Çocuklarda eklem romatizmasına dikkat!

nisan

Yeni Üye
Üye
Çocuklarda eklem romatizmasına dikkat!
Toplumda her bin çocuktan altısında “eklem romatizması” görülüyor. Eklemdeki iltihaptan dolayı, ayak bileği, dizler, el ve çenede şişme, kızarıklık, eklem yüzeyinin bozulması gibi belirtiler ortaya çıkıyor.
bebek.jpg
International Hospital Pediatrik Romatoloji Uzmanı Dr. Serdar Cantez, hastalığın tedavisinde iltihabı azaltıcı ilaçlar, TNF olarak bilinen biyolojik ilaçlar, çok ilerlediyse protez ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlardan yararlandıklarını, ancak bu ilaçları yüzde bir oranında düşük dozda verdiklerini söylüyor.
Bu Belirtilere Dikkat!
• Eklemin üzerinde ve çevresinde kızarıklık
• Eklemde ısı artışı, şişme
• Sürekli ve rahatsız edici şiddette ağrı
• Özellikle uykudan uyandıktan sonra eklemde katılık oluşması
• Katılıktan dolayı çocuğun yıkanmakta, kahvaltı etmekte, kavanoz açmakta, yürümekte zorlanmasıyla ortaya çıkıyor
• Çocuk iltihabın etkisiyle aksak yürümeye başlıyor
• Küçük çocukları anneleri bezlerken, kalça ve diz bölgelerine dokunulmasından rahatsızlık duyup ağlıyorsa doktora gitmekte yarar var
Tüm bu belirtilerin anne ve babalar için bir uyarıcı olabileceğine değinen Dr. Serdar Cantez, eklem romatizmalarının tanınmasında ailenin dikkatinin çok önemli olduğunun altını çiziyor.
En Çok Hangi Bölgelerde Görülüyor?

Diz, ayak bilekleri çok tutulabiliyor. Erişkindekine benzeyen, yaşlılarda görülen ellerinde parmaklarında şişlik olan bir tip çocuklarda da görülebiliyor. Elleri daha çok tutuyor. Bilekten başlıyor, tarak kemiklerin eklem yaptığı yerler ile birilkte, parmak kemikleri arasındaki eklemlerde sık görülebiliyor. Onun dışında çenenin kafa eklemine kaynadığı yerdeki romatizmalar gözden kaçıyor. İltihap bu bölgede oluşunca, çene eklemi daha az büyüyor, tam kapanmıyor, kapanırken çenenin çıkmasına neden olabiliyor. Plastik cerrahi gerektirecek kadar ilerleyebiliyor.
Hayati Organları da Etkileyebilir
Sistemik artrit, vücudun tüm sistemlerini ilgilendiren, kemik iliği, dalak, karaciğer harabiyetiyle giden, yaşamı tehdit edecek sorunlar ortaya çıkaran bir eklem romatizması türü ve her yaşta ortaya çıkar. Çok hızlı ilerler. Takibinin de hızlı yapılması gerekir. Sadece diz tutulumuyla giden bir rahatsızlık çok ciddi şikayet oluşturmayacakken, bir diz ağrısı, bazen aksayarak yürüme diğer tarafta, yaşamı tehdit edecek kadar ciddi romatizma hastalığı olabiliyor.
Ayrıca ana antikoru pozitifse, bunun en önemli sorunu gözlerde sessiz bir iltihaplanma yapıyor. Fark edilmediği ve takip edilmediği taktirde körlüğe neden oluyor. İlerlemiş vakalarda iltihaba bağlı olarak gözün içinde yapışıklıklar oluyor ve iltihaplar oluşuyor. Eğer çok uzun süre devam eder ve gözden kaçarsa göz bebeğinde, 1-2 milimetrelik bölgede yapışıklıklardan dolayı girintili çıkıntılı şekil bozukluğu olabiliyor.

Tedavisi İçin...
• Eklem içine enjeksiyon yapılabiliyor. Böylece çocuğun 4-6 ay rahat bir yaşam sürmesini sağlanabiliyor. Çoklu eklem tutulumlarında ise iltihabı azaltıcı ilaçlar kullanılıyor
• Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar romatizmada daha düşük dozlarda kullanılıyor
• Çok şiddetli bir romatizma varsa biyolojik ilaçlar kullanıyoruz. Çocukların yaşam kalitesini artırabiliyoruz
• Yakalanmamış vakaysa genellikle oluşmuş eklem bozukluklarını, donmuş eklemleri tekrar eski sağlıklı eklem haline getirmek mümkün değil. Fizyoterapistlerin de yardımıyla oluşan hasarın azaltılmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz
• Kıkırdak tamamen yok olduysa, kemik değişiklikleri meydana geldiyse bunları geri getiremiyoruz. Çok ilerlemiş vakalarda da ortopedinin yardımıyla hasarlanmış eklem çıkarılıp protez takılabiliyor
• Çok uzun süre steroid kullanmak zorundaysak, çcocukların özellikle büyümelerinin, boy atmalarının bir miktar engellendiğini görüyoruz. İlacı kestikten sonra çocuk akranlarını yakalayabiliyor.
(ailem)
 
Geri
Üst