Eos Düşüklüğü Nedenleri Ve Tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Eos Düşüklüğü Nedenleri Ve Tedavisi
Eos(Eosinofil) bir beyaz kan hücresi(akyuvar) türüdür. İnsan vücudundaki akyuvarların %4 kadarı eosinofil türüdür. Eos(Eosinofil)’un asıl görevi iltihaplanmalardan ve çeşitli parazitlerden vücudu korumasıdır. Eos hücreleri özellikle parazit kaynaklı enfeksiyonlarda etkilidirler.




Yapılan bazı kan tahlillerinde kandaki eos miktarı hesaplanarak, kişinin hastalığı ve rahatsızlığı teşhis edilebilmektedir. Normalde sağlıklı bir bireyde eosinofil hücresi aralıkları, 50-350 civarı hücre olması beklenir. Ancak eosinofil ölçümü farklı test yöntemleriyle elde edilebileceğinden ölçümlerde farklılıkların çıkması gayet normaldir. Yapılan test sonuçlarının kesinlikle doktor tarafından incelenmesi gerekmektedir.




6.jpg








Yapılan testlerin sonucunda eos değerinin yüksek çıkması enfeksiyon, astım hastalığı, lösemi ve egzama gibi deri hastalıklarına işaret eder. Eos değerinin yüksekliği bu hastalıklarla ilişkilidir. Ayrıca eos yüksekliği; cilt hastalıkları, parazit, alerjiler, böbreküstü bezlerindeki sorunlar, bağışıklık sistemi hastalıkları ve tümöre bağlı olarak gelişebilir. Bu rahatsızlıklara karşı vücut mücade etmek için eosinofil üretimini arttırır.



Sağlıklı bir bireyde normalde eos değeri 1500 civarındadır. Ancak 1500’den fazla eos değeri varsa ve uzun süredir devam ediyorsa kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Eos değeri yüksekliğinin uzun süre devam etmesi kalp, akciğer, karaciğer, deri ve sinir sistemine ciddi zararlar verebilir. Kalp krizine kadar ciddi sorunlar yaşatabilen eos değerinin yüksekliği çok önemli bir rahatsızlıktır. Kesinlikle ihmal edilmemeli, doktora başvurulmalıdır.




Eosinofil(Eos) Düşüklüğü Neden Olur?


Eos düşüklüğünün en belirgin nedeni alkol zehirlenmesidir. Bunun dışında kortizol gibi bazı hormonların üretiminin çok fazla artması, stres ve cushing sendromu eos düşüklüğüne neden olur.

Kan testi yaptırarak vücudunuzdaki eos değerini öğrenebilirsiniz. Ancak antibiyotik ve bazı kimyasal ilaçlar kandaki eos değerinin fazla çıkmasına neden olabileceğinden, testi yaptırdıktan sonra doktoru bu konuda bilgilendirmekte fayda vardır.



Eosinofil Yüksekliği Görülen Durumlar:

Eosinofil yüksekliği eozinofili olarak da adlandırılır.

1.Alerjik hastalıklar
2. Zehirlenme durumunda eosinofil yüksekliği görülebilir.
3.Çeşitli deri hastalıkları(egzema,sedef hastalığı,eksfoliyatif dermatit)
4. Paraziter hastalıklar
5.İmmun yetmezlik durumları
6. Bazı malign neoplastik hastalıkar ( bazı kanser türleri)
7. Kollagen Doku Hastalıkları
8. Ülseratif Kolit
9.Gastritler
10.Bazı Böbrek Hastalıkları
11.Addison Hastalığı



Eosinofil Düşüklüğü Görülen Durumlar:

1. Bazı enfeksiyonların akut evresi
2. Anaflaktik şok
3.Kortizon hormonlarının tedavide kullanılmasından sonra görülebilir.
4.Stres sonrası
5.Cushing Sendromu
 
Geri
Üst