Dokuz ay boyunca sağlıklı beslenmek için dokuz basit ilke

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Dokuz ay boyunca sağlıklı beslenmek için dokuz basit ilke
Her lokmanın sayılması:
Yediklerinize özen göstererek, bebeğinize yaşama en iyi şekilde başlama fırsatı vermek için önünüzde dokuz ay vardır. yediğiniz her lokmaya dikkat edin, çatalınızı ağzınıza götürmeden önce “Bu yediğim bebeğim için iyi mi” diye düşünün, eğer yanıt “evet” ise çiğneyin. Düşkün olduğunuz tatlılardan yada atıştırmak için yediğiniz şeylerden uzak durun.

Tüm kaloriler birbirine eşit değildir:
150 kalorilik bir tatlı kurabiyedeki kalori, kepekli undan yapılmış, meyve suyuyla tatlandırılmış diyet kurabiyedeki 150 kaloriye eşit değildir. Yine 10 adet patates cipsindeki 100 kalori, kabuğuyla fırında pişirilmiş patatesteki 100 kaloriye eşit değildir. Bu nedenle aldığınız kalorinin miktarının yanı sıra, niteliğine de özen gösterin. Bebeğiniz alacağınız 4000 boş kaloriden çok, besleyici madde açısından zengin 2000 kaloriden yararlanacaktır.

Kendinizi aç bırakırsanız bebeğinizi de aç bırakırsınız:
Nasıl bebeğinizi doğduktan sonra aç bırakmayı düşünemiyorsanız, anne karnındayken de bunu yapmamalısınız. Bebeğinizin düzenli aralarla düzenli beslenmeye gereksinimi vardır. Hiçbir zaman öğün atlamayın. Siz aç olmazsanız da bebeğiniz açtır. Eğer mide ekşimesi ve şişkinlik gibi yakınmalar iştahınızı kaçırıyorsa, günlük gereksinmenizi 3 normal öğün yerine altı küçük öğünle karşılayın.

Önemli Olan Etkidir:
Günlük besin gereksiniminizi olabileceğince verimli kalorilerle karşılayın. 6 yemek kaşığı fıstık ezmesi yiyerek aldığınız eğer yiyebilirseniz (600 kalori vardır, günlük gereksiniminizin % 25’i) 25 gr. Protein, 160 gr’lık diyet ton balığı konservesinden alacağınızdan (170 kalori) daha az yararlıdır. 300 mg. Kalsiyumu 1.5 porsiyon dondurma (450 kalori) yerine 1 bardak kaymaksız süt (90 kalori ) ya da 1 kase yağsız yoğurttan (100 kalori) almak daha iyidir. 1 gr. Protein ya da karbonhidrattan 2 kat fazla kalorisi olan yağlar, boş kalori kaynağıdır. Bunun için eti yağsız alın, süt ürünlerini yağsız olanlardan seçin, kızartma yerine ızgarayı tercih edin, ekmeğinizin üzerine tereyağını incecik sürün.

Verimli beslenme, yeterince kilo alamamak gibi sorununuz varsa da önemlidir. Sağlıklı kilo almak için besin ve kalori değeri çok olan avokado, kabuklu yiyecekler seçin. Patlamış mısır ya da benzeri yiyeceklerden uzak durun.

İster daha fazla, ister daha az kilo almaya çalışın, iki ya da daha fazla gereksiniminizi bir porsiyonla etkili olarak karşılayan besinleri örneğin brokoli (vitamin C, yeşil yapraklı sebze ve kalsiyum), yoğurt ya da somon balığı konservesi (protein ve kalsiyum), kuru kayısı (demir ve meyve) seçin.

Karbonhidratlar Karışık Bir Konudur:
Gebelik sırasında çok fazla kilo almaktan korkan bazı kadınlar, hata ederek diyetlerinden karbonhidratları çıkarırlar. Saf ve/veya basit karbonhidratların (beyaz ekmek, pirinç, kek, kurabiye, şeker, şurup) besin değeri az, kalori çoktur. Saf olmayan ve/veya karbonhidrat kompleksleri (kepekli ekmekler, kahverengi pirinç, kuru fasulye, bezelye ve elbette özellikle kabuğuyla pişirilen patates) ve taze meyveler, gerekli B vitamini, mineraller, protein ve lifleri almamızı sağlar. Bu yalnız sizin için değil, bebeğiniz için de iyidir. Bulantı ve kabızlığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur, doyurucu ve liften zengin (yağlı ve mayonez gibi soslarla hazırlamadığınız sürece) ama şişmanlatıcı olmadığı için kilonuzun da kontrol altında olmasına yardımcı olacaktır. Son araştırmalar karbonhidrat kompleksleriyle beslenenler için bir iyi haber daha vermiştir. Fazla lifli besin tüketenlerde gebeliğe bağlı şeker hastalığının gelişme riski azalmaktadır. (Az lifli besinlerden yüksek lifli besinlere birden geçmeyin)

Tatlılar Sorundan Başka Bir Şey Değildir:
Hiç bir kalori şekerin verdiği kalori kadar boş değildir. Ayrıca araştırmacılar şekerin yalnız yararsız değil ayrıca zararlı olduğunu da göstermişlerdir. Şekerin diş çürümelerine yol açmasının yanı sıra, şeker ve kalp hastalığı, depresyon ve bazı vakalarda hiperaktiviteyle ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Şekerle ilgili belki de en kötü şey, sıklıkla hiç besin değeri olmayan yiyecekler içinde bulunmasıdır: Beyaz unla ve sağlıksız yağlarla yapılmış tatlılar gibi. Genellikle çok besleyici olmayan besinlerin içinde bulunmasından dolayı, gebelerin almaya alıştıkları şekerin yerine koymak için şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar (hatta gebelikte kullanımının güvenli olduğuna inanılan aspartam bile) iyi bir seçenek değildir.

Lezzetli ve besleyici tatlılar için, şeker yerine meyve suyu konsantresi kullanın. Bunlar da şeker kadar tatlıdırlar, ama vitamin ve mineral içerirler. Böyle hazırlanmış ürünler çoğunlukla kepekli undan ve kimyasal katkı maddeleri kullanılmadan, sağlıklı yağlar kullanılarak yapılmıştır. Bu bölümün sonundaki tarifleri kullanarak kendi tatlınızı evde hazırlayın.

Size sunduğumuz Dengeli Beslenme Diyeti, rafine şekerleri (kahverengi, beyaz şeker, bal, vb.) gebelik sırasında kısıtlamayı önerir. Şekerden alacağınız kaloriyi daha yüksek besin değeri olan gıdalardan almasınız siz ve bebeğiniz için çok daha iyi olacaktır.

İyi Besinlerin Nereden Geldiği Bellidir:
Pişirdiğiniz bezelye tarladan toplanalı çok uzun zaman olmuşsa (konserve, haşlanıp dondurulmuş) size ve bebeğine sağlayacağı besleyiciliğin çoğunu yitirmiş demektir. Mevsiminde taze sebze ve meyveler bulunmuyorsa ya da hazırlayacak zamanınız yoksa taze sebze ve meyveler bulunmuyorsa ya da dondurulmuş olanları (tazeleri kadar besleyicidir, çünkü toplandıktan hemen sonra dondurulur) tercih edin. Her gün çiğ sebze ve/veya meyve yemeğe çalışın. Sebzeleri ya buharda ya da az pişmiş hazırlayarak vitamin ve minerallerinin korunmasını sağlayın. Hazır yiyeceklerden kaçının, içlerinde birçok kimyasal madde, şeker ve tuz vardır, besin değerleri de düşüktür.


Sağlıklı Beslenme Ailenin Seçimi Olmalıdır:
Eğer evde sizi çikolatalı bisküvi yapmaya ya da alışveriş listesine patates cipsini de eklemenize zorlayan biri varsa Dengeli Beslenme Diyet’nin pek şansı olmadığı ortadadır. Bu nedenle ailenin diğer üyelerini de sizinle birlikte bu diyete uymak için ikna etmelisiniz. Çikolata parçalı yerine doğal olarak tatlandırılmış, meyveli, yulaf unundan yapılmış kurabiye pişirin. Eve patates cipsi yerine ay çekirdeği alın. Sağlıklı bir bebek ve görece incecik bir vücudun yanı sıra doğum sonrası bir ikramiye de olumlu bir koca ve eğer varsa daha iyi beslenme alışkanlığı olan çocuklar olacaktır. Dengeli Beslenme Diyeti’ne bütün aile doğumdan sonra da devam edin, özellikle ailenin en yeni üyesine olmak üzere hepsinize daha uzun ve sağlıklı bir yaşam olanağı sunacaktır.

Kötü Alışkanlıklar İyi Bir Diyeti Sabote Edilebilir:
Yeryüzündeki en iyi doğum öncesi diyet bile anne adayı alkol, tütün ve benzeri maddelerden uzak durma önerisine uymuyorsa, işe yaramaz.
 

Benzer Diğer Konularımız !

Geri
Üst