Çöpte servet yatıyor

M

Misafir

Forum Okuru
Çöpte servet yatıyor
Çöpte servet yatıyor
fay0102.jpg
Artık işinize yaramayacağını sandığınız birçok eşya ya da ürünü çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün. Bunları başka türlü kullanabileceğinizi göreceksiniz. Çöpe atmak üzere elinize aldığınız her eşyanın başka bir işe yarayıp yaramayacağını düşünün. Bir tüketim toplumu olduğumuzdan bu tür bir davranışın birçok kişiye son derece demode geleceğini biliyorum. Reklamlar, medya artık bir ürünü değil iki kez kullanmak, henüz ömrünü bile tamamlamadan atıp yenisini almamızı öğütlüyor bize. "Eski buzdolabınızı atın, yerine yenisini verelim!.. Siz hala annenizin bilmemnesini mi kullanıyorsunuz?" gibi sloganlar bize çılgınca, hesapsızca tüketmemizi dikte ediyor. Ancak, ayın sonunda bu hesapsızlığın faturasına katlanmak zorunda olan yüzbinlerce sabit aile bulunuyor.

Evinizde dönem dönem eskiyen, kırılan, işlevini yitirmiş birçok eşya ortaya çıkar. Örneğin kulpu kırılmış bir fincan, eskimiş bir kilim, çatlamış bir vazo, boş cam şişeler. Bunlara birer çöp değil, geri dönüştürülüp yeniden kullanılabilecek bir zenginlik kaynağı gözüyle bakarsanız, kazanan kesinlikle siz olursunuz.

İşe yaramaz diye nitelenen bazı eşyaları, işe yarar hale getirmek öyle fazla beceri de istemiyor. Biraz hayal gücü yeterli. İşte size birkaç örnek. Otomatik çamaşır makineleri çamaşır sepetlerini gereksiz kıldı. Eski çamaşır sepetinizi bahçenizde ya da balkonunuzda eski gazete ya da dergileri toplamak için kullanabilirsiniz. Hafif kutular, eskimiş ya da bir yeri kopmuş piknik sepetleri, çocuğunuz için ideal bir oyuncak kutusu olabilir.
İşyerinizde her gün yüzlerce kağıt çöpe atılıyor değil mi? Birinci hamur, bembeyaz bu kağıtların bir sayfası hep boş. Bunları biriktirip zımbalayarak, okula giden çocuğunuz için harika bir müsvedde kağıdı, bloknot hazırlayabilirsiniz. Kullanılmayacak hale gelen gömlekler, elbiseler, çarşaflar vs. kesilip dikilerek yer bezi, toz bezi, cam bezi haline getirilebilir. Bir kulbu kırık porselen fincanlar, çorba kaseleri, cam kavanozlar harika birer saksı olabilir. Neskafe, reçel kavanozları baharat, tuz, kekik gibi ürünleri koymak için ideal.

Ayakkabı kutularını parlak güzel bir kağıtla kaplayarak dergi, kaset ya da evle ilgili fatura, belge vs. toplamak için kullanabilirsiniz. Naylon torbalar bazen hayat kurtarır. Büyük bir torba içinde küçük torbaları biriktirip, gerektiğinde çıkarıp kullanabilirsiniz. Çöplerinizi küçük poşetlere koyup, çöp tenekesine öyle atabilirsiniz. Bitmiş parfümlerin şişelerini, çamaşırlarınızın arasına koyun, uzun bir süre koku yayacaktır. Eskimiş kilimleri uygun bir şekilde dikerek, dış kapının eşiğine paspas yapmayı deneyin. Geri verilmeyen kapaklı cam kola veya meyve suyu şişelerini, konstantre mevye suyu hazırlarken kullanabilirsiniz.
 
Geri
Üst