Gençler, büyüklerin sözünü dinliyor

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Gençler, büyüklerin sözünü dinliyor
Visa Europe Türkiye tarafından yaptırılan "Renkli Ufuklar Araştırması", önceki gün İstanbul Modern ve Sanat Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, araştırmanın bilgiye erişim, değerlendirme ve karar alma süreçleri, kariyer seçimi gibi alanlarda Türkiye'de lise ve üniversite öğrencilerinin yaklaşım ve eğilimlerini anlamak adına önemli olduğunu vurguladı.

800 öğrenciyle yapıldı

Ülman, projenin "erişkinliğe ilk adımı atarken kişisel beceri ve karar verme yetkinliği geliştiremeyen, ailesi ya da çevresinin baskısıyla istemediği alanlara yönelen çocukların gelecekte mutsuz olmasını engellemek, beceri ve yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak" için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın (TOG) desteğiyle yapıldığını belirtti.

2006'nın Visa Europe-Türkiye ve Visa üyesi 23 Türk bankasının öncülüğünde yürütülen araştırma, İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Zonguldak, Ankara, Konya, Erzurum ve Diyarbakır'da 15-20 yaş arasındaki 500 lise öğrencisi ve 300 üniversite öğrencisiyle yapıldı.

Araştırmada "Lise seçimi, üniversite seçimi, meslek seçimi" gibi bireyin geleceğini ilgilendiren kritik alanlarda gençlerin azımsanamayacak bir bölümünün kararı ailesine bırakmayı tercih ettiği ortaya çıktı. Liseli gençlerin yüzde 70'i, üniversite öğrencilerinin yüzde 46'sı, "benden daha deneyimli oldukları için kararı çoğunlukla aileme bırakıyorum" dedi.

Kararlarda ailenin etkin olma oranları ise lise seçiminde yüzde 47, üniversite seçiminde yüzde 20, meslek seçiminde yüzde 25 olarak tespit edildi.

agun2.jpg



Meslekte gelir önemli

"İdealinizdeki mesleği seçerken önem verdiğiniz ilk kriter hangisidir?" sorusuna, lise öğrencilerinin yüzde 45'i "getireceği gelir", yüzde 19'u "getireceği statü", yüzde 13'ü "yetenek ve becerilerine uygunluk", yüzde 6'sı "mesleğe olan rağbet", yüzde 6'sı "ailenin beklentileri", yüzde 6'sı "ÖSS puanı", yüzde 3'ü "başarılı olduğu derslere uygunluk", yüzde 1'i ise "arkadaşların seçim ve düşünceleri" şeklinde yanıtladı.

Üniversitelilerin yüzde 35'i "getireceği gelir", yüzde 23'ü "getireceği statü", yüzde 19'u "yetenek ve becerilerine uygunluk", yüzde 9'u "ÖSS puanı", yüzde 6'sı "ailenin beklentisi", yüzde 4'ü "mesleğe olan rağbet", yüzde 2'si "başarılı olduğu derslere uygunluk", yüzde 2'si ise "arkadaşların seçim ve düşünceleri" karşılığını verdi.

Ders için yararlanılan kaynaklar arasında "internet" liselilerde yüzde 71, üniversiteliler için yüzde 76 olarak dikkat çekerken, internette aramada öncelikli yöntem olarak "Google" tercih ediliyor.

"Gençlerin yaşları ilerledikçe kendilerini daha az bağımsız hissetmesi" de araştırmada dikkat çeken sonuçlardan.

Lisenin ilk yılında yüzde 75'lik bir kesim kendisini bağımsız hissederken, bu oran lisenin ikinci yılında yüzde 72'ye, üniversitenin ilk yılında yüzde 68'e, üniversitenin ikinci yılında ise yüzde 63'e kadar düşüyor.

Güvence ve saygınlık şart

Yapılan yorumda, "Lise ve üniversite öğrencilerinin öğretmenlik ve mühendislik gibi iş güvencesi sağlayacağına inanılan ve çevrelerinde saygı gösterilen meslekleri tercih ettiği" belirtildi. Liseli gençlerin yüzde 78'inin gelecekle ilgili "ümitli" olduğu, üniversitelilerde bu oranın yüzde 83'e yükseldiği ortaya çıktı.

UFO ve akıl yürütme

Lise öğrencilerinin yüzde 78'i, üniversite öğrencilerinin yüzde 75'i UFO'lara ilişkin kanıt bulunmamasının "onların var olduğunu kanıtladığını" düşünüyor. Bu veriye yönelik yapılan yorumda, "öğrencilerin neden sonuç ilişkisi kurarken akıl yürütmede yanılgıya düşebildiği"ne dikkat çekiliyor.
 
Geri
Üst