'Bütün renkleriyle Türkiye’

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
'Bütün renkleriyle Türkiye’
Türkiye’nin Frankfurt Kitap Fuarı çıkartması sürüyor. Fuarın ilk günü Türkiye standının açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, aynı akşam yabancı basının üyeleri ve Türkiye’den gelen davetlilere verdiği yemekteki konuşmasında Türkiye’nin çok renkliliğine vurgu yaptı.
Bakan Günay’ın yabancı basınla ikinci randevusu dün sabah düzenlenen toplantıyla oldu. Toplantıya Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Jurgen Boss, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner ve bakanlık yetkilileri katıldı.
Boss, Onur Ülkesi uygulamasının 20 yıldır yapıldığını ama Almanya ile Türkiye’nin özel ilişkileri nedeniyle 2008’in alışılmadık bir yıl olacağını söyledi. Her iki ülkenin edebiyattan yola çıkarak birbirlerini tanıyacakları ve diyalog kuracakları bir platform oluşturacaklarından söz eden Boss, bu programın bütün bir yıla yayılacağını belirtti.
Boss’un ardından söz alan Günay ise 'bir açıkhava müzesi’ olarak tanımladığı Anadolu’nun insanlığın ortak mirasını taşıdığını ve temel görevlerinin bunu dünyanın bilgisine sunmak olduğunu söyledi.
2008 için yapılan çalışmalardan söz eden Günay, TEDA Projesi kapsamında 40 ülkeden yayınevlerine 223 kitap için destek sağladıklarını, şu ana kadar da 70 kitabın basıldığını belirtti. Bakanlık tarafından oluşturulan diğer bir proje ise her ülkeye bir Türkiye kitaplığı kazandırmak.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Yunus Emre Enstitüleri projesini de yabancı basına açıkladı. Yunus Emre’nin dünyaya hoşgörü katkısını vurgulayan Günay, Türk dili, kültürü ve sanatını tanıtacak bu enstitülerin birkaç yıl içinde hazır olacağını müjdeledi.
Toplantıda 2008’in logosu ve sloganı da tanıtıldı. Bülent Erkmen tarafından tasarlanan logo, rengarenk bir labirentin içinde yer alan Türkiye yazısından oluşuyor. Slogan ise:
“Bütün renkleriyle Türkiye”...
Basın toplantısının sonunda ise üzücü bir haber geldi. Yazar Mehmed Uzun hayatını kaybetmişti. Bakan Günay yazarımızın kaybından büyük üzüntü duyduğunu sözlerine ekledi.

</B>

</B>'İçimizde kavgaya mahkûm etmesinler’

</B>Türkiye standının gördüğü ilgiden son derece memnun olduğu gözlenen Günay, son günlerde ülkemizde yaşanan üzüntülere göndermede bulunmadan edemedi:
“Türkiye’nin tarifsiz güzellikte, 'rengahenk’ bir ebru olduğuna inanıyorum. Hangi kötü niyetli çabalara maruz kalırsak kalalım, bu çeşitliliği, bütünlüğü, güzelliği bozmayacağız. Dışarıya anlatacak çok şeyimiz var, ne olur bizi içimizde kavgaya mahkum etmesinler. Türkiye içine dönmediği takdirde bütün Türkiye’nin çocukları kârlı çıkacak. Kendi çocuklarına kıyıyorlar, bunu söylemek lazım.”

</B>

</B>FUARDAN NOTLAR:

</B>

</B>
Türkiye’de bulunan yaklaşık 2 bin yayınevinden 47’si Frankfurt’ta şu an. Önümüzdeki yıl bu sayının 100’e çıkması planlanıyor. Fuara katılacak yayınevleri Kültür Bakanlığı’nın oluşturduğu komite tarafından belirleniyor.

</B>Frankfurt Kitap Fuarı, devasa bir alana kurulmuş ve dünya üzerindeki neredeyse bütün yayınları kapsayan bir fuar. Ancak şöyle bir özelliği var: Sadece profesyonellere açık. Okurlar 5 günlük fuarı yalnızca haftasonu gezebiliyor, zaten perakende kitap satışı yok. Burada amaç, yayınevlerinin yazarlarını diğer yayınevlerine tanıtabilmesi...

</B>Günay, Türkiye standındaki broşürleri incelerken gördüğü bir fotoğrafa basının özellikle ilgi göstermesini istedi. Bu bir mozaik karesiydi, özelliğini şöyle açıkladı Günay:
“Çok yakın zamanda bir kazı sırasında Urfa’da 100 metrekare içinde 4 Amazon mozaiği bulundu. Dördünde de ayrı silah var, kaplanlarla savaşıyorlar ve renkler böyle canlı. Arkası gelirse Zeugma’dan da Hatay’dan da daha etkileyici olur.”


</B>Fuardaki Türkiye standının iki yanında, 'Nobel ödüllü yazarımız’ ibaresiyle devasa Orhan Pamuk fotoğrafları duruyor. Ayrıca Pamuk’un kitaplarından oluşan köşe hazırlanmış. Önümüzdeki yılki açılışı da Pamuk’un yapması kesinleşmiş. Bu fotoğrafın önünde dururken bir ses “Peki ya Yaşar Kemal?” deyiverdi. Bakan Günay’ın cevabı anlamlıydı:
“Yaşar Kemal kendisinden esirgenmiş bazı armağanları bize ihtiyaç duymadan alıyor. La Scala’da oynanan 'Teneke’nin kazandığı beğeni hepimizi çok sevindirdi. Bu şekilde Yaşar Kemal gerçekten ayakta alkışlanacak bir başarıya daha imza atmış oldu. Bu vesileyle kendisini sevgiyle selamlıyorum.”


</B>Ertuğrul Günay’ın Türkiye standında en çok ilgisini çekenlerden biri de Nuran Terzioğlu küratörlüğünde Galeri Apel tarafından hazırlanan “Okuma Odası-Bir Köşe” sergisi oldu. Hatta Suzy Hug Levy’nin “İnteraktif Kitap” adlı işine bir cümle yazıyla katkıda bulundu Günay. Ne mi yazdı bu deftere?
“Gerçekten çok ilginç, kitapla özgün yaratıcılığın buluşması.”
 
Geri
Üst