Diyarbakır çöreği tarifi

Sevimli cadı

Daimi Üye
Üye
Diyarbakır çöreği tarifi
Merhaba arkadaşlar sizlere bugün Diyarbakır çöreğinin tarifini vericem. Diyarbakırlı bir arkadaştan tarifini aldım ve dün kendim de yaptım. Tadı gerçekten öyle güzelki . Baharatların aroması adeta lezzet şöleni yaratıyor. İlk defa yaptığım halde tadı harika oldu. Beklediğimden güzel oldu. Diyarbakır çöreği kolay kolay küflenmez . Uzun süre tüketim için buz dolabın da muhafaza edebilirsiniz. Ben Diyarbakır çöreğini hem tuzlu hemde şekerli yaptım. İkisi arasındaki fark şekerli olana tarçın ve toz şeker eklenmesi. Bu çöreği sabah kahvaltıları için, misafir ikramları için ve de bayramda yapabilirsiniz. Şimdi sizlere çöreğimizin malzemelerini verelim


diyarbakır çöreği.jpg







1 paket un
1 paket teremyağ
1 su bardağı sıvıyağ
Süt
Yumurta
Tuz
Mahlep
Mayana
Çörekotu
maya
susam

Yapılışı

1 paket una 2 paket kuru maya ilave edicez. İki paket mayayı öncelikle suyla eritin.Daha sonra mayayı unun ortasına dökün. 1 paket erimiş margarini,sıvı yağı,tuzu una ilave edin. Daha sonra yoğurmaya başlayın. Azar azar süt ilave edin.Hamuru çok cıvık yapmamaya özen gösterin.Daha sonra mayanayı,mahlebi ve çörekotunu hamura ilave edip iyice yoğurun. Hamuru yoğurduktan sonra ekşimesi için 1,5 saat kadar dinlendirin.Daha sonra ekşiyen hamuru şekllendirip fırın tepsisine alın.Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam ekleyin. Çörekleriniz nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Ben yumurtayı akıyla birlikte sürdüğüm için üstü pek kızarmadı ama tam kıvamın da oldu. Afiyet olsun.
 
Çok güzel görünüyor puf puf çörekler. Bizde de bayramlarda geleneksel olarak çörek yapılır. Eskiden annem evde hamuru yapardı şekillendirirdi babamda fırına götürürdü.Mis gibi odun ateşinde pişen çöreklerin tadı bir başka olurdu. O günleri birden hatırladım ve çok duygulandım.
 
of çok güzel görünüyor eminim ki tadıda öyledir baharatlar için de mayana baharatını ilk kez duydum açıkcası ne olduğunu bilmiyorum nasıl bir baharat açıklama yaparmısın cnm bide yumuşakmı yoksa sert bir çörekmi oluyor
 
Mayana diğer adıyla rezene .( mayana yöresel ismi ) Kokusu ve aroması çok keskin. Gaz söktürücü ,anne sütünü artırıcı , mide problemlerini giderici vs özelliklere sahip . Valla çöreğim tam kıvamın da oldu adminim .Ne sert nede yumuşak.Ben içi hamur kalır diye korkmuştum ama iyi mayaladığım için mükemmel oldu.Mutlaka denemelisin.
 
Bak şimdi arkadaşım bazı tarifler vardır malzemeyi değişirsen tadını kaçırırsın. Diyarbakır çöreği yapmak istiyorsan malzemeyi değişmeyeceksin. Yoğurt koyarsanız poğaça gibi olur. Halis muhlis köy sütü kullanın . Köy sütü yoksa markette satılan tam yağlı köy sütü kullanın.
 
Görüntüsü çok güzel eminimki tadıda muhteşemdir. Mahlebi ben genelde bir çok tuzlu kurabiyelerimde sevrek kullanırım. Hoş bir aroması var.Diyarbakır çöreğini mutlaka deniyeceğim. Yaz aylarında karpuz ve peynirle güzel gider diye düşünüyorum.
 
Geri
Üst