Dövme Yaptırmanın Sakıncaları

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Dövme Yaptırmanın Sakıncaları
dövme yaptırmak
dövme yaptırmanın zararları
dövme yaptırmanın sakıncaları



Sevgili melekler, usta ellerden çıktığında gerçekten de bir şaheser gibi görünen dövmeler aslında sağlığa son derece zararlı. Bu konuda uzman bir isim, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Sedat Özçelik, egzama, sedef, ürtiker ve ödemlere neden olan kalıcı dövmelerin, alerjilere genetik yatkınlığı olanlarda ve kronik rahatsızlığı bulunanlarda ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi. İşte dövmenin zararları ile ilgili detaylar..



dovme-3bd.jpg



Özçelik, dövmeyi en çok kadınların tercih ettiğini belirterek, özellikle kalıcı dövmelerin ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine söyledi.

Başta hepatitler olmak üzere virüslere bağlı oluşan hastalıkların dövme yaptırırken bulaşabileceğini ifade eden Özçelik, "Özellikle alerjilere
genetik yatkınlığı olanlar dövme yaptırmamalı, çünkü alerji artar. Kronik rahatsızlığı olanlar da dövme yaptırmaya karar verdiğinde doktoruna
başvurmalıdır. Gelecekte ciddi rahatsızlıklara neden olabilir" dedi.

Özçelik, dövmelerin birçok deri hastalığına da yol açtığını belirterek, "Dövmeler egzama, sedef, halk dilinde kurdeşen diye bilinen ürtiker gibi çeşitli reaksiyonlara, ödemlere ya da var olan deri hastalığının alevlenmesine neden olur. Özellikle sedef gibi hastalıkları alevlendirir, dövme yapılan bölgede de sedef çıkmasına neden olabilir. Bunlar bazen ölümcül olabilen reaksiyonlar şeklinde de karşımıza çıkabilir. Genetik egzaması, kronik alerjisi, kronik ürtiker gibi alerjisi olanlar kesinlikle dövme yaptırmamalıdır. Dövmelerde kullanılan ilaçlar çok iyi bilinmeli ve boyaların etkisiyle kişide deri kanserlerine neden olacağı unutulmamalıdır" diye konuştu.
VÜCUDUN TÜM ALERJİ SİSTEMİNİ ETKİLİYOR
Prof. Dr. Özçelik, dövmenin vücudun bütün alerji ve bağışıklık sistemini etkilediğini vurgulayarak, özellikle lokal ve sistemik reaksiyonlar yarattığını belirtti. Özçelik, "Dövmede kullanılan bazı maddelerin içerisinde travmatik etkileri olan ve kansere davetiye çıkarabilen pigmentler yer almaktadır. Dövmelerde kullanılan çeşitli pigmentler, metal içerir ve yaşam boyu deride kalır" ifadesini kullandı.

Dövmenin hiç alerjisi olmayan kişide bile alerjiye neden olabileceğini ifade eden Özçelik, şöyle devam etti:

"Çünkü insan vücudu sürekli yabancı maddeye maruz kalıyor ve bu da bağışıklık sistemini uyarıyor. İnsan vücudunun hangi maddelere ne zaman alerjik yanıt vereceği hiçbir zaman tahmin edilemez. Başlangıçta reaksiyon vermezken ilerleyen zamanlarda bunlara karşı yanıt verebilir. Çok riskli görülmeyen geçici dövmeler zararsız gibi gözükse de ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle geçici dövmeyi de çok önermiyoruz. Ayrıca kişiler dövmeleri sildirmek istediğinde boyayı deriden kazımak çok zordur. Sildirirken neredeyse bir ameliyat geçiriyorsunuz ve bu riskli bir durum. Çünkü bu tip cerrahi müdahalelerde enfeksiyon riski oluşur, deride yaralar açılır. Dövmenin de mutlaka izi kalır."

Dövme yaptıracak kişilerin öncelikle bir doktora başvurması gerektiğini belirten Özçelik, karar verme aşamasında çok iyi düşünülmesini, kişinin hevesi geçince veya görüşleri değişince dövmeyi sildirebileceğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Geri
Üst