Doğumu yaşayın, sancıyı asla….

ferdam

Yeni Üye
Üye
Doğumu yaşayın, sancıyı asla….
DOĞUMU YAŞAYIN, SANCIYI ASLA…. <o:p></o:p>
EPİDURAL ANALJEZİ YÖNTEMİYLE AĞRISIZ NORMAL DOĞUM

Çağımızın en konforlu doğum yöntemi Epidural Analjezi ile doğum ağrıları sancı şeklinde değil, basınç olarak algılanır. Böylece anne yorgun düşmeden doğumunu sonrası hemen bebeğini kucağına almanın zevkini yaşar.


Ağrısız Doğum (Epidural Analjezi) nedir?

Doğum ağrısı en şiddetli ağrılardan biridir. Ağrının giderilmesi hem anne hem de doğacak bebek için önemli avantajlar taşır. Bunu sağlayacak birçok yöntem vardır. Bunlar içinde en iyi ve en çok tercih edilen yöntem bir bölgesel anestezi yöntemi olan "epidural analjezi" dir. Ağrısız doğum, doğum sancılarının karında basınç, kasıklarda baskı şeklinde algılandığı tamamen normal bir doğumdur.
Ne zaman uygulanır ?
Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten (Doğum ağrıları oturduktan) sonra rahim ağzı yaklaşık % 60-70 incelip, açıklığı 4 cm’e ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeğe başlayınca uygulanır. Daha önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir. Geç kalındığında ise hem anne gereksiz ağrı çekmiş olur hem de ağrılar daha sık geleceğinden anne adayı işlem süresince hareketsiz kalamaz ve epidural uygulanması zorlaşabilir.
Epidural analjezi nasıl uygulanır?
Öncelikle anne adayının normal doğuma adapte olması ve epidural analjezi açısından bilgilenmesi gerekmektedir. Anne adayı ve doktorun uyumu çok önemlidir.
Önce belinizin anestezi uygulanacak bölgesi antiseptik bir ilaçla silinerek temizlenir ve iğnenin yapılacağı yer küçük bir iğne ile uyuşturulur. Ardından anestezist bir iğne aracılığı ile lokal anestezi ilacını omurilik zarının çevresine verir. Bu, doğum kanalının çevresinin uyuşmasını sağlar.
Sıklıkla çok ince, yumuşak bir plastik tüp (kateter) bu iğnenin içinden ilerletilir ve iğne geri çekilerek kateter burada bırakılır. Bu sayede kateterden gerektikçe ilaç verilerek uzun süreli ağrı kontrolü sağlanabilir. Yerinde kalmasını sağlamak için kateterin dışarıda kalan kısmı sırtınıza bantlanır. İşlem bittikten sonra rahatsızlık duymadan sırtüstü yatabilir, yatak içinde hareket edebilirsiniz. İlaç verilirken bel bölgesinde bir soğukluk hissedebilirsiniz. İlacın etkili olması için 10-15 dakika geçmesi gerekir.
Epidural analjezi uygulamasının avantajları nelerdir?
1- Epidural analjezi bilinç kaybı olmaksızın tam ağrı kontrolü sağlar. Bu şekilde doğumunuz süresince canlı ve uyanık kalırsınız.

2- Epidural analjezi uygulanan hastalar, ağrı duymaksızın kaslarını hareket ettirebilirler. Bu şekilde ıkınarak, doğum olayına aktif olarak katılırsınız.

3- Enjeksiyon veya solunum yolu ile verilen ilaçlar bebeğinizin kanına da geçerek onu etkileyebilirken, bu yolla bebeğin etkilenmesi olasılığı çok azdır.

4- Doğum sırasında forseps uygulanması veya dikiş atılması gerektiğinde bunların ağrısını duymazsınız.

5- Genel anestezi alan hastalara göre istenmeyen etkilere daha az rastlanır. Bu yöntemin uygulandığı hastalar daha erken dönemde hastaneden ayrılabilirler
6- Doğum sterisinizin çoğunu giderir, kanlarda gevşeme ve rahatlama olur.
7- Hem psikolojik rahatlama hem de kas spazmını azalatmasıyla normal doğumu kolaylaştırır.
8- Eğer normal doğumdan sezeryana geçilecek bir durum olduğunda bu yöntem ile, daha fazla ilaç verilerek sezaryan ameliyatı da yapılabilir


Epidural analjezi bebeği etkiler mi?
Bölgesel anestezi için kullanılan ilaç bebeği etkilemeksizin annede mükemmel ağrı kontrolü sağlar.
Epidural analjezi uygulaması sezeryan olma riskini arttırır mı?
Hayır. Epidural analjezi forseps uygulaması ve sezeryan riskini arttırmaz.
Epidural analjezi etkisi ne kadar sürer.
Epidural analjezi sırasında kateter dediğimiz bir kanül taktığımız için ilaçların etki süresi bittikçe kateterden ek dozlar uygulanarak doğum sonuna kadar ağrısız bir ortam sağlanır. Doğumdan yaklaşık 1 saat sonra ilaçların etkisi geçer.
Felç yaptığı doğru mu?
İnsanda bel siniri bel bölgesindeki ikinci veya üçüncü omurga seviyesinde sonlanır. Biz ise işlemimizi beşinci omurga seviyesinde ve sinirin etrafındaki korucucu kılıfının en dış tabakasına uyguluyoruz. Yani ilacı sinire yapmıyoruz. Anne işlemden hemen sonra kalkıp yürüyebilir ve doğuma kadar geçen dönemde odada dolaşabilir.
Eğer normal doğum olmaz da, sezeryan gerekir ise?
O zaman hiç narkoz almadan kateter ucundan biraz daha fazla ilaç vererek hiç acı, ağrı duymadan sezeryan yapılabilir. Bu yöntemin diğer güzel tarafı da annenin bilinci yerinde olduğu için çocuğun ilk çığlıklarını duymasıdır.
Epidural anestezinin komplikasyonları ve yan etkileri nelerdir?
Epidural anestezide risk zannedilenin aksine deneyimli uzmanlar tarafından yapıldığında son derece azdır.
  • En sık görülen yan etki ani tansiyon düşmesidir. Bu ani tansiyon düşmesinin önüne geçmek için işlemden hemen önce damar yolundan yaklaşık 1 litre sıvı hızlı bir şekilde verilerek damar yolunun dolması sağlanırsa sorun yaşanmaz.
  • Anestezinin yetersiz olması ya da tek taraflı olması. Bu gibi durumlarda kateterin çıkartılarak yeniden takılması gerekebilir.
  • başağrısı. Nadir olarak görülen bu durumda işlemden sonra 1-3 gün içinde şiddetli başağrıları yaşanabilir. Ağrılar dayanılmaz olur ise epidural kateterin yerleştirildiği alana kan yaması yapılabilir.
  • Kullanılan ilaçlara bağlı olarak hafif alerjik bir reaksiyon gelişebilir ve hastada yaygın kaşıntı ortaya çıkabilir.
  • Anne adayı etkili bir şekilde ıkınamaz ise doğumun ikinci evresi uzayabilir ve vakum ya da forseps uygulanması gerekebilir
  • Nadiren işlem sonrası idrar yapmada geçici zorluk görülebilir.
  • Çok nadir olarak enfeksiyon gelişebilir.
  • Felç çok çok nadiren görülen bir komplikasyondur.

Kimlerde epidural anestezi uygulanmaz?
· Kanama bozukluğu olması
· Antikoagülan tedavi alınması
· Uygulama bölgesinde enfeksiyon varlığı
· Trombosit düşüklüğü saptanması
Anne adayının uygulamayı reddetmesi durumlarında epidural anestezi uygulanmaz.
Epidural Analjezi bebeği etkiler mi?
Bu yöntemde kullanılan ilacın kan ile direkt teması olmadığı için bebeğe olan etkileri çok azdır. Bu yöntemde bebek etkilenmeksizin annede mükemmel ağrı kontrolü sağlar
Anne adaylarına öneriler
Epidural analjeziyle doğum yapmak isteyenlerin anne adayları hastanemize gelerek anestezi uzmanımızdan ayrıntılı bilgi alabilirler.

Uzm. Dr. H. Feyza Ölçer
Anestezi ve Reanimasyon Uzm.<o:p></o:p>
 
Geri
Üst