çocuklarımız için önemli tavsiyeler

mislinay

Yeni Üye
Üye
çocuklarımız için önemli tavsiyeler
Çocuklar için çok önemli:
Olumsuz görüntü veya olaylar karşısında kanalı değiştirmek çocuklar için çok önemli bir mesajdır. Çocuk, “Demek ki bu yapılan yanlış!” diyebilir. Ancak aile sessiz kalırsa çocuk bunu oradaki olumsuzluklara ailenin onayı gibi algılayabilir

Sorumlulukları, merhamete kurban etmeyin:
Özel ilgi gören çocuklar kıymet bilmiyor. Denizde yaşayan balığın suyun kıymetini bilmediği gibi, nimetler içinde yaşayan çocuk da nimetin kıymetini bilmiyor. * Çocuklara bir kişi belli miktarda harçlık vermeli. Başkalarının vermesi ya engellenmeli veya kumbarasında biriktirmesi sağlanmalı. Ona verilecek harçlık miktarı sınıf öğretmeninin de fikri alınarak belirlenmeli.


Nerede kaldın?
Merak mı? Kızgınlık mı? “Nerede kaldın?” sorusunu merak ettiğimizden mi, yoksa kızgınlığımızdan mı sorduğumuzu çocuk anlar ve ona göre tavır belirler
* Merak edilmek hoşuna gider ve geç kaldığından dolayı mahcup olur. Kızgınlığa karşı ise tepki geliştirir.

Sorumlulukları, merhamete kurban etmeyin
* Özel ilgi gören çocuklar kıymet bilmiyor. Denizde yaşayan balığın suyun kıymetini bilmediği gibi, nimetler içinde yaşayan çocuk da nimetin kıymetini bilmiyor. * Çocuklara bir kişi belli miktarda harçlık vermeli. Başkalarının vermesi ya engellenmeli veya kumbarasında biriktirmesi sağlanmalı. Ona verilecek harçlık miktarı sınıf öğretmeninin de fikri alınarak belirlenmeli.


Çocuklarınızı, sizin sözleriniz şekillendiriyor
* Çocuklarımıza potansiyel suçlu gibi davranırsak gün gelir gerçekten öyle olurlar. ‘Bir adama 40 kişi deli derse adam kendini deli zannetmeye başlarmış’ diye bir söz vardır. Bundan dolayı kendini tanımlama yaşında olan çocuklarımıza olumsuzu değil, güzeli örnek göstererek büyütmeliyiz. * Hata yaptığında “Sen ne biçim çocuksun!” gibi şahsiyetine yönelik saldırı yapılmamalı, Sadece “Bunu yapmış olmana çok kızdım, bu davranışını hiç beğenmedim” yaklaşımıyla davranışı eleştirilmeli.

Her çocuğun bir anlama eşiği vardır
  • Her çocuğun bir anlama eşiği vardır. Kimi çocuk ne demek istediğinizi göz teması ile anlarken, kimileri kızınca anlar. Önemli olan eşiği olabildiğince düşük tutabilmektir. * Aile içinde göz teması güçlü olursa çocuğun anlama eşiği düşer. Aile, çocuk yanlış yaptığında onu karşısına alır, gözlerinin içine bakarak sabırla doğru olanı anlatırsa gün gelir çocuk onları anlar. Ama biz hemen anlasın istiyoruz.
  • Ailede şiddet veya bağırma varsa çocuğun ar perdesi yırtılır ve anlama eşiği yükselir. Anlama eşiği yükselen çocuk da laftan anlamaz hale gelir. Artık o çocuğa hiç kimse laf anlatamaz; çünkü perde bir kez yırtılmıştır.

Ameller niyetlere göredir
  • Çocuğun yaptığı davranışlarında sonucuna değil, niyetine bakmalıyız. Çocuk, annesine yardım etmek isterken ortalığı batırmış olabilir. Anne, çocuğun niyetine bakmadan çocuğa kızarsa çocuk bir daha böyle güzel niyetli davranışlar ortaya koymayabilir. * Niyetine bakmadan yargılarsak çocuk bunu anlamlandıramaz ve kendisine haksızlık yapıldığını düşünür.
  • Haksızlık duygusu öfkeye ve saldırganlığa yol açar.
  • Niyete odaklanma, çocuğun vicdan mekanizmasını harekete geçirir.



Hakan Metan
ailem.zaman.com.tr
 
Son düzenleme:
Geri
Üst