Gıda zehirlenmelerine dikkat!

nisan

Yeni Üye
Üye
Gıda zehirlenmelerine dikkat!
Gıda zehirlenmelerinin, çoğunlukla hafif seyirli ve kendini sınırlayan hastalıklar olmakla beraber, bazı durumlarda daha ağır seyirli, hatta ölümcül olabileceği bildirildi. Bu nedenle özellikle temizliğe özen gösterilmesi, oda ısısında 4-6 saat kalan yemeklerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiği dile getirildi.​
yemek_yeni09.jpg
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, gıda zehirlenmelerinin genellikle ishal, kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan hastalıklar olduğunu kaydetti.
Besinlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılması sırasında soğuk zincirin kırılması halinde, mikropların hızla üremeye başladıklarını belirten Dr. Akbaş, mikropların sayısı arttıkça, hastalık yapma riskinin de büyüdüğünü ifade etti.
Akbaş, "Ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesi, ağız yoluyla bu suları yutmalarına ve gastro enteritlerin artmasına neden oluyor. Çok önemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkmasıdır" dedi.
Dr. Murat Akbaş, gıda zehirlenmelerinin, mikroorganizmaların üreme ve toksin yapma olanağı bulduğu gıdaların, çiğ veya hatalı hazırlanmış şekillerde yenmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi.

YİYECEKLER SADECE BİR KEZ ISITILMALI
Gıdaların, mikroorganizmaların üreyip çoğalmaları ve toksin yapmaları için uygun ortamlar olduğuna dikkat çeken Akbaş, "Bu nedenle, son 72 saat içinde aynı gıdayı tüketmiş insanlarda, sindirim ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarıyla ortaya çıkan hastalıkta, ilk olarak gıda zehirlenmesi akla gelmelidir" diye konuştu.
Gıda zehirlenmelerinden küçük çocuklar ve yaşlılar daha çok etkileneceğine işaret eden Dr. Murat Akbaş, "Gıda zehirlenmeleri, çoğunlukla hafif seyirli ve kendini sınırlayan hastalıklar olmakla beraber, bazı durumlarda daha ağır seyirli, hatta ölümcül seyredebilir" açıklamasında bulundu.
Yemek hazırlığına girişilmeden önce ellerin sabunla yıkanmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Akbaş, şöyle konuştu:
"Çiğ ve pişmiş yiyecekler buzdolabında ayrı bölmelere koyulmalıdır. Pişirilmiş gıdaların çiğ gıdalarla çok az bile olsa temas etmesi halinde, mikroorganizmalar bulaşabilir. Oda ısısında 4-6 saat kalan yemekler, kesinlikle tüketilmemelidir. Yiyecekler sadece bir kez ısıtılmalı, ikinci kez ısıtma işlemi yapılmamalıdır. Gıdalar, özelikle tavuk eti satın alırken, ürünün üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir."
Akbaş, gıda zehirlenmesi geçirdiği anlaşılan kişinin zaman geçirilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi ve tedaviye hekim kontrolünde başlanması gerektiğini de sözlerine ekledi. (netgazete)
 
Geri
Üst