviye başlanılmalıdır."
 
Geri
Üst