Dövizde Yüksek Ateş

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Dövizde Yüksek Ateş
Uluslararası piyasalardaki tedirginlikler yeni haftanın sert hareketlerle başlamasına neden oldu.

Cuma günü ABD borsalarındaki hızlı düşüşün ardından bugün Asya borsaları son dönemlerin en büyük kaybını yaşarken, Türkiye'de dolar kuru yukarı çıkıyor.


ABD'de Cuma günü açıklanan zayıf verilerin resesyon (ekonomik küçülme) kaygılarını tetiklemesi, piyasaların haftaya olumsuz bir başlangıç yapmasına neden oldu. Şubat ayındaki toparlanma çabasının izlerinin silindiği izlenirken, özellikle Asya borsalarında sert düşüşler görüldü. Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya başta olma üzere Uzakdoğu borsalarına sert satışlar geldi.


ABD ekonomisindeki gerilemenin en fazla Asya ülkelerinin ihracat potansiyeline zarar vereceğini düşünen yatırımcıların satışları ile Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 4.5 değer yitirdi ve son bir ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Benzer şekilde MSCI Asya Pasifik endeksi ve Hong Kong Borsası da yüzde 3 seviyesinde geriledi.


DOLARDA HIZLI HAREKET

İçeride ise özellikle döviz tarafında hızlı bir hareket göze çarpıyor. Geçtiğimiz haftayı 1.20 YTL sınırından tamamlayan dolar kuru bugün ilk işlemlerde 1.23'e kadar yükseldi. Sonrasında ise kurun önce 1.2250 YTL seviyesinde, öğle saatlerinde de 1.2200 YTL etrafında dengelendiği gözleniyor. Saat 14.50 itibariyle dolar 1.2170 YTL'den alınırken, 1.2180 YTL'den satılıyor. Kur, cumaya göre yüzde 1.3 değer kazandı.
Euro da benzer şekilde bir hareketle sabah 1.8650 YTL'ye tırmandı. Sonrasında gelen satışlarla aynı saat itibariyle 1.8460 YTL'de bulunuyor. Euro geçtiğimiz haftayı 1.8220'den noktalamıştı.


Dövizdeki yüksek ateşin tamamen yurtdışındaki gelişmelerden kaynaklandığını belirten uzmanlar böyle dönemlerde özellikle Türkiye gibi cari açığı yüksek ülkelere daha fazla satış geldiğini ifade ediyor. Mevcut durumda ABD'deki risklere bağlı olarak gelişmekte olan ülke piyasalarından bir çıkış olduğunun altını çizen uzmanlar, Türkiye'nin de bu çıkıştan payını aldığını düşünüyor.



1.25 YTL üzeri kritik



TEB Portföy Genel Müdür Yardımcısı Tuğrul Özbakan, tamamen yurtdışı bağlantılı bir hareket yaşandığını belirterek, Türkiye kaynaklı olumsuz bir haber akışı olmadığına işaret etti. Döviz piyasasının çok dalgalı olduğunu ve bu dalganın sürebileceğini kaydeden Özbakan, piyasada panik alışlarının geldiğini kaydetti. Özbakan, kurun 1.22 seviyesinin altına sarkmaması halinde 1.22-1.24 YTL bandında hareket etmesini beklediğini söyledi.
Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber ise dolarda üç haftadır bir sıkışma yaşandığını ve 1.23 YTL seviyesinin bu sıkışmanın direnç noktası olduğuna işaret etti. Reçber, "1.23 YTL kırılırsa 1.25'i deneyebiliriz. 1.25 YTL üzeri kapanışlar ise yeni hareketin habercisi olacak" diye konuştu.

Reuters'a konuşan bir bankanın döviz yetkilisi ise; "Kur daha da yükselebilir. Cuma günü New York kapanışı likidite sıkışıklığı olarak yorumlandı. Gelişmekte olan piyasalar iyi değil, borsalar çok kötü. Böyle açılan piyasalarda her zaman inişli çıkışlı gün olabilir" dedi.



BORSADA SERT DÜŞÜŞ



Yurtdışı borsalardaki düşüşler İMKB'yi de etkiliyor. Borsa, güne beklentiler dahilinde hızlı bir düşüşle başlarken endeks ilk beş dakika sonunda 43 bin 500 bölgesine geriledi ve yüzde 3 değer yitirdi. Sonrasında borsa dar bir banta sıkışırken, endeks ilk seansı yüzde 3.35 düşüşle 43 bin 277 puandan noktaladı. İkinci seansta da endeks 43 bin 250-500 aralığında seyrediyor.



Borsadaki hareketi değerlendiren A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını, yurtdışındaki gelişmelere paralel bir seyir izlendiğini söyledi. Salar, "43 bine kadar gerileme olabilir ama buralarda alış gelebilir. Yönü ağırlıklı olarak yurtdışındaki gelişmeler belirleyecek" diye konuştu.




Hürriyet
 
Geri
Üst