Çocuğunuzda sağlıklı bir mahremiyet duygusu gelişimi için neler yapabilirsiniz

merve_69

Üye
Üye
Çocuğunuzda sağlıklı bir mahremiyet duygusu gelişimi için neler yapabilirsiniz
Çocuğunuzda sağlıklı bir mahremiyet duygusu gelişimi için neler yapabilirsiniz


BANYO VE TUVALETLERDEKİ DAVRANIŞLARINIZA DİKKAT!


Bir yaşından sonra eğer çocuğunuzla beraber banyoda siz de yıkanıyorsanız bu durumu değiştirin. Bu tür vücut yakınlığı çocuğunuzun bilinç altı süreçlerinde ilerleyen dönemlerde zihninde karmaşık ilişkilerin doğmasına yol açar. Çocuk kendi bedeniyle anne ve babasının bedeni arasında sınırlar olduğunu bilmelidir. Tuvalet eğitimiyle beraber (tuvalet eğitimi gelişime bağlı olarak ortalama 18. ve 36. aylar arasında kazandırılır) banyoda çocuğun avret yerlerini örtmek gerekir. Çocuğunuzun tuvaletteyken kapısını kapalı tutması gerektiğini, banyo veya tuvalete girerken kapıyı mutlaka çalması gerektiğini öğretmelisiniz. Böylece çocuğun kafasına buraların özel olduğu yerleşecektir. Eğer çocuğunuz tuvaletini lazımlığa yapıyorsa dikkat edeceğiniz nokta lazımlığı herkesin görebileceği bir yere koymamanızdır.

ÇOCUĞUNUZA ODALARA GİRERKEN İZİN İSTEYEREK GİRMESİNİ ÖĞRETİN!


Çocuğa ayrılmış olan odaya büyüklerin girerken kapıyı çalmaları ve sesli olarak izin istemeleri çok önemlidir. Böylece çocuk, hem kendisine değer verildiğinin farkına varacak, hem de özel odalara girerken izin istenmesi gerektiğini büyüklerinden görerek öğrenmiş olacaktır. Çocuğunuza özellikle siz yatak odasındayken kapının vurulmadan girilmeyeceğini anlatmalısınız. Çocuğunuza bunu anlatırken; yumuşak bir ses tonuyla “Ben odada giyiniyor olabilirim. Ve giyinirken yalnız kalmalıyım. Bu konuda senin yardımını istiyorum.” gibi açıklamalar yapın. Aksi durumda ebeveynlerin yatak odasındaki özel yaşantılarına çocuğun şahit olma durumu söz konusu olabilir. Ancak, çocuğunuzun bazı geceler yatak odanıza gelebileceğini düşünerek üslubunuzda dikkatli olmanız gerekir.


EV İÇERİSİNDEKİ KILIK KIYAFETLERİNİZE DİKKAT EDİN!


Ev içerisinde çocuğun ve sizin kıyafetlerinizde de dikkatli olmalısınız. Sizin çocuğunuza göstereceğiniz bu h..as davranışı çocuk yaşamında modelleyerek hem sizin özelinize daha saygılı olacak hem de vücudunun kendine ait olan kısımları olduğu bilinci pekişecektir. Çocuğunuza 3-4 yaşından itibaren kendisinin giyinmesini ve giyinirken genel olarak odasında yalnız kalması, kapısını ve penceresini kapalı tutması gerektiğini ancak yardıma ihtiyacı olursa her zaman gelebileceğinizi ses tonunuza dikkat ederek yumuşak bir üslupla anlatmaya çalışın. Özellikle misafirlerin yanında giyinilmemesi gerektiğini yineleyin.


EŞİNİZE GÖSTERDİĞİNİZ SEVGİ DAVRANIŞLARINA DİKKAT EDİN!


İlk eğitimin başladığı ailede çocuk, ebeveynlerin penceresinden dünyaya bakar ve ebeveyn yaklaşımlarına göre kendine bir davranış profili çizer. Aile içerisindeki sevgi bağları çocuk için çok önemli. Ancak ebeveynlerin birbirlerine mahrem sayılabilecek sevgi davranışlarını, özellikle 3-7 yaş dönemi çocuklarının olduğu yerde göstermeleri, çocuğun dünyasında “evcilik oynama” adı altında farkında olmadan cinsel içerikli oyunlara dönüşebilmektedir. Baba figürü ile özdeşim kuran kız çocuklarında cinsel istismarların birçoğu da bu tehlikeli oyunlarla olabilmektedir.

SAĞLIKLI BİR CİNSEL EĞİTİMLE, VÜCUDUNUN MAHREM (ÖZEL) OLDUĞU BİLİNCİNE VARSIN


Çocuğun fiziksel açıdan güçsüz ve en savunmasız olduğu 0-6 yaş döneminde istismar riski yüksektir. Çocuğun muhtemel cinsel istismara karşı korunabilmesi için sağlıklı bir cinsel bilgiye ve aile içerisinde şartsız sevgiye ihtiyacı vardır.


1- Çocuğun genital organlarını sevgi aracı olarak kullanmayın

Çocuklar genellikle iki yaşından itibaren kendi bedenlerini keşfetmeye başlarlar. Tuvalet eğitimi dönemine rastlayan bu evrede çocuk, alt değişimi sırasında, banyo yaparken ya da pişikleri tedavi edilirken genital organlarının farkına varır ve onlara dokunmaktan hoşlanır. Bu dönemde çocuğun genital organlarına mümkün olduğunca az dokunarak ve bu organları sevgi nesnesi olarak kullanmayarak (özellikle erkek çocuklarda genital organlar sevgi aracı olarak kullanılabiliyor.) çocukta vücudumun mahrem yerleri bilinci oluşturulabilir. Çocuğun kendini keşfettiği bu dönemde kimi ebeveynler çocuğu organlarına dokunduğu için cezalandırmakta veya azarlamaktadır. Bu tutum çocukta var olan cinsel merakı daha da artırmaktadır. Çocuğun bu evrede kendini keşfetme sürecinin normal olduğunu bilmek gerekir. Çocuk toplum içinde genital organlarıyla oynadığında ise dikkatini başka bir yöne çekmek gerekir. Çocukta ortalama olarak 4-6 yaşları arasında giderek azalan cinsel merak yerini çocuğun arkadaşları ile oynama ve öğrenme etkinliklerine bırakmaktadır.


2- Çocuğu cinsel merakından kaynaklanan sorularından dolayı ayıplamayın

“Ben nasıl dünyaya geldim, annemin karnına nasıl girdim…” gibi soruları kimi aileler, “aa ne kadar ayıp!”, gibi nitelemelerle çocuğu kınamakta ve suçlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, detaya inmeden çocuğun istediği kadar bilgi vermektir. Çocuğa cinsel organların değerli ve vücutta birtakım fonksiyonlarının olduğu, bu sayede kız, erkek, anne, baba gibi özelliklerinin oluştuğu anlatılabilir. Bu bilgileri bilen ve ebeveynleriyle konuşabilen çocuklar herhangi bir istismar durumda aileye daha kolay açılabilmektedir


3- Argo kelimeler kullanmamaya dikkat edin

Çocuklar zaman zaman çevresindekilerce, “hadi şu amcaya … deviyer” gibi ifadelerle cinsel içerikli argoya zorlanabilmekte ya da yakın çevresindeki sevdiği kişilerden bu tür ifadeler işitebilmektedir. Aileler bu tür ortamların oluşmasına izin vermemelidir. Ayrıca aile içerisinde “lan, hişt…” gibi kelimelere önlem alınmalıdır.

4- Çocuğunuza iyi ve kötü dokunma arasındaki farkı öğretin

Zengin yaşantı örnekleriyle cinsel istismara karşı çocuğun karşılaşabileceği durumlar tatlı bir dille çocuğu korkutmadan anlatılmalıdır. Çocuğa cinsel organının kendisine ait ve özel olduğunu fakat anne babaların temizlik, banyo gibi ihtiyaçlarını gidermek için dokunabileceğini ama başkalarının dokunmaya haklarının olmadığını, ıssız ve tenha yerlerde birisinin böyle bir girişimde bulunduğu zaman mutlaka anlatması ve en yakın yerden yardım istemesi gerektiği ifade edilmelidir
- İyi niyetli insanlar kadar kötü niyetli insanlar da olabilir

Çocuğa çevrede kötü insanların olabileceğini ve kendisini kandırmak için çeşitli hikayelerle yalan beyanda bulunabilecekleri ama buna inanmamaları gerektiği, inşaatlarda, boş, terk edilmiş evlerde, bodrumlarda, ailesinin bilgisi olmadan oynamaması gerektiği ayrıca aileden izinsiz arkadaş ve komşu evlerine gitmemeleri gerektiği ifade edilmelidir.
 
Ce: Çocuğunuzda sağlıklı bir mahremiyet duygusu gelişimi için neler yapabilirsiniz

mervecim gerçekten çok gerekli konular seçmişsin seni teprik ediyorum paylaşımın için teşekkürler canım
 
Ce: Çocuğunuzda sağlıklı bir mahremiyet duygusu gelişimi için neler yapabilirsiniz

beğenmenize sewindim hidoş teyze teşekkür etmişsiniz bana...
bnde size teşekkür ederim :)
 
Ce: Çocuğunuzda sağlıklı bir mahremiyet duygusu gelişimi için neler yapabilirsiniz

aferin merve sana çok faydalı bilgilerdi canım emeğine sağlık ve +rep benden
 
Geri
Üst