Embriyo transferi sonrası ilişki sakıncalımıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Embriyo transferi sonrası ilişki sakıncalımıdır?
Tüp bebek tedavisi zor, pahalı ve stresli bir tedavi olduğu için, hastalarımız tedavinin son aşaması olan embriyo transferinden sonra gebelik şanslarının artması için neler yapmaları gerektiğini bizlere sıklıkla sormaktalar. Bu konuyu ayrıntılı olarak gözden geçirelim:


Öncelikle hastaların yaşam tarzı olarak gebelik şansını azaltan olumsuz alışkanlıklardan (sigara, alkol) uzak durmaları birincil önemdedir.

Embriyo transferi sonrası yatmanın gerekliliği, gerekli ise süresi

Endometrial boşluk (rahim içi boşluğu) açılıp kapanma kapasitesi olan bir boşluktur. Biz embryoları bu boşluğa özel kataterlerle bırakıp kateteri geri çektiğimizde, boşluğun duvarları tekrar birleşerek bir nevi kapanmaktadır. Bu nedenle embryo transferi sonrası istirahat etmenin veya hemen aktivasyona başlamanın, embryonun bu potansiyel boşlukta tutunma olasılığı üzerine etki etmemesi gerekir. Nitekim yapılan çalışmalar embryo transferi sonrası kısa (1 saat veya daha az) veya uzun (24 saat veya daha fazla) süreli yatak istirahatinin gebelik olasılığı açısından benzer olduğunu göstermiştir. Embryo transferi sonrası hemen ayağa kaldırılan hastalarla, yarım saat yatırıldıktan sonra kaldırılanlar arasında gebelik oranları açısından fark görülmemiştir. Hatta uzun süreli yatmanın stres ve endişeyi arttırarak olumsuzluk yaratabileceğini gösterir çalışmalar da literatürde mevcuttur.



3.jpg




TÜP BEBEKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/tup-bebek-merkezleri.983/



Çalışmalar kısa süreli yatak istirahatinin gebelik açısından ekstra bir yararı olmadığını gösterse de, biz hastalarımızı psikolojik olarak rahatlamaları için embryo transferi sonrası 1 saat yatırıyoruz. Ama daha fazla süreli yatak istirahatinin söylediğimiz nedenlerle olumsuz etkilerinin de olabileceği göz önüne alınarak önerilmemektedir.



Embriyo transferi sonrası cinsel ilişki

Yapılan çalışmalar embryo transferi sonrası cinsel ilişkide bulunan ve bulunmayan hastalar arasında gebelik oranları açısından bir fark göstermemiştir. Hatta bir çalışma embryo transferi sonrası iki gün içinde cinsel ilişki kuran hastaların gebelik oranlarında artış saptamıştır. Bu durumdan sperm sıvısı içindeki bazı bağışıklık maddelerinin, rahmin döllenen embryoyu reddetme olasılığında azalma yaratmasının sorumlu olduğu sonucuna varılmıştır.

Ama tüp bebek tedavisi sonrası cinsel ilişki ile olabilecek mekanik travmaların, büyümüş yumurtalıklarda hele ki OHSS (ovaryan hiperstimülasyon sendromu) gelişmiş ise yırtılmalara bağlı ağrı veya kanamalara yol açma potansiyeli nedeni ile, kendi pratiğimde embryo transferi sonrası cinsel ilişki kurulmamasını öneriyorum. Ama yine de bu konuda kesinleşmiş bir fikir birliği yoktur.



Embriyo transferi sonrası izin kullanılması

Yapılan araştırmalar; kişinin işinde çalışmaya ara vermesi ve izin kullanmasının gebelik oranlarında artış yaratmadığını göstermektedir. Hatta çalışmamanın kişide yarattığı stres ve endişenin daha fazla olumsuzluk yaratabilmesi de mümkündür. Kişinin daha yalnız bir çevrede embryo transferi sonrası dönemini geçirmesi, bu dönemde başka kişilerden alabileceği pozitif desteğin olmaması sonucunu da yaratabilir. Bu nedenle stresli veya toksik kimyasallara maruz kalınan bir işte çalışan hastalarıma embryo transferi sonrası izin kullanmasını önerirken, diğer hastalarıma izin önermiyorum.



Embriyo transferi sonrası fiziksel aktivite ve spor

Embryo transferi sonrası yapılan kardiyovasküler yüklenme yaratıcı ağır fiziksel aktivite ve sporun, bu tip yüklenmenin olmadığı gruba göre gebelik oranlarında azalma ve düşük riskinde artma nedeni olduğu çalışmalarda saptanmıştır. Bu tip aktivitelerin yaratacağı mekanik sarsıntının rahime yapışma sürecindeki embryoyu yerinden oynatması bu olumsuzluğun en muhtemel nedenidir. Bu nedenle embryo transferi sonrası hastalarıma yoğun spor uygulamalarından kaçınmayı önerirken, yürüyüş gibi hafif egzersizlerin bir olumsuzluk yaratmayacağını söylüyorum.
 
Geri
Üst