Göz kuruluğuna ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Göz kuruluğuna ne iyi gelir ?
Kuşkusuz, gözlerin bedenin önemli kısımlarından biri olduğu şüphesizdir. Kuru gözler, gözyaşı bezleriniz gözlerinizi yağlamak için yeterli gözyaşı üretmediğinde ortaya çıkar. Bu durum rahatsız edici ve ağrılı olabilir. Hem tıbbi hem de çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Gözlerde bulanıklık,gözlerde bir şey varmış hissi,yanma,ışığa duyarlılık,gözlerde çapaklanma göz kuruluğunun nedenlerindendir. Göz kuruluğuna çevresel faktörler, yaşlanma, tıbbi durumlar ve bazı ilaçların kullanılması yer almaktadır.Çevresel faktörler, kuru gözlerin yaygın bir nedenidir. Makalemizin devamında göz kuruluğuna iyi gelecek doğal ev tedavilerine değineceğiz.



göz kuruluğu.jpg





Göz kuruluğu olan kişiler gözlerinde acı veya yanma hissi yaşayabilir ya da gözlerinde bir şey varmış gibi hissedebilirler. Etkilenen göz kırmızı ve ağrılı olabilir ve akıntıya sebep olabilir.Göz kuruluğuna sahip kişilerin görüşü bulanık olur.( Sendrom, yanma hissi, kaşıntı, ağrı, ışık hassasiyeti ve gözlerde tahriş ile sonuçlanır. ) Bu hastalığa yol açan başlıca tetikleyiciler, dizüstü bilgisayar veya bilgisayardan uzun süre yararlanmak, yetersiz göz kırpma , kontakt lensler, hormonal değişiklikler, ileri yaş, depresyon, sigara, hipertansiyon, aşırı alkol tüketimi, alerjiler vb.



Göz kuruluğu bir kişinin gözleri yağlamak veya beslemek için yeterli gözyaşı üretemediği bir durumdur. Bu duruma ayrıca kuru göz sendromu veya keratokonjunktivit denir. Gözleriniz her zaman onları yağlamak ve toz ve diğer tahriş edici maddelerin girişini önlemek için gözyaşlarına ihtiyaç duyar. Bunun olmaması, etkilenen kişinin gözlerinde kuru gözlere ve tahrişe yol açabilir.Günümüzde, kuru gözleri tedavi etmek için birçok profesyonel çözüm var. Evde uygulayacağınız bir çok uygulamayla göz kuruluğunu ekarte edebilrisiniz. Bunun dışında yukarıda yer alan septomlara sahipseniz önceliğiniz mutlaka hekime gitmek olmalıdır.



Kuru gözlerden mustaripseniz ve yukarıda belirttiğimiz gibi bazı semptomlarınız varsa endişelenmeyin. Aslında kuru gözler yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir. Gözleriniz yeterince yağlanmadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşları, gözlerinizi yağlamada önemli rol oynar, gözlerinizi sağlıklı tutar ve kuru göz gibi çok sayıda göz sorununu önler. Birçok sebepten dolayı, gözyaşları rollerini doğru bir şekilde yerine getirmez. Göz kuruluğu batma ve yanma gibi belirtileri rahatsızlık vericidir.Göz damlası veya yaşam tarzı değişiklikleri de dahil olmak üzere kuru gözlere yönelik tedaviler semptomları hafifletebilir ve daha rahat hissetmenizi sağlayabilir.


Omega-3 yağ asitlerinin kuru gözünüzün neden olduğu tahriş edici semptomları hafifletme kabiliyetine sahip olduğu yaygın bir bilgidir. Sadece inflamasyonu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla göz yaşı üretimi sağlar.Omega 3 yağ asitlerinin faydaları üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Omega 3 yağ asitleri, depresyonun azaltılmasında, romatoid artritin hafifletilmesinde, kan basıncının düşürülmesinde, kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesinde, erken doğumun önlenmesinde ve maküler dejenerasyon riskinin azaltılmasında faydalıdır. Omega 3 yağ asitleri kuru gözlerin neden olduğu tahrişleri giderebilir. Ayrıca, anti-inflamatuar özellikler omega 3 yağ asitleri, daha yüksek kaliteli gözyaşlarının üretimini teşvik etmeye yardımcı olabilir. Gözlerinizi korumak ve göz sağlığınızı iyileştirmek için, omega 3 yağ asitlerinden zengin besinleri tüketin.



Bilindiği gibi, keten tohumu yağı omega-3 asitleri açısından zengindir ve ayrıca kuru gözlerden kurtulmak için de yararlıdır. Doğrudan tüketmeniz veya meyveler ve içecekler ile kullanmanız şiddetle tavsiye edilir.


Chia tohumları
Ceviz
Palmiye yağı
Soya yağı
Sardalya, uskumru, ton balığı ve somon içeren yağlı balık
Yumurta
Ayrıca, omega-3 yağ asitleri de selülit için doğal bir ev ilaçtır


Göz kuruluğu antioksidanlarla tedavi edilebilir. Bunun nedeni, kuru gözlere, yaşlanma, kötü beslenme, egzersiz eksikliği, kronik stres, ilaçlar ve sigara içmek veya alkol almak gibi sağlıksız yaşam tarzlarından kaynaklanan oksidatif stres gibi serbest radikal hasarlardan kaynaklanabilir. Oksidasyon sürecini yavaşlatmada antioksidanlar önemli rol oynar. Gözleri rahatlatmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için, yeteri kadar yeşil sebze ve kiraz, pazı, lahana, goji berry, acai berry, ıspanak vb. Gibi renkli meyveler tüketmelisiniz.(Birçok araştırmacı kuru gözlerin zayıf beslenme, yaşlanma, egzersiz sıkıntısı ve sigara, alkol, kronik stres ve ilaçlar gibi sağlıksız yaşam tarzı faktörleri tarafından tetiklenen oksidatif stres gibi serbest radikal hasarın bir sonucu olabileceğini göstermektedir. )


Sağlıklı bir diyet için vitaminler önemlidir. Vitaminler cildiniz, sağlığınız ve hatta gözleriniz için iyidir. Vitamin takviyeleri uygun fiyatla alabilirsiniz. Bununla birlikte, gıdalar yoluyla vitamin alımını arttırmak hala daha iyidir.Kuru gözler E vitamini, C ve E tüketilmesini gerektirir. Bu vitaminler antioksidan özellikleri içerir.Büyük bir A vitamini kaynağı içeren besinler arasında tavuk, ördek, balık, yumurta, ördek yumurtası, sazan ve karaciğer bulunur.A, C, E içeren vitaminler, antioksidan özellikleri sayesinde kuru gözlerin rahatlatılmasına yardımcı olabilir.C vitamini içeren yiyecekler arasında limon, greyfurt, ananas, çilek, portakal, ve benzeri yer alır. Ayrıca, biber, domates, soğan ve lahana gibi bazı sebzelerde C vitamini bulunur.E vitamini açısından zengin besinler, yer fıstığı, ayçiçeği, fasulye filizi ve susamdan oluşur. E Vitamini fındık, süt, kuşkonmaz, hayvan karaciğeri ve balık yağında bulunur.


Göz kuruluğu uyku yoksunluğundan kaynaklanabilir. Bu nedenle, derin bir uyku da kuru gözler için doğal ev ilaçlarından biridir. Uyku, vücudunuza herhangi bir rahatsızlık ve sağlık sorununu iyileştirmek için yeterli zaman sağlayabilir. İyi uyumuyorsanız, gözleriniz çökebilir ve gözünüzün etrafında koyu renkli daireler görünebilir.Günde en az 7 saat uyuyun. Kuşkusuz, yeterli uyku süresi olması, kuru gözler için mükemmel ev ilaçlarından biri haline gelir.Odanızın karanlığı ve televizyon ve bilgisayar ekranından gelen ışıklar göz yorgunluğuna neden olabilir. Bu nedenle, televizyonunuzun ve bilgisayarınızın yanında yeterli miktarda ışık olmasını sağlayın.Ayrıca, gözleriniz güneşe maruz kalıyorsa güneş gözlüğü gereklidir. Güneş ışığı gözlerinizi etkileyebilir ve gözlerinizi kurutabilir.Sıcak kompresler, göz kapaklarındaki dolaşım seviyelerini arttırarak daha yüksek kalitede gözyaşlarının üretimini teşvik edebilir. Sadece kapalı göz kapaklarınıza sıcak kompres uygulamalısınız. Sıcak kompresler uygun bir sıcaklıkta yapılmalıdır. Farklı sıcaklığa sahip sıcak kompreslerin daha az sık veya daha kısa kullanımı etkisiz sonuçlar verebilir.


Toz, alerjen ve güneş ışığı gibi çevresel faktörler kuru gözlerin nedenleridir. Olumsuz bir ortamda yaşıyorsanız, bazı olumlu değişiklikler yapmalısınız. Kuru gözlerin kötüleşmesini önlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için bazı önerileri izleyin.Sigara içmekten veya sigara içen kişilerden uzak durmaktan kaçının. Bunun nedeni, sigara içmenin sadece genel sağlığı etkilemekle kalmamakta, aynı zamanda kuru gözlerle sonuçlanmaktadır.Hava rüzgarlıysa dışarı çıkmayın. Rüzgar, gözlerinizi kurutabilir ve birkaç göz problemine neden olabilir.Kayak yapmak, bisiklete binmek, motorsiklet sürmek gibi özel aktivitelere katılmanız durumunda mutlaka gözlük kullanın.Uzun süre bilgisayar veya dizüstü bilgisayar kullanırken gözleriniz yorgun, kırmızı ve kuru olabilir. Gözün yorgun ve gerinleştiğini hissettiğinizde, gözlerinizi kapatıp açın. Sık sık göz kırpma işlemini tekrarlayın. Göz kapaklarınızı sık sık temizlemek, kuru gözler için ev ilaçlarından biridir.Bu nedenle göz kapaklarınızı sık sık temizlemeniz önerilir.




Selenyum lutein karoten içeren besinler tüketin. Karoten ile beslenen yiyecekler papaya, domates, kabak ve havuç gibi kırmızı veya sarı meyvelerdir. Ayrıca, ıspanak, tereyağlı sebzeler ve yeşil brokoli vb. Bazı koyu yeşil sebzelerde karoten bulunabilir.Selenyum ile besinler yengeç, istiridye, midye, karides, salyangoz ve istiridye gibi deniz ürünleridir. Ayrıca selenyum ayçiçek yağı, yumurta ve susam yağında bulunabilir.Luteinli yiyecekler ıspanak, her türlü hayvanın yumurtaları, lahana ve mısır vb.Göz kuruluğunuza giden sebep çevresel faktörler ise, bazı değişiklikler yapabilmeniz önerilir. Sonuç olarak, ortamınızı değiştirmek, evde kesinlikle uygulamak zorunda olduğunuz kuru gözler için mükemmel ev ilaçlarından biridir.



Ortalama bir kişinin genellikle dakikada 22 kez göz kırpması gerekir. Bununla birlikte televizyon ve bilgisayar başında uzun süre zaman geçirenler dakikada 7 defa göz kırması yapabilir.Bu durum göz kuruluğuna neden olmaktadır. Gözler sık sık açılıp kapanmadığı için göz nemini kaybetmektedir.Belirli bir nesneye çok uzun bir süre bakmayı gerektiren bir görevle meşgulseniz, normalden daha sık gözlerinizi açıp kapatmaya çalışın.Uzun süre bilgisayar veya dizüstü bilgisayar kullanmak kuru gözlerin en önemli nedenlerinden biridir.Potasyum evde kuru gözler için büyük ev ilaçlarından biri olarak davranır.Bu nedenle, kuru gözlerinizi iyileştirmek için, potasyum muz, cevizler, kelp, badem, avokado, kuru üzüm, buğday tohumu, incir ve hurma gibi zengin gıdalar tüketerek vücutta potasyum düzeyini yükseltmelisiniz.



Bir çalışmaya göre aloe vera, yara iyileştirici ajanlara sahiptir . Aloe vera yaprakları, kuru cildi, yanıkları ve diğer rahatsızlıkları hafifletmenize yardımcı olabilecek jel benzeri ve kalın bir maddeden oluşur. Ayrıca, yatıştırıcı özelliklerine ek olarak, aloe vera, kuru göz semptomlarını hafifletmede size yardımcı olan anti-enflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bu nedenle aloe vera, evde kuru gözlerden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ancak, gözleriniz için tahrişe veya rahatsızlığa yol açabileceği durumlarda aloe vera solüsyonunu uygulamadan önce doktora başvurmalısınız.Patates, saç, cilt ve sağlık için yararlı olan yüksek miktarda C vitamini ve karbonhidrat içerir. Özellikle koyu halkaları ve hatta kuru gözlerini tedavi edebilirler çünkü patates gözlerinizi nemlendirmenize yardımcı olan ve kuru gözlerle ilgili rahatsızlık ve rahatsızlıktan kurtulmanızı sağlayan soğutma etkisine neden olur.




Demirhindi çoğunlukla fosfor, potasyum, C vitamini, magnezyum, amino asit ve kalsiyum içerir. Göz kuruluğu için çok iyidir. Kişiniş Altı çeşit asit, vitamin ve mineral içeren ve her biri çok faydalı özelliklere sahip 11 adet esansiyel yağ içerir.Kişniş antioksidanlar, C vitamini, A vitamini ve esans yağlarında fosfor gibi minerallerle doludur, bu da makula dejenerasyonunu, görme bozukluklarını önleyebilir ve aynı zamanda gözlerinizdeki stres ve gerilmeyi azaltabilir. Üstelik yapraklarında beta-karoten bulunur, bu da gözle ilişkili diğer göz hastalıklarını önleyebilir. Zerdeçal, güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip biyoaktif bileşiklere sahipken, badem lif, protein, vitamin B2, E vitamini, magnezyum, manganez ve fosfor gibi pek çok besin maddesi içerir. Tarçın, antioksidan, anti-inflamatuar etkileri içerir ve insülin hormonuna duyarlılığı artırır. Ayrıca, bal antifungal ve anti- bakteriyel özellikleri içerirken, karanfiller antimikrobiyal, anti-mutajenik ve afrodizyak özellikleri taşır. Dört fantastik malzemenin karışımı, kuru gözler için harika ev ilaçlarından birini getirebilir.





Su, kuru gözler için iyi ev ilaçlarından biri olarak kabul edilir. Dehidrasyon kuru göz riskini artırabilir. Bu nedenle, gün boyunca su alımının artırılması tavsiye edilir. Su vücudunuzun metabolik aktivitelerini artırmada önemli rol oynar. Su ihtiyacı yaş, cinsiyet ve fiziksel duruma bağlıdır. Yeşil çay sağlık ve güzellik için inanılmaz faydalarından dolayı yaygın olarak tüketilmektedir. Ayrıca, yeşil çay veya çay poşetleri kuru gözler için faydalıdır. Yeşil çay, antioksidanlar ve polifenollerle doludur. Kanser riskini azaltır, kalp hastalığını önler, tip 2 diyabetin tedavisi ve kilo kaybına yardımcı olur . Yeşil çay gözlerinizi nemlendirerek kuru gözleri tedavi edebilir.
 
Geri
Üst