çocuklarda zeka ve hafıza

mislinay

Yeni Üye
Üye
çocuklarda zeka ve hafıza
ÇOCUK, ZEKA ve HAFIZA
Hayatımızdaki en önemli amaçlarımızdan bir tanesi çocuklarımız için iyi bir gelecek hazırlamaktır. Onlara iyi bir gelecek hazırlamak ve gelecekte başarılı olmalarını sağlamak tamamen bizim elimizdedir. Çocuklarımız için yapabileceğimiz şeyleri ise telafisi mümkün olanlar ve telafisi mümkün olmayanlar olmak üzere iki sınıfa ayırmak mümkün.
Örneğin paramız olmadığı için bugün alamadığımız bir oyuncağı daha sonra imkanımız olduğunda bir ay veya iki ay gecikmeli olarak alabiliriz. Yine okul çağı geldiği halde 7 yaşında okula gönderilmemiş olan bir çocuğu 8 yaşında okula başlatabilirsiniz. Bu tip durumlar çoğu kez kendimiz icin de geçerlidir. Bu yıl alamadığımız bir arabayı örneğin iki yıl sonra da alabiliriz. Bu olayların hepsi de telafisi mümkün olan olaylardır.
Bir de hayatımızda telafisi mümkün olmayan olaylar vardır. Özellikle çocuklarımız için telafisi mümkün olmayan olayların çoğu doğumlarından yedi yaşına kadar olan büyüme dönemlerine rastlamaktadır.
1-) Örneğin yapılan bilimsel araştırmalar doğduktan sonra uzun süre anne sütüyle beslenen çocukların ileri yaşlardaki zeka seviyelerinin, anne sütüyle beslenmemiş diğer çocuklara oranla, daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Anne sütüyle beslenmemiş bir çocuğun bu kaybının telafisi mümkün değildir.
2-) Yine çocuğun yedi yaşına kadar olan dengeli beslenmesi gelecekteki zeka seviyesini etkileyen faktörlerdendir. Bu dönemde beyin gelişimine uygun şekilde dengeli beslenme almamış bir çocuğu geri döndürmek ve bu olayı telafi etmek mümkün değildir.
3-) Telafisi mümkün olmayan olaylardan bir tanesi de çocuğun 3 ile 7 yaş arasındaki beyin gelişimine uygun bir eğitimin verilememiş olmasıdır.
Telafisi mümkün olmayan bu üç olayın da çocuğun yedi yaşına gelinceye kadar olan büyüme dönemine rastlamasının bir nedeni vardır. Bu dönemde çocukların beyinleri çok hızlı bir şekilde gelişmekte olup, İnsan hafıza ve zekasının % 75’i 3 ile 7 yaş arasında oluşumunu tamamlamaktadır.
Telafisi mümkün olmayan bu üç olayı kaçırmanın bedeli açıktır. Çocuğunuzun okul çağında öğrenme zorlukları veya öğrenme problemleri çekmesinin ve akranlarına göre daha yavaş öğrenmesinin sizi ne kadar üzeceğini düşünün bir kere. Çabaladığı halde yapamadığı için sizin üzüldüğünüzü görmek onu nasıl etkileyecek acaba? Çocuğunuzun bu durumu sizi üzmekle kalmayacak, onunla çok daha fazla ilgilenmek zorunda kalmak ve buna rağmen çok fazla birşey yapamamak sizi yeyip bitirecektir.
 
Ce: çocuklarda zeka ve hafıza

paylaşımın için teşekkürler canım emeğine sağlık
 
Geri
Üst