Göz alerjisi için doğal tedavi yöntemleri

Uzman SühaN

Administrator
Göz alerjisi için doğal tedavi yöntemleri
Göz alerjisi polen, rutubet, toz parçacıkları ve hayvan tüyü gibi iç ve dış mekan alerjenlerine karşı gelişen bir reaksiyondur. Bu alerjenler göze girer ve göz kapağının içine yerleşerek gözün nemli kalmasını sağlayan hat şeklindeki dokunun iltihaplanmasına yol açarlar.

Göz alerjisi yaşayan kişilerde genel belirti olarak oluşan iltihaplanma sonucunda rahatsız edici kumlu göz hissi, kırmızı, kaşınan, yanan, yaşlanan şişkin gözler sorunu ile karşılaşır. Bu sorunlar öksürük veya baş ağrısı şikayetleri ile beraber görülebilir. Hatta birçok kişide geçici bulanık görme şikayeti gözlemlenir.

Mutlaka tedavi edilmelidir
Göz alerjisine karşı en iyi savunma, öncelikle alerjinizi tetikleyen maddelerle temastan kaçınmaktır. Eğer herhangi bir alerjen ile temasınız olduysa gözlerinizi dikkatlice yıkamanız ve biraz suni gözyaşı damlatmanız gerekir. Alerjenlerle temastan kaçınmanız mümkün değilse derhal tedaviye başlamalı ve belirtiler ortadan kalkıncaya kadar devam etmelisiniz. Size uygun tedavi için doktorunuza mutlaka danışmalısınız.




01.jpg







Göz alerjisini engelleyebilirsiniz
Göz alerjileri yaşam konforunuzu oldukça olumsuz etkiler. Göz sağlığınızı korumanın ve alerjilerden etkilenmemenin ipuçları ise şöyle:

-Göz alerjilerini engellemek için gözlerinize dokunmaktan ve ovalamaktan kaçının.
-Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.
-Alerjenleri azaltmak için yatak çarşaflarınızı, yastık kılıflarınızı sıcak su ve deterjanla yıkayın. Çok iyi durulanmış olmalarına dikkat edin.
-Makyaj yapmaktan kaçının ve makyaj malzemelerinizi kimseyle paylaşmayın.
-Başkasının kontakt lensini asla kullanmayın.

1. Alerjen Etkenlerden Kaçınmak
Göz alerjilerini tedavi etmenin en etkili yolu semptomlara neden olan alerjen maddelerden ve faktörlerden kaçınmaktır. Polen, hayvan tüyü, toz ve çim gibi antijenler alerjileri aktive eden maddelerdir. Hem hava kaynaklı alerjenlerden hem de kontakt alerjenlerden kaçınmak önemlidir. Örneğin, yastık kılıflarını sık sık yıkamak çok önemlidir. Ayrıca havalandırma filtresini zaman zaman değiştirmek de önemlidir. Antijenler saçlarınızda ve giyecekleriniz üzerinde gün içinde birikeceğinden yatmadan önce duş almak da etkili bir önlemdir. Gözleri kaşımaktan alerjiyi tetikleyebileceğinden dolayı kaçınmak gerekir.

2. Soğuk Kompres
Soğuk kompres genelde göz alerjilerinin belirtilerini dindirmede çok etkilidir. Bunun için küçük buz parçalarını bir beze veya havluya sarın. Gözlerinizi kapatın ve göz kapaklarınızın üstüne koyun. 5-10 dakika kadar bu şekilde bekleyin. Günde birkaç kez bu işlemi yapabilirsiniz. Belirtileri azaltmada oldukça etkili olacaktır. Kesinlikle buz parçalarını direkt olarak göz kapağının üstüne koymayın. Buz yanıkları oluşabilir.

3. Soğuk Göz Damlaları
Doktor tarafından tavsiye edilen yapay göz yaşı içeren damlalar buzdolabında saklanır. Günde birkaç kez soğuk halde damlatılan bu damlalar gözlerimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

4. Antihistamin Damlalar
Vazokonstrüktör (damar büzücü) ve antihistamin içerikli damlalar kaşınmayı kontrol etmeyi ve kızarıklığı azaltmak için şişmiş kan damarlarının küçülmesini sağlar. Bu damlalar alerjik göze bir hafta boyunca günde 4 kez damlatılabilir. Aşırı kullanmak gözün tekrar kızarmasına ve şişmesine neden olur.

5. Steroit Damlalar
Steroit damlalar daha şiddetli alerjilerde kullanılır. Bu tür damlalar genelde sezonluk göz alerjileri için kullanılırlar ve kaşınmayı, yanmayı, kızarmayı ve ışığa duyarlılığı azaltmayı sağlarlar. Birçok doktor bu damlaları başlangıçta 1 hafta boyunca günde 4 kez daha sonra ise günde 2 keze ve sonraki haftada da günde 1 keze indirmek şartıyla kullanmayı tavsiye ederler.

Doğal Tedaviler
Göz alerjilerinin tedavisinde tedbirler ve tıbbi yöntemlerin yanında bazı doğal ve bitkisel tedaviler de olumlu sonuçlar vermektedir. Bunlardan en etkilileri şunlardır:

Gül Suyu
Gül suyu da göz enfeksiyonları için iyi sonuç vermektedir. Günde 3 kez 2-3 damlalık gül suyunu göz kapaklarınıza sürün. Olası bir enfeksiyonu engellemeye yardımcı olacaktır.

Tuzlu Su
Suyu kaynatın ve ılık hale gelinceye kadar soğutun ve içine bir miktar tuz atın. Daha sonra bir pamuk yardımıyla göz kapağınıza sürün. Bu şişmeyi azaltır ve gözdeki kirlerin atılmasını sağlar.

Acı Biber
Acı biber de kan sirkülasyonunu ve toksinlerin atılmasını dolayısıyla gözün temizlenmesine katkı sağlar. Bunun için acı biberi öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Kesinlikle gözünüze sürmeyin.

Göz Otu
Göz otu da doğal bir antiseptik olduğu için enfekte olmuş dokulara etki eder.

Mum Ağacı Kabuğu
Mum ağacı kabuğu da ağrıyı ve enflamasyonu (iltihabı) azaltarak tedavi edici etken gösterir. Ayrıca göz mukusunun atılmasını kontrol eder.

Geleneksel yöntemler göz alerjilerinin ilk birkaç haftalık erken tedavisinde etkilidir fakat doktor tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır. Doktorunuza danışmadan bunları kullanmayın. Daha ciddi göz alerjisi vakalarında mutlaka doktorların tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.
 
Geri
Üst