Bitkilerin Seçimi ve Dikim Şekilleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bitkilerin Seçimi ve Dikim Şekilleri
Çevre düzenleme çalışmalarında bitkilerin seçimi, doğru yerlere dikilmesi ve bakımı esas kriterleri oluşturur. Bundan dolayı, işlevsel olacak bitkilerin isabetli bir şekilde seçimini yapmak çok çok önemlidir.

Çevre düzenlemesi yapılacak yerdeki doğal bitki örtüsünü inceleyerek bitki seçimini başlatmak doğru bir karardır. O yörenin bitkileri, çoğunlukla kuraklığa, hastalık ve zararlılara daha dayanıklıdır. Eğer seçilen türler çevre düzenlemesi yapılan yapının hemen yakın çevresine ait ise, bu düzenleme çevreye bir katkı olacaktır.

Çevre düzenlemesi yapılacak yerdeki doğal bitkiler yerine, dışarıdan getirilecek bitkilerle yapılması durumunda, sulama sisteminin kurulması, toprak pH'sının ayarlanması, hastalık ve zararlılarla yoğun mücadele yürütülmesi gibi masraflar gerekecektir.

Çevre düzenleme çalışmalarında bitkiler tek, dizi, grup ve yığın halinde kullanılırlar. Her bir yöntem farklı etki yaratır. Bu yöntemler tek tek kullanılabildiği gibi ikisi-üçü veya hepsi bir arada kullanılabilir.

Bitkilerin tek kullanılması, özellikle karakteristik güzelliğe sahip ağaç ve çalıların bu özelliklerini vurgular. Ayrıca bu yöntem ilgi ve kontrast yaratır. Şayet bu yöntem pek çok çeşide, düzenleme yapılan aynı sahada, uygulanırsa kaotik bir görüntü yaratmaktadır.

Ağaç ve ağaççıkların dizi halinde kullanılması, çevreye binanın mimari çizgilerini taşır.

Bunların düz veya kıvrımlı dizi halinde dikimi, çalışılan sahadaki unsurları birbirinden ayırdığı gibi rüzgar kıran görevini de yerine getirir.

Bitkilerin grup halinde kullanılması nispeten doğal bir yöntemdir. Pek çok ağaç ve çalı kitle etkisi yaratmak amacıyla oldukça birbirine yakın dikilirler. Bu, çalışma yapılan yerde doğal bir çevrenin yaratılmasında iyi bir yöntemdir.
Yığın yöntemi, grup yöntemiyle dikilen ağaç ve ağaççıkların miktarını artırarak dikilen alanı büyütmektir. Bu yöntemde kullanılan bitkiler tek tek kimliğini kaybederler. Bunun yerine, özellikle büyük yapılara göre iyi bir olçek sağlamak için yeteri kadar bir kitle etkisi sağlarlar.

Bitki materyali içerisinde yer alan çok yıllık ve mevsimlik çiçekler de çalışma yapılan yere renk ve sempati kazandırırlar. Bunlar çok yıllık ve mevsimlik olarak ikiye ayrılırlar. Çevre düzenlemesi yapılan yeri kuşatma, ağaç ve ağaççıklarla yapılır. Fakat çok yıllık çiçekler de, çevreyi kuşatmada ağaç ve ağaççıklarla birlikte kullanılabilir.

Tüm bu bitkilerin yanında , ıslak ortamlarda (örneğin, havuz gibi) çalışma yapılırken su bitkilerini de göz önünde bulundurmak gereklidir.
 
Geri
Üst